In cele mai multe cazuri gravidele calatoresc in cele mai sigure moduri, fie ca e vorba de calatorii de business sau de placere. Ele trebuie sa tina cont de cateva reguli, in special cele care merg cu avionul. De asemenea, unele dintre activitatile ce implica efort, precum scufundarile, catararile, sporturile acvatice, ar trebui reduse ca intensitate (sau, in unele cazuri abandonate) in perioada de gestatie.
Odata cu plecarea in calatorie, gravidele trebuie sa cunoasca faptul ca asigurarea medicala pe care o incheie in mod obisnuit la plecarea in orice voiaj nu cuprinde, in principiu, eventuale probleme legate de sarcina.
Este necesar un consult medical cu cel puțin 1-2 saptamani inainte de plecare, consult in urma careia medicul ginecolog se va pronunța cu privire la oportunitatea plecarii si la eventualele riscuri.
Calatoria cu avionul prezinta cateva particularitati pentru gravide. In primul rand, majoritatea companiilor aeriene le permit acestora sa calatoreasca daca se afla pana la inclusiv a 36-a saptamana de sarcina.
Conform regulilor IATA, cand sarcina decurge normal, gravidele sunt acceptate si in saptamanile 36-38 doar daca zborul nu depaseste 4 ore. Cu toate acestea multe companii aeriene vor refuza sa transporte gravide aflate dupa saptamana 36, asa incat, daca esti in aceasta situatie, e bine sa verifici inainte de a-ti rezerva bilet.
De asemenea, companiile aeriene vpr refuza sa imbarce femei care au nascut prematur anterior sau ale caror vase de sange de pe picioare sunt foarte vizibile.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii