Romania?! Ahh, Ceausescu, Nadia sau Dracula!
"Romania a fost foarte multa vreme asociata cu imagine lui Ceausescu, Nadia Comaneci, Hagi sau Ilie Nastase. De cata ori, pusi fata in fata cu un strain acesta nu a exclamat uimit: Romania? Ahhh, Nadia Comaneci!", sau " Ceausescu!" " Nastase!", " Dracula" sau alte personaje mai mult sau mai putin pitoresti.
Daca inainte de 89' cele mai multe asocieri erau legate de figurile marcante ale sportului si de dictatorul roman, imediat dupa Revolutie, Romania a devenit sinonima cu tiganii, bolnavii se Sida, cu copiii strazii, cu cainii vagabonzi sau cu minerii devastand Capitala, gratie unor imagini sau documentare mai mult sau mai putin partinitoare...
Apoi, in zorii capitalismului romanesc Romania avea sa primeasca o alta eticheta, una dintre cele mai corupte tari din Europa, nu ca inaint de 89' astfel de practici ar fi fost straine de spiritul poporului roman.
In functie de varsta, sex, gradul de educatie sau inclinarea catre anumite domenii, nume precum Brancusi, Eugen Ionesco,George Enescu, Mircea Eliade sau Ana Alsan reuseau sa se faca auzite si sa se impuna in mentalul colectiv al strainilor. Sintetizand, putem spune fara frica de a gresi ca nu ne-au lipsit niciodata etichetele.
Cu brandu' de tara la CNN si Eurosport
Brandul de tara, acest brand care nu a mai ajuns niciodata brand, desi a fost platit cu zeci de milioane de euro in mandatele succesive ale unora mai mult sau mai putin priceputi in promovarea Romaniei peste hotarele tarii este promovat la CNN si Eurosport.
De la "Simply surprising", Romania a devenit "the land of choice" in " descalecatul Elenei Udrea". Reinventata de "blonda de la Cotroceni", pe muzica lui Marius Moga si promovata de nume precum Nadia, Ilie Nastase sau Gheorghe Hagi, "Romania, the land of cioice" inca nu a cules roadele, insa nu este exclus ca si anul acesta sa fie unul "secetos" desi de belsug de minte nu ne putem plange. Dar, stia el Cervantes ce stia!
Hello Romania, Hello, Budapest!
Strainii au auzit de Casa Poporului insa nu stau la fel de bine la cunostintele despre orasul care o gazduieste. Cel putin asa s-a intamplat in cateva randuri cand salului "Hello, Budapest" a rasunat amplificat de zeci de decibeli din plamanii unor nume mari ale muzicii care au urcat pe scena bucuresteana.
In 1995, la Sala Polivalenta din Capitala rockerii legendarei trupe Iron Maiden
saluta Bucurestiul cu formula Hello Budapest! Nu erau nici primii si n-aveau sa fie nici ultimii. La Romexpo, in 2007 Morcheeba folosea aceeasi sintagma la urcarea pe scena, iar in 2008, Lenny Kravitz saluta zecile de mii de fani si, mai ales fane, cu aceeasi formula: Hello, Budapest!!
Romania la Top Gear: tigani, Palatul Parlamentului , Transfagarasan si masini de sute de mii de euro
La mijlocul lunii noiembrie, BBC a difuzat editia Top Gear filmata in aceasta toamna in Romania. Pana aici nimic neobisnuit, doar ca in deschiderea emisiunii, britanicii au spus senin ca se asteptau ca Romania sa fie o tara plina de boi in care oamenii arunca in tigani cu pietre.
"Ne imaginam Romania ca fiind o tara plina de boi in care oamenii arunca cu pietre in tigani", e descrierea cu care incepe emisiunea, pe fondul unor imagini ce surpind realitate frustra a satului romanesc: drumuri proaste, carute trase de animale de povara, privirea expresiva a taranilor surprisi de camerele de filmat. "Sa vii aici intr-o masina care costa 168.000 de lire e ca si cand ai aparea in Sudan intr-un costum facut in intregime din mancare", spun britanicii la inceputul emisiunii insa raman repede uimiti de numarul mare de masini scumpe din Mamaia,. Modele noi de Ferrari, Porsche si Maserati stau aliniate cuminiti intr-o parcare selecta, desi sub capota lor fremata sute de cai putere.
Secventa se incheie cu cateva cadre in care apare un alt brand romanescu binecunoscut peste hotare, o masina Dacia Sandero. "M-am gandit atat de mult in ultimii doi ani la aceasta masina incat am uitat unde se fabrica", a spus unul dintre biritanici.
Au urmat Palatul Parlamentului, barajul Vidraru si apoi Transfagarasanul. Au lasat in urma Romania moderna si au gasit Romania rurala, cu drumuri neasfaltate, carute si copiii ce se jucau in noroi scriind pe cu degetul pe masinile de sute de mii de euro.
O Romania asa cum o stim toti. Pe care o placem, o ignoram sau o iubim si careia astazi, de 1 decembrie, ii spunem La multi ani!!!