"Poate fi vorba de o stare influentata de atitudinea parintilor si a celor din mediu fata de copil. Daca micutul nu intalneste nicio limita si este plasat in centrul atentiei tuturor celor care il inconjoara, el ajunge sa isi impuna propriile nevoi asupra altora. Aceasta hiperactivitate poate fi corectata inca din acei ani, daca persoanele din jur isi schimba felul in care interactioneaza cu el si nu i se mai permit atat de multe," spune psihoterapeutul.
Exista si posibilitatea ca micutul sa fi fost deja diagnosticat ca suferind de hiperactivitate. In acest caz, copiii sunt extrem de impulsivi, agitati, nu reusesc sa stea locului nicio clipa, exact ca prietenul meu din copilarie. Anda Pacurar spune ca acesti copilasi nu au nici simtul pericolului si au mereu mainile si picioarele in continua miscare. "Cele mai serioase consecinte sunt cele legate de invatatura si de socializare: ei nu se descurca bine la scoala pentru ca nu se pot concentra si nu pot socializa cu alti copii", adauga psihoterapeutul.
Si in cazul celor diagnosticati cu hiperactivitate se poate face ceva, ne asigura Anda Pacurar. "Cercetarile arata faptul ca mai mult de 50% dintre copiii care au fost diagnosticati cu hiperactivitate au crescut si au devenit adolescenti normali. De regula hiperactivitatea dispare atunci cand apare adolescenta si, cel mai important lucru, tinerii care au suferit de hiperactivitate invata sa o foloseasca in mod constructiv. Ei sunt cei care sunt studenti la doua facultati, reusesc sa isi gaseasca un job stabil si sa se ocupe si de sport, intr-un mod profesionist," precizeaza ea.
Singura conditie este ca acestia sa fi fost incurajati inca de la inceput de adultii din jurul lor si sa nu fi schimbat scoli sau clase mereu, arata psihoterapeutul. "Daca acesti copiii devin izolati, au sanse sa ajunga delicventi."
Ce ii ajuta pe copiii hiperactivi?
Anda Pacurar: "De cele mai multe ori, acesti copii au langa ei un provocator. Fie ca e vorba de unul dintre parinti, care nu stie sa se joace cu cei mici si care il starneste, il tachineaza si il enerveaza, fie ca e vorba de un alt copil (poate fi si un frate mai mare)."
Sunt foarte eficiente in cazul acestor copii terapia si sportul. Anda Pacurar spune ca atat terapia, cat si sportul trebuie sa fie activitati de grup sau de echipa, pentru ca micutii care sufera de hiperactivitate sa invete reguli si sa reactioneze. Sfatul psihoterapeutului este sa fie evitate sporturile sau activitatile care indeamna la individualitate si la competivitate.
"Exista si parinti care se obisnuiesc cu felul de a fi al copiilor lor si hiperactivitatea devine o problema doar atunci cand cel mic merge la scoala. Evident ca un copilas hiperactiv de 2 ani e foarte dulce, dar unul de trei devine deja extrem de agasant si de nestapanit," arata Anda Pacurar.
Psihoterapeutul te invata ce poti face daca esti parintele unui copil hiperactiv:
- asigura-i un mediu constant, in care sa existe o rutina a zilei;
- aminteste-i pas cu pas ce aveti de facut in ziua respectiva;
- impune limite. De exemplu, ii poti oferi posibilitatea de a alege o haina rosie sau una verde. In felul acesta, invata ca libertatea exista, dar cu limitele de rigoare!
- daca procedeci astfel, vei elimina si orice lupta pentru putere ar putea aparea intre tine si cel mic!
Cei trei oameni care te pot ajuta
Daca suspectezi ca micutul tau sufera de hiperactivitate, sfatul psihoterapeutului Anda Pacurar este sa mergi sa consulti trei specialisti:
- psihologul clinician. Acesta poate stabili nivelul de dezvoltare al copilului tau!
- psihiatrul pediatru. El va stabili daca exista intr-adevar o tulburare si daca copilul tau are nevoie de tratament.
- psihoterapeutul. Acesta te va invata pe tine si pe restul familiei tale sa lucreze cu micutul si sa il ajute.