Este o adevarata placere sa te plimbi si sa admiri balcoanele caselor inalte, a blocurilor vechi, a cladirilor moderne, caselor in stil minimalist.
Imi amintesc de o vacanta in Provence, unde casele erau din piatra, superb impodobite cu flori si copaci mici, de interior, care mai de care mai frumoase.
Daca doresti un spatiu special, unde sa te relaxezi dupa o zi incarcata, atunci transformarea balconului este modul ideal de a crea o ambianta potrivita in apartament. Indiferent ca stai la casa sau la bloc, balconul poate deveni locul preferat al caminului tau. Uneori, singurul spatiu in care te poti bucura de aerul curat este micul tau balcon, iar asta inseamna ca il poti transforma inr-un spatiu verde intim si elegant.
Este evident ca balconul unei case se poate amenaja in mai multe moduri decat cel al unei garsoniere, de exemplu. In schimb, daca ne indreptam atentia spre partea de sud-vest a Europei, vom vedea ca balcoanele garsonierelor sunt cele care ne ies prima data in evidenta.
Cum am putea sa ne decoram balconul garsonierei, va intrebati? Ei bine, sunt cateva posibilitati la care ne-am gandit. Sa pui niste flori intr-o jardiniera sau intr-un ghiveci, pe balustrada balconului, este cel mai simplu mod de a gradinari la bloc.
Ai putea folosi flori in contrast cu culoarea blocului. De exemplu, daca este roz pal, rosu-maroniu sau portocaliu-maroniu, potrivite ar fi florile verzi, galbene. In schimb, daca blocul este vopsit cu alb sau crem, orice culori ar avea florile, ar iesi in evidenta, datorita fundalului: pe fundal alb, sa creezi o combinatie de albastru cu portocaliu sau pur si simplu diferite nuante de rosu. Daca doresti sa creezi o continuitate, ai putea folosi aceeasi culoare, ca si cea a blocului. De exemplu, un roz pal al blocului, ar merge foarte bine cu un roz puternic, aprins, un roz siclam, chiar.
Daca nu doresti sa fie foarte incarcata balustrada, o alta varianta ar fi sa alegi ghivecele suspendate. Astfel balustrada este libera, dar balconul este decorat. Acum, pot fi cele agatate din tavan sau cele prinse in exteriorul balconului. Pentru ambele variante, trebuie sa ai grija cum uzi plantele, in special pentru cele din ghivecele lipite de balcon, sa nu murdaresti peretele.
O alta ideea, ce ar putea fi luata in calcul este alegerea ghiveciului. Ai putea folosi recipientul de plastic, de culoare maro, cel standard, asta daca nu ti se pare prea anost. Mai este si varianta ghiveciului din teracota. Acestea pot avea diferite forme si culori, nu trebuie sa te rezumi la o culoare standard. De asemenea este si posibilitatea personalizarii ghivecelor. Ai putea folosi cosulete impletite, recipiente decorative din metal, fundite, materiale textile sau chiar sa le personalizezi in stilul tau, adica sa le pictezi sau sa le decorezi cum vrei tu.
Apartamentele mari au, de obicei, in Romania, balcoane ce se intind pe lungimea a doua camere, ceea ce poate fi in avantajul nostru. Astfel de balcoane pot deveni o oaza de relaxare. Sunt perfecte pentru decorare, sunt spatioase, au doua geamuri, adica mai mult de un pervaz pe care le-ai putea amenaja. Intr-un asemenea balcon it poti face de cap cu amenajarea lui.
Ai putea crea un colt verde, asta ar fi o idee de inceput. Un copacel inconjurat de plante ar fi minunat. Din nou, depinde ce gusturi ai. Daca iti place stilul minimalist, atunci pe langa copacel, iti propun o masuta cu doua scaune, pentru tine si iubitul tau. Daca stai la un etaj superior, precum 6, 7, 8 si soarele bate toata ziua in balconul tau ai doua optiuni pentru a-l amenaja, in cazul in care nu doresti sa il inchizi: sa pui o umbrela mare, dar cocheta de plaja sau poti crea o plasa din iedera sau flori. Imagineaza-ti, vara, stand pe balcon, cu o limonada, un cocktail sau un pahar de vin si soarele sa te mangaie printre petalele si frunzele perdelei de flori.
Nu trebuie sa renunti la flori, nicidecum, dar pentru ca spatiul este mai mare, ai putea introduce si altceva, pe langa flori, l-ai putea aranja intr-o alta forma.
Daca ai vrea sa il faci util si nu sa il folosesti doar ca un spatiu de relaxare, ai putea pune si un mic dulapior, unde sa depozitezi diverse. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa il faci sa para estetic. Poti folosi acel dulapior pentru a pune floricele, o jardiniera sau un ghiveci cu flori.
Daca vrei sa il faci si mai relaxant, mai mult decat o masuta cu doua scaune, noi iti propunem sa te gandesti la ideea unui hamac. Gandeste-te asa, adie vantul usor, te leagana in hamac, razele soarelui te incalzesc, cat de placut ar putea fi. Exista mai multe tipuri pe care le-ai putea lua in calcul: sunt cele suspendate, tip fotoliu, cele care se fixeaza in perete. Oricare ai alege, nu vei da gres si vei fi incantata de achizitie.
Acum, daca stai la casa, esti privilegiata. Balconul poate fi construit cum vrei tu, asta inseamna ca poate fi dreptunghiular, in forma de semi-cerc, se poate intinde pe o intreaga parte a casei sau pot fi balcoane mici la fiecare camera. Aici poti sa folosesti mai mult decat florile sa il decorezi, aici poti folosi balustrada ca suport pentru decor, adica ai o gama variata de modele pentru balustrade, il poti inchide sau ii poti implementa un mic spatiu pentru o gradina in interiorul podelei.
Aici ai putea folosi tot ce ai folosi daca ai sta la garsoniera sau apartament. Poti folosi hamacul, masuta cu scaunele, ghivecele si jardinierele, perdelele de flori, foloseste coltul verde, iedera si copaceii. Dar, tine minte, daca nu vrei sa fie prea strident, fa in asa fel incat combinatiile sa fie de bun gust si sa nu arate exagerat. Ai putea, datorita spatiului mare, sa il folosesti doar pe post de prelungire a camerei de zi, adica sa fie o terasa unde sa cinezi cu familia.
Indiferent daca stai la bloc sau la casa, balconul ar putea fi cel mai cochet si intim loc, loc unde sa te relaxezi. Vine primavara, ai putea incepe de pe acum sa te pregatesti pentru a-ti rearanja balconul si a-l transforma in locsorul unde sa evadezi de toate problemele tale, de stres, de agitatie.
Daca vrei sa afli mai multe despre terase si balcoane, ghideaza-te dupa articolul nostru, Inspiratia spatiilor mici: terasele si mini-gradinile verzi - 7 idei creative ale gradinaritului in spatii mici!