Plante parfumate de gradina
Petunia Surfinia – Petunia
Aceasta floare deja se gaseste in piete sau in magazinele specializate in ghivece mici, asteptand numai sa fie cumparata si plantata intr-un loc propice. Si eu iau in fiecare an cateva ghivece mici de petunii, si chiar daca le plasez in balcon - arata frumos si au si o aroma dulce. Petuniile sunt in general rezistente, mie nu mi s-a intamplat niciodata sa se usuce. Le place soarele si trebuie udate numai cand pamantul din ghiveci este uscat. Fac flori din primavara, pana in toamna cand se raceste vremea. Imi place sa cumpar culori diferite de petunii (nu sunt deloc scumpe) sa mai inveselesc si eu un balcon gri de bloc optzecist. Sunt flori ideale, chiar si pentru un gradinar amator ca mine.
Nicotiana - Regina noptii
Isi imprastie aroma mai ales seara, tin asta minte de cand locuiam la curte cu bunicii si gradina era plina de narcise. Pana la urma cine nu cunoaste mireasma narcisei? Acesta infloreste la mijlocul verii si ii place umiditatea. Florile se inchid in timpul zilei si se deschid seara, atunci cand este bine sa o si uzi. Daca ai vreun eveniment seara in gradina, floarea acesta este perfecta pentru ambient.
Pelargonium Grandiflorum - Muscata "Englezeasca"
Si ea este buna pentru balcon daca nu ai gradina. Nu are pretentii mari de sol si trebuie udata astfel incat sa nu balteasca apa in ghiveci. Se inmulteste usor: daca pui butasi in pamant primavara, la 3-4 cm adancime, poti avea o inflorire bogata in mijlocul verii.
Pelargonium Citro – planta antitantari
Este o floare originara din Africa de Sud si a ajuns la noi pe continent abia in secolul al 17-lea. Este o planta folosita in industria parfumului, nu degeaba ti-o recomand.
"Plante anuale erbacee (cu exceptia muscatei), inflorire incepand cu luna aprilie si pana in octombrie, la caderea brumei. Amplasament in locuri insorite sau semiumbra. Se fertilizeaza de 2 ori pe luna cu Sustratal - ingrasamant universal. Tratament preventiv de 2-3 ori pe luna cu insecticid si fungicid din aceeasi gama", spune Costel Daramus.
Philadelphus Coronarium - "Lamaita"
Infloreste din iunie pana in august si este folosita si ca planta medicinala. Si frunzele miros frumos daca le freci intre degete.
Rosa – Trandafir
Despre trandafir ce ar mai fi de spus? Se inmulteste prin seminte, dar cred ca cel mai usor ai fi sa cumperi un butas de la o sera. Este una dintre cele mai comune flori, iar mirosul lui este inconfundabil. Perfect pentru gradina cu miresme. Poate fi plantat si in balcon. Am o prietena care si-a luat unul agatator si este perfect vara cand ii face umbra in balcon.
"Arbust foios, Philadelphus infloreste in mai – iunie, iar trandafirul din mai pana in octombrie. Se fac taieri specifice in luna martie, fertilizare lunara cu Substratal Osmocote pentru trandafiri. Obligatoriu tratament la fiecare 14 zile cu insecticid si fungicid, stiuta fiind sensibilitatea trandafirilor la afide", recomanda Costel Daramus.
Lonicera - Caprifoi sau "Mana Maicii Domnului"
Are florile foarte parfumate. La fel ca si trandafirii se inmulteste prin seminte sau butasi. Se planteaza in aprilie/mai, ii plac soarele si apa.
Wisteria – Glicina
Seamana cu liliacul, avand florile grupa in forma de ciorchine si mov, dar nu neaparat pot fi si albe sau roz. Fiind o planta agatatoare este mai potrivita pentru curte decat pentru bloc. Daca te-ai gandit sa cumperi seminte trebuie sa stii ca inflorirea poate dura si zeci de ani.
Rhyncospermum Jasminoides – Jasmin
Infloreste primavara si vara, tolereaza gerul si isi pastreaza frunzele in timpul iernii. Ca si narcisa, emana un miros placut seara.
"Plante cataratoare cu perioada de inflorire in lunile mai – iunie, se tund in toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme. Fertilizat de preferat in toamna sau primavara devreme cu Substratal plante gradina", ne sfatuieste Costel Daramus.