Auzim frecvent persoanele din jurul nostru spunand ca desi sunt la dieta nu reusesc sa mai slabeasca si ca orice efort este inutil. Exista motive din cauza carora ajungem in impas. Emanuela Raluca Parcalabescu - consultant nutritie la Centrul de Sanatate "Luana Sahian si Asociatii" te invata cum sa o tii pe calea cea dreapta a dietei!
Una dintre cele mai frecvente greseli este adoptarea unor diete restrictive de scurta durata sau chiar infometarea care ne ajuta sa slabim pe termen scurt dar intr-un mod cu totul gresit. Aceste diete duc la reducerea numarului de kilograme pentru o scurta perioada de timp, de fapt pierdem acele kilograme prin deshidratare si reducerea masei musculare, grasimea necesitand o perioada mai lunga de regim hipocaloric pentru a se metaboliza. Organismul nostru percepe orice dieta restrictiva ca o amenintare, daca apelam in mod repetat la aceste diete apare adaptarea metabolica, ceea ce inseamna ca organismul nostru reduce rata metabolica avand nevoie de o cantitate mult mai mica de energie pentru a mentine organismul intr-o stare de buna functionare. Rezultatul infometarii si al dietelor restrictive nu este cel dorit, odata cu intoarcerea la vechile obiceiuri ne vom ingrasa pentru ca am reusit sa invatam organismul sa consume mai putin decat inainte iar acum cantitatea obisnuita de mancare reprezinta un aport mare. Ingestia de alimente duce la cresterea metabolismului bazal de exemplu un regim alimentar mixt creste metabolismul bazal cu 6%.
Lipsa unui program de mese este un alt motiv pentru care eforturile dumneavoastra pot fi zadarnice. Este important sa avem 3 mese principale si 2 gustari pe zi astfel se mentine aproape constant nivelul glicemiei, scade sinteza de insulina si se deblocheaza arderea grasimilor de depozit. Mesele la intervale scurte de timp previn senzatia de foame produsa de hipoglicemie.
Cele mai bune rezuItate pentru scaderea in greutate si mentinerea noii greutati se obtin prin combinarea reducerii aportului caloric cu cresterea gradului de activitate fizica si cu alte elemente de optimizare a stiului de viata. Lipsa activitatii fizice reprezinta o cauza de limitare a pierderii ponderale. Efortul fizic care mobilizeaza tot corpul arde in principal grasimea de depozit de aceea se recomanda ca macar 30 de minute de 3-5 ori pe saptamana sa practicati: inot, alergare, aerobic, bicicleta, stepper. Dupa sport metabolismul e stimulat cu 25% inca 3 ore datorita consumului de energie pentru refacerea depozitelor de glicogen.