Principala concluzie formulata la Reuniunea Internationala a Expertilor in Nutritie, care a avut loc in perioada 1-2 februarie 2009 la Barcelona, este aceea ca, in alimentatie, calitatea grasimilor consumate are o importanta majora. Reuniunea a avut ca tema "Insemnatatea pentru sanatate a calitatii grasimilor din alimentatie" si a reunit 40 de experti din 25 de tari, care se numara printre liderii mondiali in domeniul alimentatiei, hranei si sanatatii.
"Cele mai recente studii prezentate la Barcelona au aratat ca exista inca o mare confuzie in ceea ce priveste grasimile bune si cele rele, fapt reflectat in alimentele pe care oamenii le consuma. De asemenea, studiile au demonstrat ca in multe tari calitatea grasimilor consumate nu respecta actualele recomandari nutritionale internationale", a declarat profesorul Ricardo Uauy, presedintele Uniunii Internationale pentru Stiinte Nutritionale (IUNS).
Romania a fost reprezentata si ea la reuniune de catre profesorul Dan Mircea Cheta, presedintele Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa si Director de Cercetare al Institutului pentru Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N.C. Paulescu", care sustine ca: "Luand in considerare patologia existenta in Romania, estimez ca la noi in tara situatia privind calitatea grasimilor consumate este similara cu aceea reflectata in studiile prezentate la Barcelona."
Reuniunea Internationala a Expertilor reprezinta primul pas al unei campanii globale ce vizeaza informarea consumatorilor privind consumul de grasimi pentru ca acestia sa faca alegerile benefice pentru sanatate.