Primul lucru care ne vine in minte cand citim GRADINA FEMININA, este multitudinea de flori existente intr-o astfel de amenajare. Ceea ce este perfect adevarat. Numai ca numarul florilor nu reprezinta formula unei gradini de tip feminina sau destinata femeilor.
Dealtfel nici nu exista o formula, ci mai degraba un concept al ceea ce inseamna modul de amenajare. Acesta se bazeaza pe tendinta de amenajare mai mult plastica decat functionala.
Compunerea unei gradini se imparte in doua categorii. Prima este cea functionala (gandirea aleilor, locul de relaxare, de joaca etc.). Si categoria a doua este cea prin care gradina prinde culoare si viata, partea plastica.
Gradina noaastra este mai mult plastica decat functionala, dar sa nu intelegem prin aceasta lipsa logicii din gradina, a traseelor.
La o vedere "din elicopter", gradina feminina arata ca o pictura cu mult curaj cromatic.
Dar acum sa structuram putin acest tip de amenajare:
Geometria ce o caracterizeaza sunt cercul, linia curba si libertatea cu care se compun curba si contra curba, raporturile de dimensiuni dintre ele. Toate acestea dau un rafinament si eleganta gradinii.
Aleile sunt subtiri, cu pavaj din piatra naturala, de culore calda (ocru, roscat), fara rupturi bruste de ritm, ostentative, asa cum gasim la gradina masculina. Aici din loc in loc, in zonele de intersectie a aleilor sau in mici centre de interes, putem avea elemente decorative de gradina, animale din piatra, lampadare sau ghivece resturnate prin iarba.
Cromatica unei gardini, cum era de asteptat, o hotarasc florile. Dar ce flori isi doresc femeile intr-o gradina? Parerea mea este ca ele isi doresc toate florile in curte. Interesant este totusi ca nu cantitatea este dorita neaparat, ci diversificarea speciilor.
Asa incat fiecare tip de floare sa aibe ceva aparte. Astfel femeile ofera exclusivitate fiecarei specii, acordand multa atentie fiecareia in parte.
Numarul florilor dintr-o gradina nu are restrictii, dar speciile sunt alese cu grija. Tendinta in ziua de azi este ca acest tip de gardina sa aibe flori cu totul si cu totul speciale. Portretul unei astfel de flori este de fapt o copie sau o machete fidela a femeii: rafinament, gingasie si explozie de culoare.
Celelalte plante din gradina, arbustii, copacii isi au locul doar cat sa intareasca amenajarea sau compozitia artistica a gradinii. Acestea nu au rol de geometrie asa cum gasim la gradina masculina.
Dar si aici arbustii sau arborii nu sunt plantati la intamplare (de exemplu magnolia, albitia, brazii argintii, pinul, liliacul, iasomia etc.).
In concluzie, gradina feminine are multa culoare tot timpul anului, are cascada, are foisor, loc de joaca pentru copil, bancuta la umbra pentru citit si multi multi fluturi in jur.