Mirosul neplacut (putrefiat) este cauzat de substante specifice (compusi volatili) produse de microbi din timpul prelucrarii primare a alimenentelor bogate in proteine. Halitoza duce la discomfort personal si nerealizare sociala. Deseori persoana afectata de aceasta boala nu realizeaza si nu sesizeaza niciun miros si atunci persoanele din jur se retrag si pastreaza tacerea din cauza jenei. Mirosurile temporare si neplacute cauzate de ceapa, usturoi, sau alte alimente nu prezinta halitoza.
Cauzele principale ale halitozei sunt:
- igiena orala necorespunzatoare (placa bacteriana pe dinti si limba, tartru);
- carii dentare;
- protezare defectuoasa (resturi de mancare sub coroane, punti, proteze);
- parodontite;
- boli somatice precum diabet, unele patologii ale ficatului, rinichilor, tractului gastro-intestinal;
- boli cronice precum rinite, sinusite;
- hiposalivatia (gura uscata).
Foarte multi pacienti incearca sa amelioreze aceasta problema cu diverse mijloace cum ar fi guma de mestecat, bomboane mentolate, sprayuri, etc. Dar aceste mijloace nu vor trata problema radical si definitiv ci doar o vor masca temporar. Numai medicul stomatolog poate pune diagnosticul corect si sa elimine cauzele adevarate. Tratamentul halitozei presupune igienizarea profesionala, tratamentul tuturor cariilor, bolilor paradontale, etc. Si sigur un mare rol in profilaxia halitozei joaca igiena minutioasa zilnica a cavitatii orale, alimentatia corecta si tratarea la timp a problemelor dentare.
Nu lasati aceste probleme sa va doboare viata sociala si fiti cat mai placute si agreabile pentru o viata cat mai frumoasa!