Se întâmplă adesea să nu realizăm ce ne propunem. Uneori, motivul ar putea fi faptul că nu este momentul potrivit ca acel lucru să se întâmple în viaţa noastră, dar alteori poate fi faptul că, la nivel subtil, este posibil să nu avem susţinere totală din partea membrilor familiei noastre sau a neamului nostru.
La nivel relaţional poate toată lumea este de acord şi nu comentează intenţiile noastre, dar la nivel subtil lucrurile pot sta şi altfel. Cei apropiaţi nouă, prin poziţionarea faţă de noi cât şi prin credinţele pe care le au, ne pot influenţa la nivel energetic astfel încât putem fi sabotaţi în materializarea intenţiilor noastre, fără ca acest lucru să se întâmple la nivel conştient sau voit. Ce putem face în această situaţie?
Ca în orice proces de vindecare, un prim pas eliberator poate fi observarea acestor relaţii, dinamica dintre membrii familiei noastre şi modul în care ne influenţează acest lucru. Adeseori, evenimente pe care le percepem ca fiind exterioare nouă ne creează stări pe care nu le putem înţelege sau gestiona.
Poate că într-un anume sector din viaţa noastră ne întâlnim mereu cu acelaşi tip de blocaj, trăim o poveste care se tot repetă iar uneori putem observă acelaşi scenariu în istoria familiei. Observând situaţia, putem alege cu responsabilitate şi asumare să revenim la o stare şi ordine extrem de firească, de naturală a lucrurilor prin înţelegere, prin cunoaşterea adevărurilor din spatele conflictelor, traumelor, fricilor, furiilor şi tristeţilor noastre, privindu-i pe ceilalţi cu înţelegere, iubire şi iertare.
Un ajutor preţios în vindecarea acestor aspecte este harta hawaiană a relaţiilor, numită şi harta familiei, un instrument cheie în procesul terapeutic al perspective hawaiene. Plecând de la principiile acestei filosofii care susţin faptul că nu poţi să-ţi vindeci viaţă fără să-ţi vindeci conexiunile, putem vindecă cu blândeţe chiar şi conflictele aflate departe în timp, cu persoane care nu mai sunt lângă noi sau în viaţă.
De exemplu, ca urmare a acestui exerciţiu se poate constată o poziţionare incorectă a copilului în harta energetică a relaţiei părinţilor lui, poziţionare ce influenţează calitatea relaţiei mama-tată la nivel de comunicare, intimitate, priorităţi sau orice alt aspect al relaţiei celor doi. Un alt exemplu poate fi acela în care o mama divorţată îşi creşte singură băiatul, însă poziţionarea reală a acestuia în cadrul hărţii energetice a mamei lui poate induce dificultate în aflarea unui potenţial partener pentru mama să.
Similar, un tânăr îşi doreşte să urmeze o carieră artistică, însă părinţii au credinţa că nu este cea mai bună alegere pentru fiul lor, ei îşi doresc altceva, motiv pentru care fiul nu reuşeşte să-şi materializeze intenţia.
Vestea bună este că orice aspect poate fi vindecat, iar exerciţiul hărţii hawaiene a familiei ne ajută să identificăm, la nivel subtil, obstacolele şi blocajele ce pot apărea în atingerea obiectivelor noastre, aduce clarificări şi înţelegeri ale stării de fapt din viaţa noastră.
Doina Enache, Holistic Development Coach, Upperself
www.upperself.ro