"Daca ar fi sa ma intrebe cineva cum as reprezenta grafic o vacanta inserata in viata cuiva, as zice ca ar fi un fel de clopot: cu cateva zile inainte de a pleca, energia - a muschilor si a sinapselor - creste vertiginos, se mentine la un nivel ridicat, apoi descreste la fel de vertiginos dupa primele zile de munca. Ce se intampla? Cum putem pastra ceva din noi-in-vacanta in noi-la-job? De unde vine acea energie?Cine o ...produce? :) Cum cine? Noi!", ne spune coach-ul Magda Bunea.
Vacanta ne face sa ne apropiem mai mult noi insine!Ne ajuta sa ne regasim pasiunile, tonusul, pofta de viata. Stresul de la serviciu, programul sufocant, aglomeratia, traficul, caldura sunt probleme de care ne lovim zilnic si de multe ori ne-am razbunat din cauza disconfortului creat de acestea pe cei de acasa, pe colegi, copii sau pe noi insine.
Magda Bunea, coach cu un "portofoliu" impresionant, (pe care o puteti gasi pe blogul coaching2success.blogspot.com)absolventa a cursurilor de coaching (Metasysteme) si de excelenta in training si comunicare (Coaching Institute), diagnoza organizationala (Human Synergistics) si management (CODECS), dar si a unor cursuri postuniversitare de psihologie, spune ca in vacanta, tranzactionam bine la bursa propriului potential si castigam! Nu putem sa faceam altceva decat sa-i dam dreptate. Vedem pe propria piele, chiar si in sensul propriu al cuvantului avantajele relaxarii si si ale unui concediu reusit.
Jos autocenzura! Da frau liber copilului din tine!
"Analiza tranzactionala defineste ‚tranzactia' ca unitatea de discurs: in vacanta vorbim mai bine noi cu noi insine, suntem mai putin adulti - analizam mai putin -, iar comportamentul de "parinte autoritar" cu noi insine e minimal, lasand loc de desfasurare "copilului liber". Acolo e taramul energiei si creativitatii, al acelei senzatii de prospetime, de freshness. De bucurie de sine, de timpul tau, de ceilalti", ne spune Magda Bunea.
Fii responsabila in mod autentic de tine
"Poate parea paradoxal, dar in vacanta esti responsabil in mod autentic de tine, de viata ta, si acest sentiment e o bucurie: in vacanta lucrezi pentru tine, te implinesti! (aaa.. nu te ingrasi :) - ce iti e si cu limba romana si cu mentalul feminin!)", ne mai spune aceasta.
Descopera-ti hobby-urile si pasiunile!
In vacanta iti regasesti pasiuni zavorate bine in cufarul amintirilor, sau descoperi lucruri despre tine la care pana acum ai fost oarba. Dar unde sunt apoi toate acestea? Cum am putea sa le pastram in prima zi de serviciu si mai apoi? Ce putem face? Acordanu-ne mai multa atentie! Aici, las specialistul sa va spuna cum!
"Doamnelor, in calitate de coach si comunicator de profesie, va spun ca putem face un lucru simplu: sa fim atente la noi insine! Dezamagite?! Asteptati un panaceu! Da, de regula credem ca rezolvam ceva daca avem o reteta. Bine. Iat-o: Ancorati starea de vacanta, cu energia si creativitatea aferente.
Faceti un exercitiu simplu:
1. Fiti atente la pozitia corpului, la linia umerilor, la felul in care va tineti barbia, la inclinarea fruntii, la ritmul pasilor, la ton, la ritmul vorbirii, la mimica - la tot ce insemna in limbaj nonverbal ca traiti o zi reusita de vacanta. Puteti sa si notati toate aceste observatii.
2. Practicati apoi aceasta atitudine in fata oglinzii, dupa ce s-a terminat vacanta.
Iesiti din casa asa, asigurati-va ca oricine va vede, vede toate semnalele nonverbale descrise mai inainte. Va asigur ca si mintea voastra va decoda la fel aceste semnale ale corpului vostru. Rezultatul? O sa fiti aceeasi persoana plina de energie si fresh si la serviciu!
E o tehnica specifica coachingului ce foloseste Programarea neuro-lingvistica (NLP), tehnica familiara in mediul sportiv, in care trebuie sa ai performanta atunci cand vrei", Ne spune Magda Bunea!
Sase sfaturi pentru cariera!
1. Bucura-te de amintirile din vacanta, dar uita de regrete!
Dana Burghel, Director Executiv "Learning About" ne sfatuieste sa "ne bucuram de amintirile placute pe care tocmai le-am trait in vacanta si sa nu regretam ca s-a terminat", pentru ca, spune ea, "e de preferat bucuria, in fata regretului, e de preferat sa ne indreptam atentia catre ceea ce se intampla in jurul nostru cu adevarat, in loc sa oftam lung si sa spunem 'gata! a trecut si vara asta!'"
2.Gaseste partile pozitive in ceea ce faci!
