Specialistii ne sfatuiesc sa adoptam o alimentatie potrivita pentru a sustine sistemul imunitar in lupta impotriva afectiunilor, in functie de fiecare grupa de sange.
Grupa 0 - La nivel global, grupa sanguina 0 este cea mai comuna. Persoanele care detin aceasta grupa au o consistenta mai subtire a sangelui, un sistem imunitar foarte puternic, secretii bogate ale acizilor in stomac si in general traiesc cel mai mult. Bolile la care acestia sunt adesea predispusi sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite si afectiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv. De asemenea, persoanele cu grupa 0 sunt mai susceptibile la inflamatii sau reactii alergice care pot declansa dezechilibre ale imunitatii.
"Persoanele cu grupa sanguina 0 pot beneficia din plin de o dieta bogata in proteine din carne, datorita aciditatii mai ridicate a stomacului care permite metabolizarea acestora. Proteinele asigura sanatatea tesuturilor si contribuie la abilitatea de aparare a corpului", explica Dr. epidemiolog Tania Bejan.
Grupa A - Sistemul imunitar al celor cu grupa sanguina A este foarte eficient impotriva infectiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infectia cu E.coli sau abcesele de la nivelul pielii. Acestia au in schimb o sensibilitate ridicata fata de mancarurile pe baza de peste, deoarece le cauzeaza mai usor boli digestive. De asemenea, cei din grupa A sunt afectati in mod frecvent de probleme respiratorii precum astmul sau infectii ale sinusului, de aceea este recomandata evitarea produselor bogate in probiotice, intrucat acestea pot provoca inflamatii ale tractului respirator.
"Organismul grupei A este fortificat cel mai eficient de o dieta vegetariana in cadrul careia recomand sa includa si fibre din cereale si fasole", mai spune epidemiologul.
Grupa B - Grupa sanguina B prezinta o combinatie de caracteristici specifice grupelor 0 si A. Totusi, acesta este un tip sanguin mult mai rezistent la infectiile sau dezechilibrele digestive, astfel ca alimentatia persoanelor cu grupa B este mai permisiva, fiind recomandate in special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vita, peste si miel. Trebuie evitata insa carnea de pui deoarece aceasta contine cantitatile cele mai mari de hormoni de crestere si prezinta un risc foarte mare pentru bolile autoimune.
"Din cauza predispozitiei la diabet a grupei B, acestia trebuie sa evite semintele si nucile sau alunele, din cauza continutului de proteine ce dezechilibreaza productia de insulina", atrage atentia specialistul.
Grupa AB - Aceasta este cea mai rara grupa sanguina si combina atat caracteristicile benefice cat si punctele slabe ale tipurilor de sange A si B. Afectiunile cele mai comune, specifice acestei grupe se manifesta la nivelul respirator, auditiv si faringian prin sinuzite, alergii, rinite, laringite si otite. O alta problema frecventa o constituie infectiile si dezechilibrele digestive, cauzate de inabilitatea de a procesa in intregime proteinele animale si cele din lapte. Astfel, dieta vegetariana este adesea recomandata persoanelor cu grupa sanguina AB.
"Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantitati mari de proteine animale. Solutia optima consta in portii mici si dese", explica specialistul epidemiolog Dr. Tania Bejan.
Citeste si: 3 mituri despre gripa, desfiintate: de ce e important vaccinul
8 modalitati naturale de a-ti intari sistemul imunitar
Cristina Cioran a descoperit secretul pentru cresterea imunitatii
Ai grija de tine in sezonul rece - 4 alimente care cresc imunitatea
Mananca asta pentru a-ti intari sistemul imunitar!
Sursa foto: freedigitalphotos.net