Greseala nr. 1: Speli ferestrele si geamurile intr-o zi insorita. Acum nu mai este cazul, intrucat suntem in plina iarna. Dar pentru multe femei, o dimineata superba de primavara poate parea momentul perfect pentru a-si spala ferestrele si geamurile de la locuinta. Insa specialistii spun ca este o idee proasta sa faci aceasta munca atunci cand este soare afara, deoarece geamurile se vor usca prea repede si cel mai probabil vor ramane urme, dare, dungi sau chiar pete si striatii pe suprafata geamului. O zi in care cerul este acoperit de nori este o varianta mai buna, spun expertii americani.
Iata si o reteta DIY pentru o solutie de spalat geamurile: prepara solutia de curatat din 56 ml de otet, 560 ml de apa si cateva picaturi de detergent de vase. Folosind o carpa din microfibra (in loc de un burete de vase), te asiguri ca nu vei folosi prea multa solutie de curatare - cel mai indicat ar fi sa aplici un strat pe ferestre, nu sa le stropesti din belsug cu solutie. O ustensila precum un stergator de geam profesionist iti va usura munca.
Greseala nr. 2: Folosesti o solutie abraziva de curatare pe cada din baia ta. Specialistii spun ca motivul pentru care cele mai multe cazi de baie isi pierd luciul este pentru ca au fost curatate/frecate cu detergenti care contin pulberi sau granule. Acest tip de detergenti abrazivi zgarie portelanul (il strica, il roade) si indeparteaza emailul de pe suprafata cazii. In loc de produse de curatat abrazive si toxice, specialistii ne sfatuiesc sa folosim spray-uri mai blande, care curata bine cada si o lasa imaculata si stralucitoare.
Poti sa cureti cada zilnic, cu un produs de curatare non-abraziv si sa o clatesti dupa aceea. Sau daca preferi sa nu pulverizezi un spray de curatare in fiecare zi pentru a tine calcarul si depunerile la distanta, poti face ceva mult mai simplu: dupa ce ti-ai facut baie sau dus, sterge suprafata cazii cu un prosop sau cu o carpa uscata moale, dupa ce apa s-a scurs de tot. Specialistii spun ca simpla uscare a cazii este suficienta pentru a preveni depunerile de calcar.
Greseala nr. 3: Folosesti aspiratorul pentru a strange parul de pisica din casa. Daca ai un animal de companie care naparleste, probabil ca esti obisnuita sa iti cureti mobilierul cu o carpa curata si hainele cu o perie de scame in fiecare zi. Dar daca ai pus deja mana pe aspirator pentru a curata podelele din lemn intr-o incercare (nereusita) de a scapa de parul de pisica sau de caine, sansele de a imprastia mizeria si mai mult prin locuinta sunt destul de mari; si in loc sa aduni parul de la animalul de companie, mai multa mizerie faci.
Medicii veterinari spun ca zona de evacuare a aerului de la aspirator tinde sa impinga in afara la fel de mult par pe cat curata de pe diverse suprafete. Pe podelele din lemn si pe alte suprafete dure, specialistii spun sa folosesti un mop mare, electrostatic, care nu va crea o multime de curenti de aer, astfel incat poti sa impingi si sa aduni parul de caine sau de pisica intr-o gramada mare. Apoi scoate aspiratorul din doatare - dar foloseste teava aceea care se ataseaza la furtun - pentru a aspira parul de animal. Sursa: oprah.com.
Citeste si: Cum poti sa iti faci casa mai seducatoare iarna asta
Uita de banalele rafturi - Idei ingenioase pentru iubitorii de carti
3 greseli de curatenie pe care le faci fara sa iti dai seama
4 moduri de a "repara" camera familiei: biblioteca