Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Ghidul indulcitorilor din camara ta

De în Sport 24 oct 2008
Yamii, ce subiect apetisant! Imi trec prin cap numai torturi, prajiturele si ciocolata. Ma gandesc numai la cat de gustoase si delicioase sunt, dar niciodata la cat de daunatoare. Consumam dulciuri si folosim indulcitori fara a sti cum ne afecteaza viata. Am vorbit cu Vera Daghie, nutritionist care detine cabinetul "Vera Med Club Family" si am analizat impreuna lista indulcitorilor cei mai utilizati in delicatesele care ne incanta atat de mult papilele gustative.

Nu putem sa traim fara indulcitori. Cafeaua trebuie sa fie dulce pentru a o savura, ceaiul la fel, prajiturile nu ar mai exista fara gustul dulce, “vicios” de care nu ne putem descotorosi, si chiar unele tipuri de mancaruri utilizeaza in compozitia lor faimoasele “dulcegarii”. Dulcele este parte integranta a vietii noastre, face parte din rutina noastra, din nevoile pe care le avem si uneori le folosim ca alinare chiar si in trairile pe care le experimentam. Parca niciodata nu poti refuza “ceva dulce”.

Zaharul este principalul indulcitor pe care il folosesc in alimentatia mea. Aud in stanga si in dreapta cat de nociv e, dar parca pe o ureche imi intra si pe alta imi iese. Mereu mi-am spus ca alta alternativa nu am. Ma gandeam la un moment dat sa folosesc mierea ca inlocuitor, dar, dupa gustul meu, nu se potriveste in toate preparatele. De exemplu in ceai o ador, dar in cafea o “reneg”. Si atunci ce sa fac? Tot la zahar ajung in cele din urma. Mai aud in stanga si in dreapta de zaharina, sirop de artar sau zahar brun, care ar fi mai sanatoase pentru alimentatia mea, dar nimeni si nimic nu m-a convins ca asa e. Ba mai mult, altii imi spuneau ca orice as folosi, tot daunator e. Nu conteaza ca e miere, zahar, sau zaharina, au acelasi efect. Nu mai inteleg nimic!

In aceasta confuzie totala in care ma aflam, am hotarat sa apelez la un nutritionist pentru a intelege mai multe despre acesti presupusi sau nu inamici ai sanatatii si siluetei noastre si iata ce am aflat:

Mierea, cea mai sanatoasa

Mierea este considerata de nutritionisti cea mai sanatoasa si benefica pentru organism. Aceasta “ambrozie” a naturii este o sursa importanta de energie, proteine, zaharuri, substante minerale, in cateva cuvinte este un “nectar” care inglobeaza aproximativ toate elementele esentiale functionarii organismului si este un izvor de sanatate.

Daca vorbim de continutul nutritional al mierii, atunci vorbim de peste 400 de substante organice, printre care apa, zaharuri nereductoare, proteine, vitamine, hormoni si multe altele.

Mierea contine glucoza si fructoza, care sunt direct asimilabile, fara a necesita o prelucrare digestiva, asa cum se intampla cu alte tipuri de zaharuri. Exista variate tipuri de miere: de tei, de salcam, de salcie, extraflorala, de molid, floarea soarelui etc., pentru toate gusturile, fiecare cu specificul si proprietatile ei.

Vera Daghie, nutritionist la "Vera Med Club Family", sustine ca daca este un tip de miere natural, fara adaugiri suplimentare de substante de conservare si gust, ea poate fi utilizata in locul zaharului si al altor indulcitori, fiind mult mai sanatoasa. Trebuie insa acordata o atentie deosebita chiar si mierii cand vine vorba de cantitatile pe care le folosim, nutritionistul atentionandu-ne ca trebuie consumata cu masura si nu zilnic. In cazul in care tinem o dieta, pana si aceasta trebuie evitata, deoarece, desi este sanatoasa, ingrasa. Ea are o valoare calorica de aproximativ 3000 de calorii pe kilogram.

Putem conchide ca mierea este o alternativa sanatoasa fata de celeilalti indulcitori, dar tot un pericol pentru silueta. Dar macar ceva sanatos si caloric decat ceva caloric si toxic. As adapta o vorba celebra astfel: daca tot nu se poate fara calorii, macar sa le alegem pe cele mai sanatoase.

Zaharina - nu, multumesc!

Cand spunem zaharina putem adauga langa si indulcitori inruditi cum ar fi aspartam, sorbitol, xilitol, manitol, sucraloza, maltitol, etc, adica E-uri. Si cred ca nu mai au nevoie de nici un comentariu. Numai dupa numele lor putem interpreta ca e vorba de produse chimice, prelucrate.

Mi s-a tot indus ideea de a folosi zaharina, in locul zaharului, spre beneficiul siluetei. Toate prietenele imi spuneau sa folosesc zaharina, sucraloza, aspartam si altele, deorece acestea ma mentin in forma si nu adauga kilograme in plus la silueta mea. Poate doar la suprafata, din punct de vedere al fizicului, dar cu sanatatea ce facem? Aceasta nu este intotdeauna atat de vizibila. Sacrificam orice pentru silueta noastra?

