Limba romana are o frumusete rara tinand cont de faptul ca se citeste asa cum se scrie. Tot timpul vor exista atat arhaisme cat si neologisme. E doar o chestiune de timp pana cand neologismele devin arhaisme, ca mai apoi sa dispara de tot.
Diacriticele nu existau in limba latina. De ce le-am pastra?
Pentru ca multe cuvinte din limba romana depind de aceste diacritice. Abia in momentul in care la nivel verbal nu le vom mai folosi, abia atunci putem sa ne intrebam daca mai are rost sa le pastram sau nu. Iar daca nu ar exista, am avea deja rezultatul: in loc de limba româna ar fi limba romana.
De ce sa vorbim frumos si corect cand putem vorbi... pur si simplu?
Nimeni nu poate impune o restrictie la nivel verbal. Limbajul academic este considerat ca fiind cea mai inalta treapta a unei limbi, iar fara acesta nu am avea termen de comparatie cu celelelate niveluri inferioare ale limbajului. Multe institutii functioneaza pe baza limbajului academic si ar fi de recomandat ca numarul acestora sa creasca .
Ce facem cu englezismele patrunse in limba? Le domesticim sau le ostracizam?
Nu putem lua un pistol ca sa le eliminam. Cel mai bine ar fi sa adoptam pe rand, incercand sa le integram treptat in limba romana, fara a folosi toporul sau secera.
Ce-i datoram limbii engleze? Cat de...dependenti suntem de ea?
Cuvintele englezesti infiltrate in limba romana nu sunt decat efectul general al globalizarii. Pentru ca a fost mult mai simplu sa copiem un termen decat sa ii gasim echivalentul in limba romana. Aceasta problema afecteaza intreaga lume, mai putin tarile in care predomina limba engleza.
Credeti ca imprumuturile din engleza vor avea mai devreme sau mai tarziu aceeasi soarta ca si "chiritismele" din vremea lui Alecsandri?
Categoric! Lumea este intr-o continua schimbare si va veni momentul cand nu va mai fi la moda sa le folosim. Probabil vor fi alte influente care pur si simplu vor umbri problema actuala...
Pentru a salva limba romana de contaminari nefaste venite din alte limbi, ar trebui sa ne intoarcerem la 'cicconia', asa cum sugerau inaintasii nostri?
Nu. Am ajuns la un anumit punct cand informatia circula extrem de rapid dintr-un capat al lumii in celalalt intr-o multitudine de limbi. NOI avem de ales daca sustragem anumite cuvinte ce ne fac cu ochiul din alte limbi sau ne putem intelege intre noi cu ce avem deja in limba romana
Presupunand ca in cele din urma s-ar adopta o lege care sa impuna inlocuirea cuvintelor imprumutate din alte limbi cu termeni din limba romana, ce facem cu toate notiunile de IT care sunt in proportie de peste 90% de origine engleza?
Pe langa faptul ca ar izbucni o revolta a specialistilor in IT, nu cred ca vom realiza foarte multe. Domeniul informatic este unul fragil si nu putem impune schimbari in limbajul de programare. Insa putem interveni in afara acestora, transformand foarte simplu cateva cuvinte (maus, sait) care ar semana cu originalul. Eu imi amintesc inca de mic faptul ca sistemul educational m-a invatat ca limba romana se citeste asa cum se scrie cu mentiunea a catorva exceptii binecunoscute. Putem apela la aceasta metoda insa fara a abuza de ea. Hot dog si Dr. Pepper sunt doar doua exemple pe care nu le putem converti cu regula de mai sus. Au originalitate, sunt valabile in limba engleza si traducerea in romana ar fi putin cam fortata.
Generatiile sms au adus o serie de inovatii in limba, cum ar fi convertirea lui " s" la "sh"/ "t" la "tz", sau abrevierile exagerate. Cat de eficienta este o limba "telegrafica"?
Fac si eu parte din aceasta generatie, dar nu am aceste obiceiuri. Nu inteleg scuza pentru prescurtare a celor ce scriu cu urmatoare simboluri: "sh, tz, k, @, 3, 7 " si multe altele. Tot ce vor sa arate cei ce scriu asa este ca pot sa fie foarte"ko0L", insa consider ca este de prost gust si ilogic. Nu cred ca mai au scuze acum cei care sustin faptul ca vor sa scrie cat mai mult intr-un sms: costul acestora a ajuns sa fie extrem de mic, tinand cont de ofertele operatorilor de telefonie mobila, iar in cazul unei urgente reale nu cred ca mai apuci sa dai mesaje ci pui mana pe telefon si suni direct!
Cui se adreseaza campania "Noi scriem romaneste" si cine sunt sustinatorii? Ce rezultate va asteptati sa obtineti? Ce reprezinta "Revista cu dacritice?"
Campania "Noi scriem romaneste" se adreseaza consumatorilor de bloguri si in general celor ce frecventeaza mediul virtual si pot fi influentati de scrierea incorecta. Sustinatorii sunt posesori de blog sau de saituri personale care ne ofera o mana de ajutor postand o imagine a campaniei noastre pe pagina personala. Astfel se creaza un sistem piramidal, iar intr-un an si jumatate am pornit de la zero si am reusit sa adunam in jur de 450 de sustinatori.
Rezultatele majore nu pot aparea foarte repede. Asociatia I.Q. Suport doreste pe termen lung sa traga un semnal de alarma tuturor utilizatorilor ce navigheaza pe internet ca o scriere incorecta poate influenta un tanar aflat la inceputul perioadei de accesare a mediului virtual si care fara intentie citeste o sumedenie de articole sau comentarii scrise ciudat si/sau fara diacritice si din comoditate se obisnuieste cu acest stil. Nu cred ca e necesar sa amintesc importanta diacriticelor in majoritatea cazurilor ( fata, fata, fata, fata etc.).Revista cu diacritice dorim sa devina o posibilitate de a prezenta articole scrise corect si in acelasi timp o modalitate de a trage un semnal de alarma asupra abuzurilor facute prin neglijenta unor cetateni sau a autoritatilor prin nerespectarea diacriticelor sau mai rau, a regulilor gramaticale.