Purtatorul de cuvant al Ministerului Santatii, Mihai Ursa a declarat pentru Feminis.ro ca o confirmare oficiala a cazului va fi facuta abia dupa ce laboratorul din Londra, acolo unde au fost trimise probele prelevate de la bolnava va confirma ca este vorba de un caz de contaminare cu virusul A/ N1H1 insa in proportie de 99% acest prim caz semnalat in Romania va fi confirmat.
Reprezentantul MS a precizat ca femeia internata la Matei Bals a a venit din SUA, ca nu are domiciliul in Romania si ca in momentul in care a patruns pe teritoriul tarii nu prezenta simptome care sa sugereze o posibila contaminare cu noul virus gripal. "Autoritatile au actionat dupa masurile standard care se impun in astfel de cazuri, nu se putea face mai mult in momentul in care aceasta persoana a intrat in tara. Nu putem impiedica un om sa circule liber, chiar daca vine dintr-o zona in care au foat confirmate cazuri de contaminare cu noul virus gripal, mai ales ca pacienta nu acuza niciun simptom la intrarea in tara ", a precizat Mihai Ursa.
"Vestea buna este ca a venit caldura, iar atmosfera calda nu este una prielnica virusului", a subliniat Mihai Ursa.
Acesta a precizat ca au fost luate toate masurile pentru izolarea atat a pacientei internate cat si a persoanelor cu care aceasta a intrat in contac.
Femeia, in varsta de 30 de ani, din Bucuresti, a venit din SUA, cu doi copii minori.
Tatal copiilor nu se simte nici el bine, fiind in prezent la domiciliu, potrivit lui Geza Molnar, consilierul ministrului Sanatatii, Ion Bazac, anunta Mediafax.
Ministerul Sanatatii a postat, pe site-ul www.ms.ro, o serie de recomandari pentru populatie referitoare la masurile de prevenire a raspandirii bolii.
Recomandari pentru populatie:
- intensificarea regulilor de igiena personala - in special spalatul pe maini;
- folosirea batistei personale pentru tuse si stranut;
- evitarea automedicatiei;
- evitarea calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala.
Gripa umana cu tulpina de origine porcina
Gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic.
Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite.
Orice persoana care prezinta semne de gripa - febra, simptome respiratorii - si care a calatorit, in ultima perioada in zonele afectate trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.
In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea in vedere urmatorele:
- Izolarea la domiciliu
- Purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu)
- Anuntarea imediata a medicului de familie
- In cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).