Duminica aceasta am fost la un workshop de arta aranjamentelor florale sustinut de Stefan Ditu. Mie personal mi-a placut foarte mult si am ramas impresionata de frumusetea tuturor operelor care au iesit din mana si entuziasmul participantilor.
Workshop-ul de care va vorbeam s-a desfasurat intr-o atmosfera primitoare, la Lente&cafea (Str. Praporgescu 31), unde ne invaluia mireasma ceaiului de fructe proaspat facut, a cafelei, dar si a florilor. Mesele erau pline de frunze si flori de toate felurile si toate culorile, ustensile si vaze micute pentru ornamente.
Sa nu o mai lungim insa? Iata care sunt ustensilele de care ai nevoie pentru a realize propriul tau aranjament floral:
1. Cutter si/sau foarfeca
2. Frunze: aspidistra, tipirig, robelini, cicobalt
3. Patru tipuri de flori cu tulpina tare, spre exemplu, trandafiri
4. O orhidee
5. Vas mic de sticla transparenta
6. Burete pentru aranjamente (il poti gasi la florarii)
7. Celofan
8. Pietricele decorative (optional)
9. Capsator
10. Apa
Si acum sa trecem la practica:
Pasul 1: Aranjarea vasului pentru aranjament
In vasul de sticla se va pune o folie de celofan facuta ghemotoc. Dupa aceea se toarna apa in vas, peste acesta.
Ca si obiecte decorative pentru vas poti folosi pietricele, frunze si flori.
Atentie! Florile trebuie asezate cu codita spre celofan si cu bobocul spre vasul de sticla.
Pasul 2: Fixarea suportului din burete in vas
Dupa ce ai terminat faza de decorare a vasului, aseaza o folie de celofan, de data asta fara sa o mototolesti, deasupra gurii vasului. Apasa apoi buretele pentru aranjamente deasupra celofanului, pentru a-l fixa in vas.
Atentie mare si aici! Nu apasa prea tare buretele in vas, apa din interiorul acestuia va curge, asa ca ai mare grija la aceasta operatiune.
Dupa ce ai terminat si aceasta faza, taie excesul de celofan cu o foarfeca sau folosind cutterul. Ce ramane netaiat din celofan trebuie indesat intre vas si burete. Foloseste-te pentru aceasta operatiune de foarfeca.
Se taie capacul buretelui la o distanta de cam un deget si jumatate de buza vasului. Foloseste cutterul pentru aceasta operatie si ai grija sa nu te tai. Rotunjeste apoi marginile buretelui din vas folosind cutterul.
Acum sa trecem la decorat?
Pasul 3: Mijlocul aranjamentului
Alege una din florile pe care le-ai pregatit si curata-i tija, lasand trei boboci in varf. Taie locul unde au fost bobocii pe care i-ai inlaturat. Acestia nu se arunca, iti vor fi de folos mai tarziu, cand vei decora aranjamentul. Aceeasi operatiune o vei repeat pentru fiecare tija cu flori, in parte.
Taie apoi, folosind cutterul, coada tulpinii, ascutind-o la varf.
Fixeaza apoi tija cu cei trei boboci, in mijlocul buretelui.
In jurul mijlocului ornamentului adauga frunze de cicoblat. Taie-le inainte de a le pune, astfel incat sa nu depaseasca floarea din mijloc. Te sfatuim sa rasucesti capatul smocului de iarba ce va fi bagat in burete, pentru ca iti va fi mai usor s ail infigi.
Pasul 4: Alte elemente decorative: aspidistra
Aspidistra este o frunza lata si mare. Si cu ajutorul ei poti crea ornamente pentru aranjamentul tau care dau foarte bine.
Ia o astfel de frunza si maseaza cu degetul nervura din mijloc pentru a o inmuia. Apoi gaureste-o cu ajutorul degetului pe aceasta nervura, la mijlocul distantei dintre inceputul si varful frunzei.
Despica apoi frunza pana la varf. Vei forma astfel doua urechiuse pe care va trebui sa le impletesti. Si iata cum faci acest lucru:
- Iei una din urechiuse si faci o bucla larga din aceasta
- Apoi, cu ce ti-a mai ramas din urechiusa, mai faci o bucla, dar mai mica
- Varful se baga inauntrul buclelor si se capseaza pe exterior, cu grija, de trei ori
- Aceeasi miscare o vei repeta si pentru cealalta urechiusa.
Atentie! Dupa cum spunea si Stefan Ditu in timpul atelierului? si aici il voi cita: "Sa nu arate ca sarmaua!"
Aspidistra se taie cam la acelasi nivel cu floarea din mijloc si se aseaza in spatele acesteia. Nu uita sa ii ascuti varful.
Pasul 5: Mai decoram putin
Ia cateva fire de tipirig, asa cum este denumitea populara a aceastei plante. Atentie cum le scoti din smoc pentru ca taie!
Taie coditele albe si ai grija ca firele sa fie la acelasi nivel. Infige apoi tipirigul in burete. Taie si varfurile ierbii pentru a fi toate la acelasi nivel si infigele si pe acestea in burete.
Pasul 6: Ce facem cu celelalte flori
Nu degeaba ai ales patru flori? Acum e vremea sa le punem pe cele care au ramas. Ti-aduci aminte ca acestea trebuiau curatate de boboci, dar trebuia sa lasi cativa in varf. Taie-le pe toate la aceeasi lungime, cu varfurile ascutite.
Pozitioneaza aceste tije cu flori in cele trei colturi ramase libere (unul din colturile vasului fiind ocupat cu aspidistra).
Mai adauga cicoblat printre componentele aranjamentului. Verdeata nu trebuie sa depaseasca lungimea florii din mijloc. Nu in ultimul rand, aceasta trebuie sa stea inclinata usor spre exterior, si nu in "pozitie de drepti".
Acum vei folosi bobocii care ti-au ramas de la tijele pe care le-ai curatat. Aseaza florile pe marginea buretelui, aplecate putin spre exterior.
Pasul 7: Orhideea
Mai intai scoate floarea din cutiuta cu substante hranitoare. Ascute-i capatul coditei si aseaz-o in burete, langa tija din mijloc. Taie-i apoi varful la nivelul acesteia. Vei putea folosi varful taiat pentru a ornamenta un spatiu gol din aranjament.
Daca ai taiat orhideea astfel incat este putin mai mare decat varful, lipseste de capatul ei, cu putina banda adeziva de hartie, un smoc mic de tipirig. Infige apoi varful tipirigului in burete.
Pasul 8: Finalizarea aranjamentului
Foloseste frunze si flori pentru a acoperi spatiile goale ale buretelui de aranjamente.
Si nu uita, verdeata pe care o folosesti nu trebuie sa acopere bobocii si nu trebuie sa depaseasca nivelul florii din mijloc. Taie varfurile frunzelor daca este nevoie.
Si iti mai dau un sfat? Eu l-am aflat de la Stefan Ditu, care ne-a recomandat sa cumparam florile din Piata Cosbuc, deoarece acolo gasesti flori proaspete.
Peste doua saptamani, Stefan va gazdui un alt atelier de design floral, asa ca daca ti-am deschis apetitul pentru aceasta arta, ai face bine sa te inscrii, deoarece vei avea parte de o experienta foarte placuta si relaxanta.
Daca incercati si voi sa faceti un astfel de aranjament, asteptam sa ne spuneti cum v-a iesit si daca v-a placut.