Purtând un costum albastru închis, fostul șef al studiourilor Miramax, în vârstă de 73 de ani, slăbit de probleme de sănătate, a intrat în sala de judecată din Manhattan într-un fotoliu rulant.
Procesul a început cu selecția juriului, care ar putea dura câteva zile înainte ca martorii să fie audiați de acuzare și apărare.
Harvey Weinstein urmează să fie rejudecat pentru agresarea sexuală a fostei asistente de producție Mimi Haleyi, în 2006, și pentru viol asupra actriței aspirante Jessica Mann, în 2013. El a fost găsit vinovat în urma acestor acuzații, în 2020, și condamnat la 23 de ani de închisoare.
Însă, în aprilie 2024, Curtea de Apel din New York a respins întreaga procedură, argumentând că instanța a permis altor presupuse victime să depună mărturie în legătură cu fapte pentru care fostul producător nu a fost inculpat.
Această anulare a fost considerată o lovitură dată mișcării de luptă împotriva violențelor sexuale și un pas înapoi pentru sistemul de justiție în ceea ce privește luarea în considerare a vocilor victimelor.
Procesul se va concentra și asupra unei noi acuzații de agresiune sexuală care ar fi fost comisă în 2006 într-un hotel din Manhattan. Identitatea presupusei victime nu a fost dezvăluită.
Aceste femei 'vor face în așa fel încât Weinstein să fie tras la răspundere pentru infracțiunile odioase pe care le-a comis', a declarat avocata victimei, Lindsay Goldbrum, în fața instanței penale din Manhattan.
'Faptul că ele depun din nou mărturie reprezintă o dovadă a curajului lor', a adăugat ea.
Harvey Weinstein, producătorul a nenumărate filme independente de succes, precum 'Pulp Fiction' sau 'Shakespeare in Love', rămâne în arest după ce a fost condamnat în California la 16 ani de închisoare, în 2023, într-un dosar separat, pentru viol și agresiuni sexuale.
El speră că acest caz va fi 'privit cu alți ochi', la mai bine de șapte ani de la investigațiile New York Times și New Yorker care au dus la căderea sa în dizgrație și la o undă de șoc globală ce a determinat numeroase victime să vorbească și a forțat societățile să reexamineze profund locul femeilor.
'Va fi foarte diferit', a declarat avocatul său, Arthur Aidala, promițând un proces 'bazat pe fapte și nu pe #MeToo'.
'În urmă cu cinci ani (în timpul primului său proces din 2020, n.r.), au fost demonstrații, oameni care scandau 'Este un violator' (...), oamenii erau atât de porniți împotriva lui', a adăugat apărătorul. 'Cred că totul s-a liniștit', a spus el.
Descris de acuzatoare drept un prădător care și-a folosit statutul de om atotputernic în industria filmului pentru a obține favoruri sexuale de la actrițe sau asistente, cel mai adesea în camerele de hotel, Harvey Weinstein nu a recunoscut niciodată că ar fi comis o agresiune și a susținut întotdeauna că relațiile au fost consensuale.
De la primele dezvăluiri din 2017, Harvey Weinstein a fost acuzat de peste 80 de femei de hărțuire, agresiune sexuală sau viol, inclusiv actrițele Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow și Ashley Judd.
Explozia #MeToo a continuat în multe țări, inclusiv în Franța, unde lumea divertismentului a fost zdruncinată în urma acuzațiilor actriței Judith Godreche la adresa cineaștilor Benoît Jacquot și Jacques Doillon, notează AFP.