alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»

Guma de mestecat - "critica" de specialitate

De în Sanatate 24 feb 2009
Guma de mestecat este un "must-have" al oricarei gentute. Ea este printre primele lucruri pe care le aruncam in geanta atunci cand iesim din casa. O folosim pentru ca ne place gustul ei, pentru ca am auzit ca previne cariile, curata dintii sau...chiar slabeste. Sa fie oare adevarat? Afla de la 3 specialisti ce efecte are guma de mestecat asupra organismului tau.
Odinioara, guma de mestecat era considerata o impolitete fata de interlocutor. Era o lipsa de bun simt sa mesteci guma in fata unei persoane cu care intretineai o conversatie. Astazi insa, ea incepe sa faca parte din cartea de vizita a fiecarui om. Atunci cand mergem la o intalnire importanta, cand suntem in public sau dupa fiecare masa, vrem ca dintii nostri sa arate impecabil, iar respiratia sa fie fresh ca intotdeauna. Asa cum avem grija de imaginea noastra, de felul in care aratam si cum ne purtam, toate acestea construind personalitatatea noastra si felul nostru de a fi, asa si guma de mestecat incepe sa isi gaseasca locul ei bine stabilit in cartea noastra de vizita.

Eu de ce mestec guma? Pai uneori pur si simplu pentru ca ma plictisesc, alteori pentru ca vreau sa imi improspatez respiratia, iar alteori pur si simplu pentru ca sunt nervoasa. Am tendinta sa ma descarc pe o pastiluta de guma de mestecat atunci cand sunt stresata. Incerc sa nu mestec niciodata guma pe stomacul gol, pentru ca am auzit zvonindu-se prin targ ca este daunator stomacului. Insa stupoare, am citit apoi despre acest lucru ca nu ar fi deloc adevarat. Am inceput sa mestec guma cu speranta ca voi mai da jos cateva kilograme, insa iarasi am fost dezamagita sa citesc printre multiplele informatii legate de acest lucru ca ar fi utila numai dupa cativa ani de mestecare.

Am aflat foarte multe lucruri, si totusi nimic! Pentru ca nici acum nu stiu exact ce beneficii sau consecinte negative are guma, si nici cand, cum si de ce ar trebui sa o folosim. De aceea, m-am hotarat sa apelez direct la sursa si am contactat 3 specialisti pentru a afla exact care este adevarul despre acest produs si ce se ascunde in spatele mestecatului ei.

Guma ne “zapaceste” atentia?!


Am auzit mai demult ca nu este bine sa lucrezi la ceva migalos ori sa citesti ceva atunci cand mesteci guma pentru ca atentia iti este distrasa de la ceea ce faci, tocmai de mestecarea ei. Am vorbit insa cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, si mi-a demontat aceasta credinta sustinand ca mestecarea gumei de mestecat are un efect de relaxare, pentru ca iti calmeaza anxietatile si constituie un mod de descarcare atunci cand esti stresat sau nervos.

Nicidecum nu distrage atentia mestecatul gumei, ne spune specialistul, pentru ca masticatia este un automatism pe care ni l-am “inzestrat” de cand eram mici si nu acordam atentie mai degraba mestecatului decat activitatii pe care o realizam. De exemplu cand mancam si ne uitam la tv, nu ne gandim sau concentram asupra mestecatului, ci suntem atenti la ceea ce urmarim.

De cealalta parte insa, este plictisul exacerbat. Se poate mesteca guma pur si simplu de plictiseala, pentru a face ceva si a iesi dintr-o stare latenta, de depresie usoara.

Mesteci guma…deci slabesti?!

Cea mai buna idee care a trecut prin gura targului a fost aceasta legata de faptul ca guma slabeste. O veste foarte buna, pentru noi doamnele, dar din pacate, infirmata de specialistul nostru, dr. nutritionist Serban Damian de la Superfit Expert, care sustine ca se poate slabi cu guma, daca am mesteca-o toata ziua, fara a mai consuma nimic altceva, ceea ce este absurd si nesanatos.

