Vei spune, ok, dar totusi e vorba de grasime care dauneaza sanatatii organismului si evident siluetei noastre. Cum poate fi sanatos si util in dieta? Exista anumiti acizi grasi, care au un rol fundamental in organismul uman si care nu pot fi sintetizati de catre organism, de aceea ei trebuie introdusi in corp prin alimentatie. Este vorba despre acizii grasi Omega 3 sau polinesaturati care joaca un rol important in producerea unor substante numite prostaglandine, ce au un rol important in buna functionare a tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii si multe alte beneficii.
Orice tip de grasime ajuta organismul uman sa absoarba vitamine (A, D, E, K) si sa produca hormoni sexuali. Specialistii spun ca dintr-o dieta echilibrata nu trebuie sa lipseasca un consum moderat de grasimi.
Ulei de floarea soarelui
Dupa cum spuneam mai sus, uleiul de floarea soarelui este cel mai utilizat tip de ulei de pe la noi. Cand te gandesti la ulei, primul care iti trece prin cap este banalul ulei de floarea soarelui, utilizat de generatii intregi si pe care il intrebuintam si noi atunci cand gatim diverse preparate. Este tipul de ulei bun la toate!
Uleiul de floarea soarelui rafinat detine cea mai mare cantitate foarte mare de vitamina E si are si un continut bogat de vitamina A. Cei care sufera de ateroscleroza sau au colesterolul marit este indicat sa foloseasca ulei de floarea soarelui presat la rece.
Uleiul de floarea soarelui este potrivit pentru asa numitul proces de calire a legumelor si pentru prajitul in vase speciale numite tuci!
Suntem innebunite dupa vestitii cartofi prajiti, ce au devenit un aliment "clasic", nelipsit din alimentatia noastra, sau dupa diverse tipuri de "prajeli". Parca tot ce e prajit e mai gustos, chiar daca mai nesanatos! Cu totii stim ca uleiurile prajite cauzeaza afectiuni digestive grave, provocand gastrita sau chiar ulcer.
Daca totusi esti dependenta de prajeli, un truc ar fi sa nu refolosesti niciodata uleiul dupa o utilizare, sa nu lasi alimentele mai mult de 10 minute la prajit sau sa mananci lactate inainte de a servi un preparat prajit in ulei.
Ulei de masline
Uleiul de masline este un tip de ulei extrem de sanatos. Unii zic ca este un ulei "de vita nobila" care este folosit adesea in rafinatele bucatarii ale lumii, in special in cele mediteraneene. El innobileaza bucatele cu un gust ales si o savoare deosebita si este extrem de benefic bunei functionari a organismului nostru. Am adoptat si noi acest tip de untdelemn, dar cu toate acestea este utilizat inca rar in bucataria romaneasca, regasindu-se mai ales in preparatele cu specific international de pe la noi, si in special, in salate si sosuri.
Uleiul de masline contribuie la scaderea riscurilor de maladii cardiace si a cancerului mamar, avand un continut ridicat de grasimi monosaturate, care ajuta la mentinerea unui nivel constant al colesterolului. Cel extravirgin protejeaza impotriva radicalilor liberi, fiind bogat in antioxidanti.
Ok, am inteles! Dar ce fac cu diversitatea de tipuri de ulei de masline care se gaseste pe piata? Eu am acasa ulei de masline extravirgin. Dar de ce nu as folosi ulei de masline normal? Sau doar virgin? M-am documentat si am aflat care este diferenta dintre ele:
Uleiul de masline provine numai de la maslinele verzi. Exista uleiuri de masline cu aroma, consistenta si culoare diferite, in functie de calitatea maslinelor, locul de unde sunt culese sau clima la care au fost supuse. In functie de aceste coordonate variaza si pretul acestui tip de ulei.
Ulei de masline extra virgin: provine din prima presare a maslinelor. Are o aciditate mai mare de 0, 8% si este considerat a avea gust superior. Putem spune ca este cel mai natural si nerafinat tip de ulei, si de aceea cel mai sanatos. Calitatea lui este ridicata, la fel si pretul. Se poate folosi in mai toate mancarurile, dar nu este recomandat pentru prajit.
Ulei de masline virgin: este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este de aproximativ 2% si isi mentine un gust bun.Se recomanda a fi folosit pentru prajeli, deorece aroma este mai temperata si nu se arde asa de usor precum cel extra-virgin.
Ulei rafinat de masline: a fost tratat chimic pentru a neutraliza gustul puternic si continutul de acizi.
