Nu este ceva neobisnuit sa primesti o invitatie la gratar, mai ales acum ca e vara. Popularitatea se explica prin faptul ca un gratar este o buna metoda de socializare, apoi cu totii apreciem gustul carnii fripte sau al legumelor fripte deasupra carbunilor.
Tipuri de gratare si cum le alegi
Exista multe tipuri de gratare, iar preturile variaza bineinteles in functie de model. Atunci cand alegi un gratar trebuie sa tii cont de doua idei: vrei sa fie portabil si sa il folosesti in locurile diferite, sau vrei sa fie unul construit din caramizi si a doua idee ce fel decombustibil vei folosi – mangal (care ofera mancarii un gust natural) sau va fi pe baza de butelie cu gaz/ curent electric.
Gratarul de unica folosinta – alcatuit din tava cu gratar de sarma, umpluta cu mangal
Gratarul Hibachi – alcatuit dintr-o cutie metalica dreptunghiulara si grill cu maner lung
Gratarul de caramizi – care nu este portabil si nu se foloseste iarna
Gratarul electric sau cu gaz – au avantajul ca poti regla intensitatea focului
Gratarul vagonet – care este mai mare deoarece pe langa partea de grill mai are si o suprafata de lucru unde poti pregati carnea
Gratarul cu capac – permite carnii sa se patrunda mai bine
Gratarul cu vas pentru mangal – este rotund sau dreptughiular si are picioare inalte, esential este sa aiba aparatoare pentru vant
Il ai, dar unde il pui?
Atunci cand trebuie sa te hotarasti la locul unui gratar in curtea ta trebuie sa iei in calcul mai multi factori.
- in primul rand trebuie sa fie undeva aproape de bucatarie
- apoi trebuie sa te gandesti si la vecini, sa nu-i supere fumul, mirosul
- pune-l departe de copacii pentru ca pe de o parte acestea se pot aprinde usor, pe de alta parte din copaci cad tot timpul frunze, cregute, pene de pasari...
- nu-l aseza aproape de materiale inflamabile
- nu il deplasa odata ce l-ai pus in functiune
De ce accesorii ai nevoie si care este pretul aproximativ
Nu e un moft sa ai accesorii de gratar. Probabil vei spune ca nu ai nevoie de inca o furculita cand deja ai un set intreg in sertarul de jos din bucatarie. In primul rand accesoriile de gratar au si ele un scop: ustensilele au maner lung ca sa nu te arzi.
Set simplu alcatuit din 4 spatule diferite – pret de la 146 lei
Cleste de gratar – pret de la 37 de lei
Set de frigarui (4 bucati) – pret de la 65 de lei
Cos de gratar pentru peste – pret de la 33 de lei
Cos de gratar pentru friptura – pret de la 33 de lei
Furculita de gratar – pret de la 26 de lei
Set de kebab (6 bucati) – pret de la 37 de lei
Manusa de gratar – pret de la 56 de lei
Set de porumb (8 bucati) – pret de la 33 de lei
Trusa de gratar cu 18 piese – pret de la 247 lei sau cu 3 piese – 112 lei
Grillboy pentru curatarea gratarului – pret de la 22 de lei
Pentru aprindere exista combustibilul solid (pret aproximativ de 48 de lei pentru 24 de bucati), carbunii (pret aproximativ 18 lei pentru 3 kg) si chibrituri lungi (70 de lei).
Pentru intretinere exista huse in diferite forme, cu preturi ce incep de la 29 de lei. Apoi sunt solutiile speciale – 22 lei si periile de curatare ( 7 – 75 de lei ).