Dacă te simți copleșită de anxietate, indiferent dacă au cauzat-o schimbările recente din viața ta (schimbul locului de trai, un job nou, o despărțire etc.) sau este ceva cu care te-ai luptat de ceva vreme (tragedii din copilărie, de exemplu), poate fi o provocare să știi cum să-ți gestionezi anxietatea. Aceste cinci sfaturi te pot ajuta să începi să te eliberezi de stările neplăcute care ți le cauzează și să duci o viață liniștită.
Identifică factorii declanșatori și evită-i după posibilitate
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a reduce anxietatea este să identifici acei factori declanșatori și să dezvolți un plan practic pentru a îi evita maxim posibil. De exemplu, dacă știi că vizionarea știrilor te stresează, urmărește în schimb ceva vesel, cum ar fi o comedie sau desene animate. Dacă aglomerația îți creează disconfort, încearcă să eviți să mergi în locuri unde vor fi mulți oameni. Iar dacă întâmpini dificultăți în a face față schimbării, încearcă să îți creezi o rutină sănătoasă. Să știi că este în regulă și chiar sănătos să spui NU lucrurilor care nu îți aduc plăcere sau te neliniștesc.
Uneori, oamenii își fac griji cu privire la întâlnirea cu un terapeut în persoană. De aceea, psihoterapia online este o altă opțiune.
Dormi un pic
Somnul poate fi un instrument puternic pentru gestionarea anxietății. Lipsa somnului este un factor important în nivelul de anxietate și stres. Un pui de somn scurt te poate ajuta să îți restabilești corpul și mintea și să îți ofere energia de care ai nevoie pentru a face față zilei.
Mănâncă ceva sănătos
Când ești anxioasă, este foarte tentant să mănânci ceva nesănătos. Cu toate acestea, răsfățul cu alimente zaharoase sau grase poate agrava anxietatea pe termen lung. În schimb, încearcă să mănânci ceva sănătos pentru a-ți calma nervii și pentru a stimula starea de spirit.
Carbohidrații complecși precum cerealele integrale pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate ajuta la reglarea intensității simptomelor de anxietate, cum ar fi iritabilitatea și îngrijorarea excesivă. Iar alimente verzi precum diferite tipuri de frunză de salată și nucile bogate în magneziu sunt, de asemenea, excelente pentru calmarea sistemului nervos.
Evită produsele care conțin cofeină pentru că doar te vor agita și mai mult.
Practică exerciții de respirație profundă
Când ești anxioasă, corpul poate intra în modul luptă sau fugi. Luptă sau fugi înseamnă că ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc și începi să respiri mai repede. Deși acest răspuns poate fi util dacă te afli într-o situație periculoasă, nu este atât de grozav atunci când încerci doar să treci printr-o întâlnire sau să faci față unei zile pline la serviciu.
Aici intervine rolul respirației profunde. Poți relaxa corpul prin respirații lente și adânci. Respirația controlată îți scade ritmul cardiac și tensiunea arterială și te ajută să te simți mai calmă. Exercițiile de respirație profundă sunt ușor de făcut oriunde și pot fi o modalitate utilă de a reduce anxietatea în momente de panică.
Conectează-te cu cei dragi
Cu ei te vei simți în siguranță. Să vorbești cu cineva căruia îi pasă de tine te poate ajuta să te simți sprijinită și înțeleasă. Dacă nu ai chef să vorbești, e în regulă și asta. Prin simplu fapt că poți sta alături de cei dragi poate ajuta la gestionarea anxietății. Indiferent dacă vizionați un film, mergeți la o plimbare sau serviți cina împreună, pur și simplu a fi în prezența persoanelor care contează pentru tine îți vor liniști spiritul.
! „Sunt în siguranță, aici și acum” – repetă-ți această afirmație atunci când nu poți face nimic din cele enumerate mai sus, cu siguranță te va ajuta.