Ulei de palmier
Sincera sa fiu, am auzit foarte putine lucruri despre utilizarea acestui tip de ulei in bucatarie, cel putin pe meleagurile noastre. Nu mi-am imaginat vreodata ca o sa ajungem sa utilizam palmierul in prepratele culinare pe care le savuram cu atata placere. Dar iata ca nimic nu e imposibil, iar cercetarile stiintifice arata ca acest tip de ulei este extrem de sanatos si cu efecte benefice asupra corpului uman. Nu stiu prea multe despre el, dar ce am auzit prin targ este ca ar fi extrem de bun pentru prajit. Sa fie asa? Haideti sa vedem:
Uleiul de palmier este o adevarata sursa de vitamine. Contine vitaminele A si E si foarte mult beta-caroten, o substanta "minune" care actioneaza ca antioxidant (impotriva radicalilor liberi), reduce riscul aparitiei cancerului, impiedica dezvoltarea tumorilor deja existente, putand chiar sa le absoarba, are un rol important in cresterea imunitatii si altele.
Este usor de digerat si absorbit in organism. Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca o dieta bazata pe uleiul de palmier duce la scaderea nivelului de colesterol din sange.
Uleiul de palmier este intr-adevar mult mai eficient in prajit, deoarece este bogat in acizi, nu oxideaza si nu rancezeste. Are o textura speciala pentru prajituri si produse de panificatie. Este mai putin utilizat in salate. De asemenea, nu se arde (rezista la temperaturi foarte ridicate 220-230 grade, spre deosebire de alte uleiuri), nu face fum si nu miroase.
Ulei de soia
Uleiul de soia este un ulei destul de pretentios in bucatarie. Are cateva caracteristici delicate care nu permit folosirea lui intr-o gama foarte larga de mancaruri. Se foloseste rece, deoarece"suporta" destul de greu caldura. De aceea este utilizat mai ales in salate sau in crearea dressing-urilor, sosurilor sau marinatelor.
Si el, ca si celelalte tipuri prezentate este benefic pentru organismul nostru, avand multiple beneficii care promoveaza un stil de viata sanatos. La fel ca si uleiul de palmier, uleiul de soia favorizeaza scaderea nivelului colesterolului din sange, datorita prezentei acizilor grasi nesaturati. Ajuta in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ale sistemului nervos, previne ateroscleroza, creste imunitatea organismului, previne hipertensiunea arteriala si multe altele, care ne determina instanteneu sa ne ducem la primul magazin sa ne cumparam o sticla de ulei de soia.
Ulei de porumb
Ei bine, trebuie sa va spun sincer ca am auzit eu de multe lucruri legate de porumb, dar la ulei nu m-am gandit niciodata. Am auzit de faina de porumb, de clasicul malai, de fulgi de porumb si altele, toate pana la ulei! Cred ca e timpul sa descopar mai multe lucruri despre acest untdelemn.
Uleiul de porumb este cel mai eficient si benefic dintre toate uleiurile vegetale. Contine o sumedenie de vitamine, B, C, D si E, dar si microelemente (fier, mangan, cupru, aluminiu), caroten sau fosfatide. O adevarata gama de elemente vitale pentru sanatatea noastra. Vitamina E se gaseste in uleiul de porumb in cantitate dubla fata de orice alt tip de ulei si contribuie la intarirea sistemului imunitar si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a organismului. Acizii grasi nesaturati din continutul uleiului de porumb ajuta la eliminarea excesului de colesterina din organism.
Datorita acestor caracteristici profilactice si terapeutice, uleiul de porumb a devenit baza multor diete. Este un bun drenor al cailor biliare, precum si un moderator al tiroidei. Este recunoscut pentru proprietatile benefice in cazul bolnavilor de diabet sau al celor care sufera de probleme la stomac.
Este excelent pentru prajit (deoarece are punctul de ardere foarte ridicat), dar si in salate, produse de patiserie. Nu formeaza substante cancerigene, nu face spuma si nu se afuma.
Mit si adevar despre ulei
Mit: Uleiul contine colesterol!
Mai stii faimoasele etichete care promoveaza diverse tipuri de ulei care nu contin colesterol, pentru a atrage cat mai multi clienti? Ei bine, iti dam o veste buna. Nu mai trebuie sa platesti cativa banuti in plus doar pentru eticheta conform careia uleiul respectiv nu contine colesterol, deorece nici un tip de ulei vegetal nu contine colesterol. Nici un aliment provenit din plante 100% nu are colesterol. Acesta se gaseste doar in grasimile animale!
Adevar: Uleiurile contin foarte multe calorii!
Daca problema colesterolului este eliminata, nu putem spune acelasi lucru despre caloriile pe care le contin uleiurile. Toate tipurile de ulei au acelasi numar de calorii, indiferent de provenienta lor: masline, soia, porumb sau floarea soarelui. O lingura de ulei are cam 120 de calorii, deci foarte multe, de aceea trebuie consumat cu masura!
Eu am prezentat 5 tipuri esentiale de uleiuri pentru bucataria noastra. Sunt sigura ca mai sunt si altele. Astept de la voi mai multe informatii pe forum.