Este o ineptie sa credem ca putem slabi numai cu guma, in opinia mea, pentru ca daca totul ar fi atat de simplu si frumos, nu ar mai exista specialisti in domeniu si nici nu s-ar mai inventa multitudinea de diete existente pe piata.

Este adevarat, spune specialistul, ca pe moment iti ofera o senzatie de satietate, trecandu-ti atsfel starea de foame pe moment, pentru ca masticatia face parte din procesul de control al alimentatiei, si creeaza impresia ca ai mancat, cand tu de fapt nu ai facut altceva decat sa mesteci guma. Fara o dieta eficienta si sport indelungat nu se poate slabi, afirma specialistulStomac iritat cu guma de mestecat?!

Cunoastem cu totii ca mestecatul gumei pe stomacul gol provoaca dureri de stomac intense, dar oare chiar asta sa fie cauza? Dr. nutritionist Serban Damian sustine ca acest lucru este foarte posibil, iar la baza acestui proces stau explicatiile stiintifice: ”Atunci cand mestecam in gol, organismul primeste un semnal fals ca digestia incepe, insa de fapt nu avem ce digera; stomacul produce acid clohidric, care ajuta la digestia alimentelor si in acest caz, neexistand alimente nu avem ce digera producandu-se astfel iritatii gastrointestinale sau chiar gastrite.

Este foarte plauzibila explicatia, insa senzatiile apar odata cu mestecarea excesiva si indelungata a acestui produs.

Igiena dentara cu guma de mestecat?!

Tocmai cand credeam ca reputatia gumei de mestecat ar putea fi salvata de domeniul stomatogologiei si ca ea ar putea fi eficienta in igiena dentara, dr. stomatolog Carmen Trufas de la “CMI dr. Trufas Carmen”  sustine ca guma de mestecat este utila intr-o oarecare masura, insa, per ansamblu, este contraindicata.

Putem folosi guma de mestecat ca o ultima solutie, de urgenta atunci cand suntem la masa in oras si nu avem ustensilele necesare pentru o igiena dentara corecta, insa nu este recomandat sa fie adoptata ca solutie permanenta, sustine stomatologul. De cele mai multe ori ea este contraindicata, mai ales in situatiile in care exista proteze dentare sau pansamente provizorii instalate in urma unor tratamente stomatologice, deoarece exista posibilitatea ca acestea sa fie deplasate in urma mestecarii gumei. De asemenea, guma produce hipersalivatie care agreseaza dantura.

Faptul ca aceste gume se lauda ca previn cariile este un pic cam mult spus, ne spune specialistul. Totusi, acestea au in compozitia lor factori chimici care agreseaza in general dintii. Si putem deduce mai bine ca folosirea gumei de mestecat este o solutie insuficienta, doar amintind care sunt pasii si ustensilele unei igiene dentare corecte: periuta, apoi ata de gura, iar ultima data apa de gura. Este clar ca guma de mestecat nu poate compensa aceste metode de curatare a dintilor, ea neputand face decat sa curete resturile alimentare de la suprafata dintilor. “sa ne gandim ca de multe ori nici periuta de dinti nu scoate toate resturile dintre dintii, find nevoie sa fie ajutata de ata dentara, deci in nici un caz o simpla mestecare de guma ar putea sa ne asigure o igiena dentara corecta”. Dar poate fi adoptata doar ca solutie de urgenta la o masa in oras.

Asadar, fetelor, se pare ca guma de mestecat nu este utila la mai nimic din ce credeam initial. Si atunci de ce o mestecam, ma intreb oare? Poate ca psihologul are dreptate: de plictiseala, ca descarcare a nervilor si calmare a anxietatilor, si nicidecum urmarind vreun beneficiu fizic de pe urma ei. Tu de ce mesteci guma?
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 apr