Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Ghidul indulcitorilor din camara ta

De în Sport 24 oct 2008
Yamii, ce subiect apetisant! Imi trec prin cap numai torturi, prajiturele si ciocolata. Ma gandesc numai la cat de gustoase si delicioase sunt, dar niciodata la cat de daunatoare. Consumam dulciuri si folosim indulcitori fara a sti cum ne afecteaza viata. Am vorbit cu Vera Daghie, nutritionist care detine cabinetul "Vera Med Club Family" si am analizat impreuna lista indulcitorilor cei mai utilizati in delicatesele care ne incanta atat de mult papilele gustative.

Nu putem sa traim fara indulcitori. Cafeaua trebuie sa fie dulce pentru a o savura, ceaiul la fel, prajiturile nu ar mai exista fara gustul dulce, “vicios” de care nu ne putem descotorosi, si chiar unele tipuri de mancaruri utilizeaza in compozitia lor faimoasele “dulcegarii”. Dulcele este parte integranta a vietii noastre, face parte din rutina noastra, din nevoile pe care le avem si uneori le folosim ca alinare chiar si in trairile pe care le experimentam. Parca niciodata nu poti refuza “ceva dulce”.

Zaharul este principalul indulcitor pe care il folosesc in alimentatia mea. Aud in stanga si in dreapta cat de nociv e, dar parca pe o ureche imi intra si pe alta imi iese. Mereu mi-am spus ca alta alternativa nu am. Ma gandeam la un moment dat sa folosesc mierea ca inlocuitor, dar, dupa gustul meu, nu se potriveste in toate preparatele. De exemplu in ceai o ador, dar in cafea o “reneg”. Si atunci ce sa fac? Tot la zahar ajung in cele din urma. Mai aud in stanga si in dreapta de zaharina, sirop de artar sau zahar brun, care ar fi mai sanatoase pentru alimentatia mea, dar nimeni si nimic nu m-a convins ca asa e. Ba mai mult, altii imi spuneau ca orice as folosi, tot daunator e. Nu conteaza ca e miere, zahar, sau zaharina, au acelasi efect. Nu mai inteleg nimic!

In aceasta confuzie totala in care ma aflam, am hotarat sa apelez la un nutritionist pentru a intelege mai multe despre acesti presupusi sau nu inamici ai sanatatii si siluetei noastre si iata ce am aflat:

Mierea, cea mai sanatoasa

Mierea este considerata de nutritionisti cea mai sanatoasa si benefica pentru organism. Aceasta “ambrozie” a naturii este o sursa importanta de energie, proteine, zaharuri, substante minerale, in cateva cuvinte este un “nectar” care inglobeaza aproximativ toate elementele esentiale functionarii organismului si este un izvor de sanatate.

Daca vorbim de continutul nutritional al mierii, atunci vorbim de peste 400 de substante organice, printre care apa, zaharuri nereductoare, proteine, vitamine, hormoni si multe altele.

Mierea contine glucoza si fructoza, care sunt direct asimilabile, fara a necesita o prelucrare digestiva, asa cum se intampla cu alte tipuri de zaharuri. Exista variate tipuri de miere: de tei, de salcam, de salcie, extraflorala, de molid, floarea soarelui etc., pentru toate gusturile, fiecare cu specificul si proprietatile ei.

Vera Daghie, nutritionist la "Vera Med Club Family", sustine ca daca este un tip de miere natural, fara adaugiri suplimentare de substante de conservare si gust, ea poate fi utilizata in locul zaharului si al altor indulcitori, fiind mult mai sanatoasa. Trebuie insa acordata o atentie deosebita chiar si mierii cand vine vorba de cantitatile pe care le folosim, nutritionistul atentionandu-ne ca trebuie consumata cu masura si nu zilnic. In cazul in care tinem o dieta, pana si aceasta trebuie evitata, deoarece, desi este sanatoasa, ingrasa. Ea are o valoare calorica de aproximativ 3000 de calorii pe kilogram.

Putem conchide ca mierea este o alternativa sanatoasa fata de celeilalti indulcitori, dar tot un pericol pentru silueta. Dar macar ceva sanatos si caloric decat ceva caloric si toxic. As adapta o vorba celebra astfel: daca tot nu se poate fara calorii, macar sa le alegem pe cele mai sanatoase.

Zaharina - nu, multumesc!

Cand spunem zaharina putem adauga langa si indulcitori inruditi cum ar fi aspartam, sorbitol, xilitol, manitol, sucraloza, maltitol, etc, adica E-uri. Si cred ca nu mai au nevoie de nici un comentariu. Numai dupa numele lor putem interpreta ca e vorba de produse chimice, prelucrate.

Mi s-a tot indus ideea de a folosi zaharina, in locul zaharului, spre beneficiul siluetei. Toate prietenele imi spuneau sa folosesc zaharina, sucraloza, aspartam si altele, deorece acestea ma mentin in forma si nu adauga kilograme in plus la silueta mea. Poate doar la suprafata, din punct de vedere al fizicului, dar cu sanatatea ce facem? Aceasta nu este intotdeauna atat de vizibila. Sacrificam orice pentru silueta noastra?

