Deoarece diagnosticul hipertensiunii arteriale depinde de valorile tensiunii arteriale, este esentiala masurarea corecta si regulata a acesteia. Trebuie evitate exercitiile fizice extenuante, fumatul, consumarea de bauturi sau alimente care contin cafeina (cum ar fi cafea, ceai, coca cola) pentru cel putin 1 ora inainte de a se masura tensiunea arteriala. Se recomanda repausul pentru cel putin 5 minute inainte de masurarea tensiunii arteriale si sunt necesare doua masurari consecutive si realizarea mediei aritmetice a valorilor obtinute. Cu toate ca au trecut doua secole de la prima masurare a presiunii cu care sangele circula in artere, nici in prezent nu exista unanimitate de pareri cu privire la valorile ei normale. Expertii O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) apreciaza normale valorile tensiunii aflate sub 14/9, iar anormale, hipertensive, pe cele care trec peste 16/9,5 pana la varsta de 60 de ani. De cele mai multe ori, in cazul depistarii unei hipertensiuni arteriale crescute care nu poate fi corelata cu anumite probleme de sanatate (oftalmologice, neurologice sau cardiace), se recomanda repetarea de cel putin inca 2 ori a tensiunii, pentru a se confirma hipertensiunea. Acest lucru este recomandat, deoarece unele persoane pot avea hipertensiune arteriala doar ocazional.
Cresterea tensiunii poate sa fie de sine statatoare sau poate sa fie urmarea unor boli de tot felul - aproape toate alterarile renale, vasculare, cardiace, de colagen, metabolice, diabet, guta, dereglari ale sistemului nervos vegetativ si central, cancer, boli ale sangelui sau ale glandelor endocrine. De aceea este foarte important ca, atunci cand la un control intamplator se descopera o tensiune ridicata, investigatia medicala sa continue cu analize suplimentare, pentru ca rar se intampla ca hipertensiunea sa fie provocata de suferinte necunoscute.
Desi deosebit de grava prin efectele pe care le poate produce, hipertensiunea arteriala descoperita la timp poate fi tinuta in frau cu un stil de viata sanatos si un tratament corect administrat.
Dar, pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi iti recomandam sa efectuezi regulat exercitii fizice, sa reduci consumul de bauturi alcoolie si sare, sa eviti fumatul si sa iti ajuti organismul prin administrarea de suplimente alimentare. Acum exista in farmacii si plafare produse naturale care se poat administra in tulburari cardiace de origine nervoasa, angina pectorala, hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, tulburari cauzate de modificarile hormonale care se produc la menopauza.
Modifica-ti stilul de viata pentru a preintampina problemele de sanatate!