Gingivita este cauzata de aparitia placii bacteriene care in timp afecteaza sanatatea gingiilor. Netratata la timp gingivita duce la complicatii, la aparitia parodontopiei si chiar la pierderea dintilor.
Printre simptomele afectiunii se numara inflamatia gingiilor, sensibilitatea ridicata la atingeri si sangerarea gingiilor.
Persoanele predispuse acestei afectiuni sunt persoanele fumatoare, cu antecedente in familie, femeile datorita schimbarilor hormonale de-a lungul vietii, persoanele cu o dieta saraca in vitamine si minerale si persoanele care sufera de boli care slabesc sistemul imunitar (diabet, SIDA, leucemie).
Cea mai buna metoda de prevenire a gingivitei este o igiena orala corespunzatoare, care presupune periajul dintilor de doua ori pe zi cu ajutorul unei periute si paste adecvate recomandate de medicul dentist. Periajul dintilor trebuie suplimentat de mijloace auxiliare de tipul atei dentare si a periutelor interdentare pentru a curata si zonele greu de igienizat. Mai mult, fiecare persoana ar trebui sa mearga anual la control stomatologic.