Se spune ca indulcitorii artificiali sunt acele substante chimice care ofera preparatelor si bauturilor acel gust dulce similar cu acela al zaharului, dar cu mai putine calorii decat acesta. Acestia au un gust mult mai dulce decat al zaharului obisnuit si de aceea sunt utilizati in cantitati mai mici. Nutritionistul nostru nu este de aceeasi parere, afirmand ca acesti indulcitori au in componenta lor elemente toxice, care contribuie la cresterea apetitului si care impiedica dezvoltarea creierului. Aceste alternative se pare ca nu sunt atat de benefice nici pentru silueta, nici pentru sanatate, Vera Daghie sustinand ca acestea cauzeaza probleme gastro-intestinale, tulburari ale ciclului menstrual si lista ar putea continua. Ea ne sfatuieste sa uitam de aceasta optiune.

Sirop de artar


Siropul de artar este un indulcitor natural 100%. In general este produs din sucul de artar canadian si este o alternativa la indulcitorii artificiali, plini de E-uri. Gustul este evident dulce, dar mai putin dulce ca al zaharului si cu o usoara savoare de caramel. Totusi, atunci cand cumparati sirop de artar, verificati sa fie natural, deoarece multi dintre producatorii acestui produs comercializeaza adesea eticheta naturala pe produs artificial.

Totusi, nutritionistul nu este total de acord cu aceasta alternativa, sustinand ca ultimele studii nu au fost prea “optimiste” in ceea ce priveste siropul, relevand ca au efecte negative asupra organismului. Totusi este o alegere mai buna decat zaharul, dar nu trebuie folosit mai mult de 3-5 zile. Specialistul recomanda consultarea unui medic inainte de a adopta acest produs ca pe un indulcitor constant in alimentatia ta, pentru a verifica care este starea generala de sanatate.

Zahar (brun) nerafinat

Zaharul brun nerafinat este acel tip de zahar obtinut dintr-un sirop rezultat din sfecla de zahar si este bogat in nutrienti, atat de necesari organismului. De fapt, aceasta este marea deosebire intre zaharul alb, rafinat si cel brun nerafinat. Si anume ca, in timp ce zaharul alb nu este altceva decat calorii, neavand calitatea de a oferi organismului nutrientii necesari, zaharul brun nerafinat ofera atat minerale (calciu, fosfor, magneziu, natriu), cat si substante nutritive, vitamine, cu efecte benefice asupra organismului..

De asemenea, este importanta deosebirea dintre zahar brun si zahar brun nerafinat, deorece ambele tipuri sunt considerate ca fiind acelasi lucru si nu este deloc asa. In comert exista si zahar brun rafinat, care are acelasi efect ca zaharul alb, deci, ideal ar fi poate sa ne referim la acest tip de zahar ca la zahar nerafinat si atat, pentru a evita orice ambiguitate care ar putea plana asupra lui.

Nutritionistul recomanda utilizarea zaharului brut in locul celui prelucrat, dar are ceva retineri, deoarece se cunoaste faptul ca acest tip de zahar “adevarat” nu prea il gasesti, si chiar si atunci cand il gasesti nu poti fi 100% sigur ca este in mod real natural.Zaharul (alb) rafinat

Am inceput ghidul intr-o nota optimista si il inchei pesimist. Din pacate, zaharul alb este cel mai consumat in comparatie cu restul tipurilor de indulcitori. Cand zici “ceva dulce” primul lucru care iti tresare in minte este dulceata “apetisanta” a zaharului.

La noi in societate si nu numai, a devenit un obicei sa ne indreptam spre raftul de produse de patiserie si sa alegem zaharul alb; nici nu stam pe ganduri sa intindem mana spre el, atunci cand trebuie sa ne aprovizionam cu zahar. Poate ca daca ne-am educa si am sta sa citim si prospectele alimentelor pe care le cumparam, am observa ca nu ceea ce alegem in mod obisnuit este cel mai sanatos, si am descoperi, spre surprinderea noastra ca exista produse la fel de gustoase si mult mai sanatoase.

Nici un aliment care trece printr-un proces de prelucrare nu este sanatos, de obicei prin procesare industriala pierzandu-se majoritatea calitatilor nutritive, si mai mult decat atat, adaugandu-se alte substante chimice, daunatoare organismului nostru.

Dupa cum afirmam anterior, zaharul procesat nu este decat un produs caloric si atat, nu contine nici o enzima, ferment sau saruri minerale, deci nu aduce in corp nici un element care sa ajute digestia, facand mai mult rau decat bine.

Nutritionistul de la "Vera Med Club Family" atrage atentia ca zilnic ingurgitam o cantitate considerabila de zahar din alimente si bautari. Orice cantitate de zahar consumata reprezinta un pas inapoi in mentinerea unui stil de viata  sanatos.

Specialistul adauga ca ar trebui sa fugim in general de culoarea alb cand vine vorba de produsele de patiserie (zahar, orez, faina), deoarece aceasta culoare este echivalent cu rafinat, prelucrat, deci toxic pentru organism.

Ce tip de indulcitor vei folosi tu de acum incolo? Eu una m-am lamurit: nu spun ca voi elimina complet zaharul alb din alimentatie, pentru ca as minti, dar ma voi gandi de doua ori inainte sa pun cele doua lingurite in ceasca de cafea sau cele doua, trei cani obisnuite in prajituri. Voi incerca sa aflu ce inseamna sa bei ceaiul fara zahar sau cu putina miere si ce gust au prajiturile preparate cu zahar brun. Tu ce indulcitor folosesti? Spune-ne mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi