Cercetarea si-a propus sa afle care sunt atitudinile, perceptiile si comportamentul romanilor fata de gripa sezoniera, sanatate in general si vaccinare.
Romanii considera gripa “o raceala mai grava”, nefiind constienti de gradul ridicat de contagioazitate si de posibilitatea aparitiei complicatiilor sau chiar a decesului. In ceea ce priveste tratamentul cel mai frecvent, opteaza pentru un tratament “dupa ureche”, administrandu-si singuri combinatii de medicamente. Aspirina si antibioticele sunt medicamente pe care romanii le iau frecvent, nestiind ca exista contraindicatii in acest sens.
In sezonul 2010-2011, cel mai mare numar de cazuri de gripa spitalizate a fost inregistrat la grupa de varsta 30-64 ani (44 % din totalul bolnavilor cu gripa internati).
Strugurii rosii ne scapa de raceala
In ceea ce priveste vaccinarea, numarul persoanelor vaccinate antigripal inregistrate in sezonul trecut, in tara noastra, este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La nivelul intregii populatii a Romaniei, s-a constatat o scadere considerabila (5,6% fata de 30% cat prevede Grupul de Lucru European pentru Gripa), cele mai bune acoperiri vaccinale inregistrandu-se la personalul medical (63,9%) si la persoanele varstnice (19,1% fata de 75% cat prevede OMS).
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici.
Se recomanda ca vaccinarea antigripala sa fie efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.