Inainte de a hotari impreuna cu arhitectul ce stil vei aborda in gradin ta trebuie sa iei in considerare mai multi factori care vor contribui la conturarea stilului. Prin urmare trebuie sa te gandesti la stilul tau de viata, la ce conditii ai in gradina (este insorita, umbrita).
Apoi urmatorul lucru: ai copii sau animale? Va trebui sa le gasesti si lor un loc de joaca.
Ai timp sa iti intretii gradina? Tuturor ne place sa petrecem timp in gradina, insa din cand in cand aceasta trebuie sa fie si intretinuta. Tu ai timp de acest lucru?
Si in cele din urma alege stilul care ti se potriveste, nu numai tie dar si casei tale.
“Exista stiluri peisagistice care dureaza si nu se demodeaza deoarece atunci cand vine vorba de natura nu putem vorbi, zic eu, de moda. De exemplu, as putea spune ca sunt la moda gradinile roz, altcineva va spune ca cele japoneze si la anul vor fi cu totul la moda gradina contemporana... si ce vom face anul viitor? Gradinile presupun in sine si structuri, nu doar plante: ziduri de caramida, de piatra, bolovani, poduri arcuite sau drepte”, spune Lidia Bucataru, reprezentant Atelierul de peisagistica.
Stilul din gradina ta
Ai ales sa traiesti la casa probabil in primul rand pentru bucuria pe care ti-o poate o feri o gradina sau o piscina, eu cel putin asa as fi facut. De aceea gradina trebuie sa fie coltul tau de natura, in care sa te simti bine, iar acest lucru il poti face alegand stilul care ti se potriveste. Iata cateva sugestii:
Gradina organica – poate cea mai populara in zilele noastre. Nu as avea multe cuvinte despus despre ea deoarece am trata-o intr-un articol separat. Pe scurt in gradin organica nu folosesti substante chimice. Pentru sol foloseste un ingrasamant natural (frunzele cazute din copaci, ingrasamantul animal, sau ceva mai la moda – ingrasamant din alge). Cultiva plante si legume cat mai natural posibil. Am ales sa incep cu acest tip de gradina deoarece era un pic mai iesit din comun de cat cele care vor urma. Si, foarte imoprtant, organica poate fi oricare dintre gradinile de mai jos. In Marea Britanie gradinile organice sunt atractii turistice, de ce nu ar fi si gradina ta organica o atractie pentru prietenele tale?
Stilul contemporan – daca si casa ta este are un stil arhitectonic contemporan, atunci si gradina merita sa fie la fel. Materiale naturale, flori din loc in loc, stil simplu si elegant. Terase de lemn, spatii deschise. O astfel de gradina nu are nevoie de intretinere speciala.
Stilul japonez – cand voi avea gradina asa o sa mi-o aranjez, cu apa si un pod micut peste, cu dale de piatra si o cascada, poate si un bazin cu pestisori aurii, daca voi avea timp sa am grija de ei. Fiecare element isi are locul lui – o astfel de gradina are nevoie de timp de intretinere. Este constituita din elemente multiple – pietre, apa, podet, felinare, plante - ce au nevoie de ingrijire.
Stilul feng-shui – nici acesta nu ar trebuie sa-ti fie strain deoarece si el a fost tratat intr-un articol separat. Un astfel de proiect necesita ajutorul unui profesionist. Plasarea obiectelor in spatiu se face conform vechii arte chinezesti. Obiectele asezate in armonie iti pot influenta sanatatea, starea materiala, relatiile cu familia, prietenii si cele sentimentale. Alei care sa nu fie drepte, spatii de relaxare, plantele care au loc din belsug – cam asa arata o gradina feng shui.
Stilul mediteranean – soare din plin , alei pavate cu marmura, granit sau gresie, mobilierul din fier forjat evident, iar plantele sunt cele care adora soarele si sunt tolerante la lipsa apei.
Stilul rustic – gradina care aminteste de cea a bunicilor – pavaj natural, masa intr-un foisor, florile de regina noptii, mobilier din lemn nefinisat.
Stilurile difere de la om la om si casele la fel. Nu conteaza ce stil alegi atat timp cat iti ofera confortul pe care il cauti la finalul unei zile de munca la birou. Tu ce stil peisagistic ai in gradina? Sau daca nu ai gradina ce stil ti-ar placea sa ai?