Insa multe dintre ele nu cunosc importanta ingrijirii organismului, precum si necesitatea de a merge regulat la un consult ginecologic de specialitate. Nu sunt de neglijat nici dereglarile menstruale ale adolescentelor. Insa oricare ar fi motivul, momentul primului consult ginecologic trebuie pregatit din timp.
Mai multe articole din rubrica Specialişti Feminis.ro
O tanara este recomandat sa mearga pentru prima oara la un control ginecologic dupa ce si-a inceput viata sexuala, indiferent de varsta la care s-a petrecut acest eveniment. In cazul in care fetele nu au avut inca primul contact sexual varsta indicata pentru un consult preliminar este intre 13-15 ani.
Pentru majoritatea tinerelor, prima vizita la ginecolog va include doar daca este nevoie o examinare externa, usoara a zonei genitale, dar nu tuseu vaginal si nici examinarea cu valve, deoarece aceastea sunt recomandate femeilor de peste 21 de ani.
Cu toate acestea, daca tanara prezinta sangerari vaginale neobisnuite, perioade ale menstruatiei foarte dureroase, secretii vaginale anormale sau alte probleme care pot fi asociate cu sanatatea ei reproductiva, si daca s-a inceput viata sexuala, este posibil sa fie necesara o examinare pelviana.
La medicul specialist, adolescenta va gasi informatii privind sanatatea ginecologica si va invata mai multe despre factorii de risc si modalitati de a preveni bolile, in principal cele cu transmisie sexuala. Oricum, parintii trebuie sa-si informeze copiii asupra diferentelor dintre sexe, iar adolescentii trebuie sa afle ca prezervativul este unica protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Prima etapa a controlului ginecologic o constituie o discutie intre pacienta si doctor.
"Comunicarea sincera dintre cei doi are menirea de a-l edifica pe medic cu privire la problemele care au adus-o pe pacienta la control si care il ajuta pe ginecolog sa afle la ce trebuie sa fie atent in timpul controlului", spune Dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrica-Ginecologie.
Intrebarile doctorului vor fi: "De ce te-ai prezentat la medic?", "Cand a avut loc ultima menstruatie?", "Au existat probleme in copilarie sau in adolescenta legate de aparatul genital?". Deoarece functionarea organelor genitale este influentata si de afectiunile tiroidei sau ale hipofizei, medicul ginecolog trebuie informat in legatura cu astfel de probleme.
Cel de-al doilea pas al vizitei la ginecolog este examinarea zonei genitale (daca este cazul). Examenul propriu-zis incepe printr-o inspectie a zonei genitale. Mai intai, medicul observa daca sunt probleme la nivelul tegumentului din zona genitala.
Dupa aceasta inspectie superficiala, se trece la examinarea cu valvele. Prin acest examen, medicul observa peretii vaginali si apoi recolteaza secretiile pentru diagnosticarea eventualelor infectii vaginale.
In timpul acestui examen se vizualizeaza si colul uterin, care poate fi sediul unor afectiuni asimptomatice. Examenul cu valve nu este dureros, insa pacientele simt o mica senzatie de jena in cazul in care exista un proces inflamator foarte mare in zona pelviana.
Odata incheiata si aceasta etapa, are loc cea de-a treia examinare: asa-numitul tuseu vaginal. Acest examen este necesar pentru a scoate in evidenta eventualele probleme ale uterului si ale anexelor genitale: trompele uterine si ovarele. La sfarsitul examinarii se verifica si sensibilitatea vezicii urinare, care marcheaza existenta unor procese inflamatorii la acest nivel. Controlul ginecologic propriu-zis nu dureaza mai mult de cinci minute.
Dupa primul consult ginecologic, tinerele au nevoie anual de un examen genital, o ecografie transvaginala, un examen Papanicolau si o ecografie mamara.
Prima vizita la doctorul ginecolog poate aduce cu ea multe emotii, insa la viitoarele consultatii totul va fi mult mai usor. Este de asemenea esential sa gasiti un medic ginecolog in care aveti incredere.
Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.