Nu degeaba ne admonestau profesorii daca mestecam guma la scoala, in timpul orelor de curs. Chiar daca ai impresia ca o faceau pentru ca acest gest este o dovada de lipsa de respect la adresa celui care vorbeste, noi studii arata ca mestecatul in timp ce incerci sa inveti ceva iti altereaza capacitatea de a memora!
“Multe aspecte ale memoriei se bazeaza pe repetarea informatiei primite in minte si este destul de greu sa faci asta in timp ce mesteci, fiindca este o activitate care concureaza cu memorarea”, sustine profesorul Andrew Smith de la Cardiff University.
Avantajul gumei de mestecat este, insa, ca iti “trezeste” creierul, potrivit unui studiu realizat de National Institute of Radiological Sciences din Japonia, publicat in jurnalul “Brain and Cognition”.
Cand participantii la studiu au fost supusi la o serie de teste, cei care mestecau guma aveau reactii de 10 ori mai rapide comparativ cu cei care nu mestecau.
Scanand creierele subiectilor, cercetatorii au descoperit faptul ca mestecatul activeaza opt parti ale creierului, multe dintre ele fiind implicate in functiile executive sau motrice, potrivit explicatiilor doctorului Duncan Banks, director al British Neuroscience Association.
Astfel, s-a dovedit ca atunci cand mesteci guma creste vigilenta si se imbunatateste viteza de reactie.
“Mestecatul stimuleaza nervul trigeminal, care stimuleaza acea parte a creierului responsabila cu vigilenta. Si stim deja ca mestecatul sporeste bataile inimii, care la randul ei creste fluxul sanguin catre creier. Oamenii care mesteca guma raporteaza o productivitate sporita la locul de munca, lucru care coincide cu rezultatele obtinute in laborator”, a dezvaluit profesorul Smith, a carui activitate consta in mare parte in colaborarea cu producatori de guma de mestecat.
In plus, intr-un studiu realizat la Cardiff University, guma de mestecat te ajuta sa ai o performanta imbunatatita atunci cand te chinui sa fii atenta in timp ce rezolvi o chestiune monotona.