Irina, 36 de ani – lucreaza de mai bine de 3 ani in aceeasi companie si desi isi doreste de mult timp sa fie transferata in departamentul de marketing, acest lucru nu s-a intamplat inca. Nici macar acum cand s-a infiintat un nou post, nu a primit inca un raspuns pozitiv la cererea ei. Stie ca indeplineste criteriile de baza, si-a manifestat interesul fata de acest job si in plus este mereu o fire optimista si sociabila. Nu intelege insa de ce ar fi atat de grea decizia managerului in ceea ce o priveste.
Superiorul sau direct are insa o alta parere: "Irina este intr-adevar o persoana joviala si gata sa sara in ajutorul fiecaruia. Problema este ca in urma sa nu ramane decat aerul optimist. Nu finalizeaza ceea ce are de facut, iar cand o face, rezultatul apare cu intarziere in 60% din cazuri. Nu este ferma in relatiile de munca pe care trebuie sa le sustina si cred ca i-ar veni cu atat mai greu sa se adapteze in noul post si sa isi atinga obiectivele."
2. Lipsa de comunicare in echipa
George, 43 de ani – lucreaza de 6 ani de zile in vanzari tehnice la nivel de management. Coordoneaza direct o echipa de 7 persoane si indirect activitatea mai multor echipe. Este nemultumit ca oamenii nou-veniti in departamentul sau nu par sa se integreze. Apar conflicte intre acestia si echipa mai veche si exista de asemenea sarcini nefinalizate.
Iata care este parerea unuia dintre subordonatii sai – angajat cu experienta in acest departament: "exista intr-adevar neintelegeri, dar nu pentru ca noii mei colegi ar fi rau-intentionati sau total dezinteresati. De fapt, nu stim unii de ceilalti. Cei nou-veniti nu isi cunosc inca bine atributiile in complexitatea lor, iar noi ceilalti nu avem habar ce ar trebui sa faca ei. Asta mai ales pentru ca unele din posturile pe care au intrat sunt abia infiintate. De aceea se intampla de multe ori sa ne dublam in activitati sau sa nu faca nici unul o sarcina de altfel importanta.
Cred ca ar fi mult mai util daca seful nostru ar inlesni relationarea dintre noi. Stiu eu? Poate cateva intalniri (formale sau nu) in care sa ne cunoastem mai bine - si ca persoane, dar si ca rol in departament. Problema este ca pana acum, de 4 ani de cand lucrez aici, astfel de intalniri nu au avut loc."
3. Lipsa de initiativa
Cristian este nou in firma. Lucreaza de opt luni si recent a trecut printr-o evaluare. Este un tanar foarte ambitios si stie ca rar se intampla ca un angajat la varsta lui (28 de ani) sa ajunga sa coordoneze deja activitatea departamentului in relatie cu partenerii companiei. Este foarte surprins sa vada ca desi a facut mereu ceea ce a avut de facut, rezultatul evaluarii indica o performanta mai scazuta decat ar fi auto-apreciat el.
Discutand cu superiorul sau direct, acesta ne-a spus urmatoarele: "Cristian are un bun potential si a fost selectat sa faca parte din echipa tocmai datorita calitatilor sale. Dintr-un motiv sau altul totusi el se rezuma doar la rezolvarea sau transmiterea mai departe a sarcinilor. Inca nu indrazneste sa aiba initiativa, sa faca propuneri pentru care sa se consulte mai apoi cu mine.
Ma surprinde totusi neplacut acest lucru, pentru ca a trecut perioada de inceput, de acomodare; are deja cateva cunostinte si in baza experientei concrete de pana acum, ar putea prelua mai mult fraurile. Nu sunt lamurit inca daca este lipsa lui de incredere sau daca in realitate este de fapt genul de om care nu se implica mai mult decat ii este dat."
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro