Eu de ce mestec guma? Pai uneori pur si simplu pentru ca ma plictisesc, alteori pentru ca vreau sa imi improspatez respiratia, iar alteori pur si simplu pentru ca sunt nervoasa. Am tendinta sa ma descarc pe o pastiluta de guma de mestecat atunci cand sunt stresata. Incerc sa nu mestec niciodata guma pe stomacul gol, pentru ca am auzit zvonindu-se prin targ ca este daunator stomacului. Insa stupoare, am citit apoi despre acest lucru ca nu ar fi deloc adevarat. Am inceput sa mestec guma cu speranta ca voi mai da jos cateva kilograme, insa iarasi am fost dezamagita sa citesc printre multiplele informatii legate de acest lucru ca ar fi utila numai dupa cativa ani de mestecare.
Am aflat foarte multe lucruri, si totusi nimic! Pentru ca nici acum nu stiu exact ce beneficii sau consecinte negative are guma, si nici cand, cum si de ce ar trebui sa o folosim. De aceea, m-am hotarat sa apelez direct la sursa si am contactat 3 specialisti pentru a afla exact care este adevarul despre acest produs si ce se ascunde in spatele mestecatului ei.
Guma ne “zapaceste” atentia?!
Am auzit mai demult ca nu este bine sa lucrezi la ceva migalos ori sa citesti ceva atunci cand mesteci guma pentru ca atentia iti este distrasa de la ceea ce faci, tocmai de mestecarea ei. Am vorbit insa cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, si mi-a demontat aceasta credinta sustinand ca mestecarea gumei de mestecat are un efect de relaxare, pentru ca iti calmeaza anxietatile si constituie un mod de descarcare atunci cand esti stresat sau nervos.
Nicidecum nu distrage atentia mestecatul gumei, ne spune specialistul, pentru ca masticatia este un automatism pe care ni l-am “inzestrat” de cand eram mici si nu acordam atentie mai degraba mestecatului decat activitatii pe care o realizam. De exemplu cand mancam si ne uitam la tv, nu ne gandim sau concentram asupra mestecatului, ci suntem atenti la ceea ce urmarim.
De cealalta parte insa, este plictisul exacerbat. Se poate mesteca guma pur si simplu de plictiseala, pentru a face ceva si a iesi dintr-o stare latenta, de depresie usoara.
Mesteci guma…deci slabesti?!
Cea mai buna idee care a trecut prin gura targului a fost aceasta legata de faptul ca guma slabeste. O veste foarte buna, pentru noi doamnele, dar din pacate, infirmata de specialistul nostru, dr. nutritionist Serban Damian de la Superfit Expert, care sustine ca se poate slabi cu guma, daca am mesteca-o toata ziua, fara a mai consuma nimic altceva, ceea ce este absurd si nesanatos.
Este o ineptie sa credem ca putem slabi numai cu guma, in opinia mea, pentru ca daca totul ar fi atat de simplu si frumos, nu ar mai exista specialisti in domeniu si nici nu s-ar mai inventa multitudinea de diete existente pe piata.
Este adevarat, spune specialistul, ca pe moment iti ofera o senzatie de satietate, trecandu-ti atsfel starea de foame pe moment, pentru ca masticatia face parte din procesul de control al alimentatiei, si creeaza impresia ca ai mancat, cand tu de fapt nu ai facut altceva decat sa mesteci guma. Fara o dieta eficienta si sport indelungat nu se poate slabi, afirma specialistulStomac iritat cu guma de mestecat?!
Cunoastem cu totii ca mestecatul gumei pe stomacul gol provoaca dureri de stomac intense, dar oare chiar asta sa fie cauza? Dr. nutritionist Serban Damian sustine ca acest lucru este foarte posibil, iar la baza acestui proces stau explicatiile stiintifice: ”Atunci cand mestecam in gol, organismul primeste un semnal fals ca digestia incepe, insa de fapt nu avem ce digera; stomacul produce acid clohidric, care ajuta la digestia alimentelor si in acest caz, neexistand alimente nu avem ce digera producandu-se astfel iritatii gastrointestinale sau chiar gastrite.
Este foarte plauzibila explicatia, insa senzatiile apar odata cu mestecarea excesiva si indelungata a acestui produs.
Igiena dentara cu guma de mestecat?!
Tocmai cand credeam ca reputatia gumei de mestecat ar putea fi salvata de domeniul stomatogologiei si ca ea ar putea fi eficienta in igiena dentara, dr. stomatolog Carmen Trufas de la “CMI dr. Trufas Carmen” sustine ca guma de mestecat este utila intr-o oarecare masura, insa, per ansamblu, este contraindicata.
Putem folosi guma de mestecat ca o ultima solutie, de urgenta atunci cand suntem la masa in oras si nu avem ustensilele necesare pentru o igiena dentara corecta, insa nu este recomandat sa fie adoptata ca solutie permanenta, sustine stomatologul. De cele mai multe ori ea este contraindicata, mai ales in situatiile in care exista proteze dentare sau pansamente provizorii instalate in urma unor tratamente stomatologice, deoarece exista posibilitatea ca acestea sa fie deplasate in urma mestecarii gumei. De asemenea, guma produce hipersalivatie care agreseaza dantura.
Faptul ca aceste gume se lauda ca previn cariile este un pic cam mult spus, ne spune specialistul. Totusi, acestea au in compozitia lor factori chimici care agreseaza in general dintii. Si putem deduce mai bine ca folosirea gumei de mestecat este o solutie insuficienta, doar amintind care sunt pasii si ustensilele unei igiene dentare corecte: periuta, apoi ata de gura, iar ultima data apa de gura. Este clar ca guma de mestecat nu poate compensa aceste metode de curatare a dintilor, ea neputand face decat sa curete resturile alimentare de la suprafata dintilor. “sa ne gandim ca de multe ori nici periuta de dinti nu scoate toate resturile dintre dintii, find nevoie sa fie ajutata de ata dentara, deci in nici un caz o simpla mestecare de guma ar putea sa ne asigure o igiena dentara corecta”. Dar poate fi adoptata doar ca solutie de urgenta la o masa in oras.
Asadar, fetelor, se pare ca guma de mestecat nu este utila la mai nimic din ce credeam initial. Si atunci de ce o mestecam, ma intreb oare? Poate ca psihologul are dreptate: de plictiseala, ca descarcare a nervilor si calmare a anxietatilor, si nicidecum urmarind vreun beneficiu fizic de pe urma ei. Tu de ce mesteci guma?