Dezamagirea Nataliei se simte cat se poate de bine la telefon. Si-a dorit mult acest post la un nivel de management in cadrul unei companii multinationale cunoscute. Dupa fiecare din primele 3 interviuri raspunsul fata de ea a fost unul pozitiv. Ce a putut sa mearga rau?
Pentru un raspuns cat mai acurat, va propun sa schimbam putin cadrul si voi puncta cu impresiile Managerului General care a sustinut interviul de angajare cu Natalia. Iata ce a observat acesta:
1. Schimbarea de atitudine catre dezinteres
"Nu stiu ce s-a intamplat. Pana la ultimul interviu, Natalia parea real interesata de post si si-a manifestat sincer dorinta de a lucra in compania noastra. La ultimul interviu insa, mi-a spus ca de fapt a trimis CV-ul intamplator, ca sa vada ce mai este in piata".
In momentul in care postul discutat devine tot mai interesant, pentru multi tentatia de a nu lasa impresia ca isi doresc extrem de mult postul, este mare. "Vezi sa nu pari prea disperat!" – este un sfat pe care multi amatori neavizati il dau gratuit. Nu incerca sa echilibrezi dorinta puternica de a fi acceptat pe post cu o astfel de atitudine de aparent dezinteres! Nu vei face decat sa creezi confuzii, dubii asupra motivatiei tale reale. Incearca sa iti pastrezi calmul si diplomatia si arata-ti in continuare interesul fara sa exagerezi.
2. Aspectul neingrijit
"Am observat si la interviul anterior ca nu era tocmai aranjata. Faptul ca si a doua oara a venit cu un guler necalcat si cu parul neingrijit, nearanjat m-a facut sa ma indoiesc si mai mult de ea ca si persoana in cadrul organizatiei noastre".
Cu siguranta ca mai ales acolo unde postul va presupune reprezentarea firmei in fata diversilor parteneri si clienti, estetica aspectului exterior capata o importanta mai mare. In orice caz, o persoana neingrijita este un om care nu constientizeaza ca si acesta este un mod de a transmite mesaje. Iar unul dintre mesajele acestea ar fi ca el/ea nu acorda importanta prea mare detaliilor.
Ca si sugestie, mai ales daca ai avut deja o intrevedere cu angajatorul, modul in care acesta se prezinta ca imagine iti poate indica ce anume va aprecia la tine ca si candidat. Chiar si din cum arata sediul companiei poti evalua uneori cat de impotanta este infatisarea.
Desi pare nesemnificativ si de multe ori nici nu este un criteriu eliminatoriu, aspectul poate inclina mult balanta deciziei, in favoasrea sau in defavoarea ta.
3. Supralicitarea valorii pe ultima suta de metri
"M-a anuntat ca mai are inca doua oferte de job in momentul de fata si ca va trebui sa se gandeasca si ea mai bine, in functie de aspectele salariale pe care urmeaza sa le discute."
Nimanui nu ii place sa fie santajat! Indiferent daca ai anuntat si aproximat deja sau nu un nivel salarial dorit, intentia de a determina angajatorul sa iti ofere mai mult, sa se lupte pentru tine ca sa nu te piarda este imediat sesizata si sanctionata.
Decizia ta de a accepta un job ar trebui sa tina cont de evaluarea unui complex de criterii. Atitudinea de mai sus arata ca ai ignorat o serie de aspecte importante si ca motivatia financiara este pentru tine primordiala.
Un angajator va prefera sa vada oameni pasionat, care apreciaza poate si mediul de lucru, provocarile unui post, castigul de experienta in compania lor, etc. Daca vrei sa iti negociezi cat mai bine salariul, ai grija cand iti alegi momentul si cum anume pui problema in discutie!
Cand iti doresti un job foarte mult, simti ca esti foarte aproape sa il obtii, dar nu stii exact cum ar trebui sa te comporti sau ce anume sa faci sa iti cresti sansele de reusita, intreaba un consultant HR sau documenteaza-te citind articolele unor specialisti. Fii constant cu tine insuti si sincer in abordare. Altfel te poti alege doar cu un gust amar.
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro