Asa cum spunea Coco Chanel, "Luxul trebuie sa fie confortabil astfel nu mai e lux.", in acelasi asentiment am putut observa colectiile haute-couture pentru primavara-vara 2011.
Incepand cu 1982, Federatia a ales locatii prestigioase din inima Parisului pentru show-urile haute couture. Insa, in ciuda prezentarilor spectaculoase pentru acest tip de creatie, in toata lumea exista in jur de 200 de persoane care isi permit sa-si achizitioneze elemente vestimentare haute couture. Printre ele se numara Kate Hudson, Sofia Coppola, Juliette Binoche, Monica Bellucci si Charlize Theron.
Alexis Mobille a deschis saptamana de haute couture de la Paris la Musee Bourdelle, locul unde cu 100 de ani in urma, Antoine Bourdelle crea sculpturi supradimensionale, albe din ipsos. Ca o reflexie in oglinda, Mobille a ales aceasta tema pentru show-ul sau. Fiecare tinuta era prezentata in varianta alba, urmata de optiunea in culori. Impactul contrastelor intre alb versus negru, drapaje versus asimetrii si totul in identificarea acelui look fragil pe care il prefera designerul.
John Galliano a studiat ilustratia de moda la Central Saint Martins. A primit un contract in Manhattan, insa destinul l-a condus catre design. Ce diferite ar fi fost lucrurile daca ar fi ignorat acel impuls? In primul rand nu ne-am mai fi bucurat de colectiile sale couture.
In prezentarea colectiei Dior haute-couture primavara-vara 2011, aproape ostentativ au fost folosite efectele dramatice ale clarobscurului – o interpretare a luminii si a umbrelor, duplicarea culorilor in ape ale lui Gruau si umbrele din fotografiile couture ale lui Irving Penn. Originalitatea efectelor a fost completata de coafurile inedite, create de Orlando Pita si de machiajul lui Pat McGrath care a duplicat efectul fascinant al creaturilor celebre ale lui Gruau, desenate special pentru Dior.
Inspirat de stralucirea pietrelor pretioase, Armani a creat o colectie care pare provenita de pe o alta planeta. Aceeasi planeta de unde s-a inspirat Pierre Cardin si Thierry Mugler. Texturi ca mercurul, efecte metalice si la nivelul accesoriilor, evidentierea siluetei si nuante puternice, au format colectia SF Armani Prive.
"Sunt fascinat de asimetrii. Caut armonia in asimetrie, pentru ca asa e viata. ", declara Bouchra Jarrar dupa prezentarea colectiei haute-couture de la Paris. O cautare cu rezultate armonioase am putea spune, dupa ce am studiat colectia haute couture. Detaliile create cu o precizie militareasca, senzualitatea drapajelor si taieturile exacte ale acestui coutier fascineaza orice iubitor de moda.
Sa fie lumina. Cunoscut pentru armonia detaliilor si texturilor ce "picteaza" un tablou angelic al femeii ce apreciaza haute couture, Karl Lagerfeld a creat un nou elogiu al feminitatii pure. Un dans armonios de balet intre topuri, jackete si chiffonul vaporos au descris colectia haute couture Chanel pentr primavara-vara 2011.
Ultima data cand Riccardo Tischi a prezentat o colectie couture pentru Givenchy, designul fermoarelor era creat de un schelet. Sezonul acesta, Tisci a optat pentru aripi. Favoritul stilului goth din moda are o noua obsesie: Japonia. Nu, nu de taramul geishelor si obisului, ci de Japonia robotilor si a dansatorului Kazuo Ohno, care crea un ritual intens al interpretarii. Conform lui Tisci, Ohno a fost inspiratia pentru alegerea culorilor, care reflecta romantismul si melancolia artistului, iar robotii au influentat aplicatiile, pantofii si palariile mari create de Philip Treacy. Pentru fiecare tinuta au fost necesare 2000 de ore pentru taieturi si 4000 de ore pentru cusut. La acest nivel, aprecierea hainelor e solemna.
Au trecut aproape 10 ani de cand Elie Saab a captat atentia, cu rochia purtata de Halle Berry pentru Oscar. In prezent adoram elogiul feminitatii al fiecarei colectii. Rochiile lungi din tulle si organza, mulate pe talie si acoperite cu detalii florale au condus colectia spre un paroxism al pasiunii. Machiajul si parul, create intr-o nota soft a transportat colectia lui Saab pe un teritoriu nou dar aplaudat de lumea modei.Au trecut aproape 10 ani de cand Elie Saab a captat atentia, cu rochia purtata de Halle Berry pentru Oscar. In prezent adoram elogiul feminitatii al fiecarei colectii. Rochiile lungi din tulle si organza, mulate pe talie si acoperite cu detalii florale au condus colectia spre un paroxism al pasiunii. Machiajul si parul, create intr-o nota soft a transportat colectia lui Saab pe un teritoriu nou dar aplaudat de lumea modei.
Jean Paul Gaultier este cunoscut pentru exchibitionismul autentic creat prin moda. Colectia couture pentru primavara-vara 2011 a fost construita in urma a doua teme iconice: “Anarchy in the U.K.” si “London Calling.”. Gaultier promite extravaganta chiar si atunci cand e vorba de couture, iar prezentarea de la Paris a reprezentat o parada a unui stil punk couture.
Un lait-motiv al degradarii intr-o lume perfecta, un cancan al texturilor fine a reprezentat modul de exprimare artistica a lui Gaultier, supranumit si “cel mai parizian dintre designeri”.
"Daca moda reprezinta totul azi, atunci azi e timpul sa revenim la eleganta. Eleganta e subversiva. Iar subversiunea reala e cultura.", declara Pier Paolo Piccioli, co-deigner la Valentino. Haute couture in ochii lui Paolo este un mod de a flexa muschii culturii, iar colectia de couture prezentata in ultima zi a saptamanii haute couture a fost o demonstratie prin design a unui paradox, cum ceva atat de fad, pal si usor poate avea un efect irezistibil. Si daca asta nu e subversiv, cel putin e o metafora a bizarului. Mixul de stiluri creat de Maria Graza Chiuri si Pier Paolo Piccioli au creat un nucleu al delicatetei.