Se spune ca indulcitorii artificiali sunt acele substante chimice care ofera preparatelor si bauturilor acel gust dulce similar cu acela al zaharului, dar cu mai putine calorii decat acesta. Acestia au un gust mult mai dulce decat al zaharului obisnuit si de aceea sunt utilizati in cantitati mai mici. Nutritionistul nostru nu este de aceeasi parere, afirmand ca acesti indulcitori au in componenta lor elemente toxice, care contribuie la cresterea apetitului si care impiedica dezvoltarea creierului. Aceste alternative se pare ca nu sunt atat de benefice nici pentru silueta, nici pentru sanatate, Vera Daghie sustinand ca acestea cauzeaza probleme gastro-intestinale, tulburari ale ciclului menstrual si lista ar putea continua. Ea ne sfatuieste sa uitam de aceasta optiune.

Sirop de artar


Siropul de artar este un indulcitor natural 100%. In general este produs din sucul de artar canadian si este o alternativa la indulcitorii artificiali, plini de E-uri. Gustul este evident dulce, dar mai putin dulce ca al zaharului si cu o usoara savoare de caramel. Totusi, atunci cand cumparati sirop de artar, verificati sa fie natural, deoarece multi dintre producatorii acestui produs comercializeaza adesea eticheta naturala pe produs artificial.

Totusi, nutritionistul nu este total de acord cu aceasta alternativa, sustinand ca ultimele studii nu au fost prea “optimiste” in ceea ce priveste siropul, relevand ca au efecte negative asupra organismului. Totusi este o alegere mai buna decat zaharul, dar nu trebuie folosit mai mult de 3-5 zile. Specialistul recomanda consultarea unui medic inainte de a adopta acest produs ca pe un indulcitor constant in alimentatia ta, pentru a verifica care este starea generala de sanatate.

Zahar (brun) nerafinat

Zaharul brun nerafinat este acel tip de zahar obtinut dintr-un sirop rezultat din sfecla de zahar si este bogat in nutrienti, atat de necesari organismului. De fapt, aceasta este marea deosebire intre zaharul alb, rafinat si cel brun nerafinat. Si anume ca, in timp ce zaharul alb nu este altceva decat calorii, neavand calitatea de a oferi organismului nutrientii necesari, zaharul brun nerafinat ofera atat minerale (calciu, fosfor, magneziu, natriu), cat si substante nutritive, vitamine, cu efecte benefice asupra organismului..

De asemenea, este importanta deosebirea dintre zahar brun si zahar brun nerafinat, deorece ambele tipuri sunt considerate ca fiind acelasi lucru si nu este deloc asa. In comert exista si zahar brun rafinat, care are acelasi efect ca zaharul alb, deci, ideal ar fi poate sa ne referim la acest tip de zahar ca la zahar nerafinat si atat, pentru a evita orice ambiguitate care ar putea plana asupra lui.

Nutritionistul recomanda utilizarea zaharului brut in locul celui prelucrat, dar are ceva retineri, deoarece se cunoaste faptul ca acest tip de zahar “adevarat” nu prea il gasesti, si chiar si atunci cand il gasesti nu poti fi 100% sigur ca este in mod real natural.Zaharul (alb) rafinat

Am inceput ghidul intr-o nota optimista si il inchei pesimist. Din pacate, zaharul alb este cel mai consumat in comparatie cu restul tipurilor de indulcitori. Cand zici “ceva dulce” primul lucru care iti tresare in minte este dulceata “apetisanta” a zaharului.

La noi in societate si nu numai, a devenit un obicei sa ne indreptam spre raftul de produse de patiserie si sa alegem zaharul alb; nici nu stam pe ganduri sa intindem mana spre el, atunci cand trebuie sa ne aprovizionam cu zahar. Poate ca daca ne-am educa si am sta sa citim si prospectele alimentelor pe care le cumparam, am observa ca nu ceea ce alegem in mod obisnuit este cel mai sanatos, si am descoperi, spre surprinderea noastra ca exista produse la fel de gustoase si mult mai sanatoase.

Nici un aliment care trece printr-un proces de prelucrare nu este sanatos, de obicei prin procesare industriala pierzandu-se majoritatea calitatilor nutritive, si mai mult decat atat, adaugandu-se alte substante chimice, daunatoare organismului nostru.

Dupa cum afirmam anterior, zaharul procesat nu este decat un produs caloric si atat, nu contine nici o enzima, ferment sau saruri minerale, deci nu aduce in corp nici un element care sa ajute digestia, facand mai mult rau decat bine.

Nutritionistul de la "Vera Med Club Family" atrage atentia ca zilnic ingurgitam o cantitate considerabila de zahar din alimente si bautari. Orice cantitate de zahar consumata reprezinta un pas inapoi in mentinerea unui stil de viata  sanatos.

Specialistul adauga ca ar trebui sa fugim in general de culoarea alb cand vine vorba de produsele de patiserie (zahar, orez, faina), deoarece aceasta culoare este echivalent cu rafinat, prelucrat, deci toxic pentru organism.

Ce tip de indulcitor vei folosi tu de acum incolo? Eu una m-am lamurit: nu spun ca voi elimina complet zaharul alb din alimentatie, pentru ca as minti, dar ma voi gandi de doua ori inainte sa pun cele doua lingurite in ceasca de cafea sau cele doua, trei cani obisnuite in prajituri. Voi incerca sa aflu ce inseamna sa bei ceaiul fara zahar sau cu putina miere si ce gust au prajiturile preparate cu zahar brun. Tu ce indulcitor folosesti? Spune-ne mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian