Printr-un astfel de proiect reuşeşti să pui o pată de culoare oriunde simţi că este nevoie. Mai mult decât atât, nu ai nevoie decât de o oră pentru a da viaţă unei grădini în container, iar întreţinerea ei nu presupune multă bătaie de cap.
Iată 10 secrete pentru o grădină în container de succes:
» Alege vasul potrivit
Cel mai important aspect este mărimea vasului. De regulă, acesta trebuie să fie 1/3 din înălţimea plantei aflată la maturitate, astfel încât să existe un echilibru. Vasele rotunde, cu marginile conice sunt mult mai practice pentru plantat şi replantat decât vasele cu mânere, cu forme neregulare sau cu gâtul îngust. Dacă ai de gând să schimbi frecvent vasele, foloseşte unele din fibră de sticlă sau din spumă. Dacă vrei nişte vase pe care să nu le dărâme vântul, optează pentru unele din ceramică sau din beton.
» Cumpără sau amestecă tipul de pământ potrivit
Solul trebuie să fie un amestec de turbă, compost şi un pic de nisip, cu mici cantităţi de vermiculit pentru a uşura amestecul şi pentru a ajuta la drenaj. Pământul de flori ambalat include adesea îngrăşământ, care simplifică şi mai mult procesul de plantare. Dacă ai amestecul de pământ potrivit, atunci plantele vor creşte fără probleme.
» Plantează ceea ce iubeşti
Poţi planta flori anuale, perene, legume, ierburi, bulbi sau chiar copaci. Gândeşte-te înainte de toate la rezultatele pe care vrei să le obţii. Dacă vrei să ai o atingere de primăvară rapidă, în orice moment din an, plantează într-un vas câţiva bulbi de lalele. Dacă vrei un aranjament care să învioreze intrarea în casă ani la rând, plantează un arţar japonez sau un ienupăr.
» Începe cu plante sănătoase
Atunci când te hotărăşti să plantezi, alege plantele cu frunze verzi, proaspete, care au tulpini robuste. Optează pentru plantele tinere, cu un număr mare de muguri, care se vor adapta mai rapid la noua locaţie.
» Alege cea mai bună combinaţie de flori
Poţi planta mai multe flori la un loc, dar gândeşte-te la faptul că atunci când combini două, trei soiuri de flori, s-ar putea ca durata lor de viaţă să nu fie la fel de lungă ca atunci când le plantezi separat. Fiecare tip de plantă are cerinţe de udare şi necesitate de lumină diferite. Poţi face un experiment: plantează în mijloc o plantă înaltă, în jurul ei una mai mică şi colorată, iar pe margine o plantă care atârnă.
» Plantează-le corect
Ghiveciul trebuie să aibă găuri de scurgere astfel încât apa să nu băltească în interior şi sub el trebuie aşezată o tavă. Primul strat trebuie să fie pietriş, în jur de 2-3 cm. Peste acesta pune 5 cm de pământ, însă nu îl bătători foarte tare. Aşază bulbul cu partea plată în jos. Dacă ai un ghiveci mic, ar fi bine să pui un singur bulb, însă cele de dimensiuni mai mari permit plantarea mai multor flori.
Acoperă din nou cu un strat de pământ apoi presară deasupra 2-3 cm de nisip. Ideal ar fi depozitarea ghiveciului într-un loc foarte rece, cu temperaturi de până la 10 grade şi udat o singură dată cam la 2 săptămâni. Trebuie păstrat în aceste condiţii timp de 2 luni. După înflorire, ghiveciul trebuie mutat într-un loc mai cald.
» Hrăneşte-le bine
La fel ca oamenii, plantele au şi ele nevoie de nutrienţi. În cazul grădinilor în container, este mai uşor să urmăreşti dacă plantele au sau nu nevoie de fertilizator. Poţi să îţi dai seama de acest lucru dacă frunzele se îngălbenesc, nu mai cresc sau florile nu mai înfloresc. Toate acestea sunt semne că există anumite deficienţe în ceea ce priveşte nutriţia plantelor. Dacă frunzele au margini maronii, acesta este semn că ai exagerat cu fertilizarea, iar planta se arde treptat.
» Menţine-le ude corespunzător
Dacă suprafaţa solului este uscată, acesta este primul semn că trebuie să uzi planta. Când plantele sunt mici, este indicat să utilizezi un pulverizator pentru a le uda. Pe măsură ce acestea cresc, ai grijă să le uzi cu apă călduţă, care este absorbită mai bine de sol decât apa rece. O altă variantă care ajută apa să intre în pământ şi să ajungă la rădăcini este să faci găuri cu un creion sau cu o furculiţă.
» Curăţă-le şi aranjează-le
Dacă vrei să ai plante colorate pe toată perioada anului, trebuie să le îngrijeşti periodic. Îndepărtează frunzele uscate, ca de altfel şi florile. Pentru a face asta, foloseşte o foarfecă de grădinărit, pentru că dacă le rupi cu mâna poţi afecta rădăcinile atunci când le smulgi.
» Monitorizează rădăcinile
Când o plantă nu mai creşte sau nu îşi mai trage apă, trebuie să verifici dacă cu cumva rădăcinile sunt prea dese. Dacă vasul este plin, atunci trebuie să îl schimbi cu unul mai mare. Unele aranjamente pot fi împărţite în două sau mai multe vase, ceea ce înseamnă că îţi poţi mări grădina din container.