Abia asteptai sa pleci in concediu. Erai lipsita de energie si visai la momentul in care o sa simti gustul libertatii depline. Adio sculat de dimineata, adio ordine si task-uri imposibil de realizat. Macar pentru doua saptamani aveai sa fii propriul tau sef si in acelasi timp un angajat fidel tie. Dar, acum acestea sunt doar o amintire. Cum gestionam conflicutul cu propriul job cand ne intoarcem din concediu, mai ales ca de multe ori nu facem chiar ceea ce ne dorim?
Intorsi la serviciu auzim de multe ori acelasi refren. "E criza, e bine ca aveti unde sa va intoarceti", "trebuie sa trageti tare", "este normal sa muncesti mai mult pe bani mai putini, sunt atatia care si-ar dori sa munceasca dar nu au unde". Ce facem atunci? O solutie ar fi a "sa gasim partile pozitive in tot ceea ce facem si sa ne concentram pe ele", ne spune Dana Burghel, care considera ca activitatea intreaga ni se va parea mai usoara, mai placuta, mai 'umana'.
De multe ori atitudinea umila, lipsita de demnitate si jertfa pe campul de munca nu reprezinta calea spre o cariera de succes, ci o stirbire a demnitatii si o incapacitate de a-ti proteja valoarea. "Succesul se munceste", spunea Nadia Comaneci, poate una dintre femeile care a gustat din cupa cea mai dulce a acestei licori, insa a muncii nu inseamna a-ti neglija viata personala, transformandu-te intr-o noua Raluca Stroescu.
4. Protejeaza-ti valoarea!
"Daca sunteti atente la diferenta dintre pozitia voastra corporala din vacanta si pozitia corporala la job, o sa observati lucruri care ar putea sa va surprinda si sa va ajute sa intelegeti ce vi se intampla.
Merg tarandu-mi picioarele, fara sa zambesc, cu umerii cazuti, cu privirea 'de caine batut'?
Replica sefului 'Nu esti buna de nimic!' sau gandul lui ascuns 'Matur pe jos cu asta'- nu face decat sa decodifice - vai!, exact - ceea ce vede", ne spune Magda Bunea.
5. Pastreaza-ti demnitatea!
Trebuie sa pastrezi un echilibru, demnitatea, sa stii pana unde se intinde patura jobului, si cum sa faci, sa nu-l ei cu tine si in pat sau sa nu-ti simti seful tot timpul in spate, asa cum vedem intr-o cunoscuta reclama pentru bere.
6. Munceste pentru tine!
Coach-ul Magda Bunea ne lanseaza o provocare: "Haideti, doamnelor, sa fim atente la noi, sa muncim pentru noi, sa traim bucuria vietii cu aceeasi energie si prospetime ca in vacanta! Sa nu ne lasam la marginea vietii noastre pentru inca un an! In final, acum si aici, in mijlocul vietii mele, raman pe ganduri intre doi englezi celebri: Shakespeare - 'Daca tot anul ar fi o vacanta, distractia ar fi la fel de plictisitoare ca munca!' si Churchill - 'Orele in care muncesc nu mi se par destul de lungi. Fiecare zi e o vacanta, iar o vacanta ca atare o resimt ca o intrerupere cu de-a sila a vocatiei care ma absoarbe, cu care ma identific.' Dragelor, nu ne ramane decat sa parafrazam o celebra vorba a lui Augustin si sa ne dorim sa avem intelepciunea sa facem alegerea potrivita intre aceste doua atitudini, si sa le aplicam pe rand, cu discernamant - pentru ca amandoua caracterizeaza doua vieti de succes!".
Cam atata cu cariera si prospetimea mintii si a spiritului dupa vacanta! Ce facem insa cu relatia de cuplu?
"Fie ca ai plecat cu el in vacanta sau l-ai cunoscut acolo, intoarcerea la viata cotidiana, poate stinge sau diminua treptat pasiunea, intimitatea si romantismul experimentate in timpul sederii de placere. Iata cateva aspect importante ale relatiei care pot fi mentinute la cote fierbinti daca sunt tratate cu importanta", ne spune psihologul si psihoterapeutul Mihaela Sindie Weidinger.
1. Petrece mai putin timp la serviciu pentru a avea timpul necesar petrecerii lui in doi, evident nu ca in vacanta dar oricum ceva mai mult decat inainte. Acest lucru va va ajuta sa fiti mai mult timp in contact cu celalalt, contact de face mai solida latura fizica a relatiei. Nu ma refer aici la sex ci la prezenta fizica.
2. Cand esti in vacanta, de obicei nu dai curs provocarii la discutii aprinse care sa duca la cearta. Vrei sa amani pentru a te simti bine si a nu strica seara, plimbarea, ziua de plaja, vizita la muzeu, savurarea inghetatei la terasa. Iti spui de regula ca vrei sa amani pentru alta data sau o lasi mai moale. De ce nu ai face acest lucru si la intoarcerea acasa?
3. Continua sa-ti privesti iubitul/iubita sotul/sotia cu admiratie ca si in vacanta. Daca ai observant ca o alta femeie(barbat) s-a oprit mai mult de 2 secunde asupra lui/ei inseamna ca a observant ceva interesant. Cu siguranta ca l-ai privit cu alti ochi atunci. Continua sa-l privesti cu atentie cand va vedeti incercand sa descoperi ce nu ai observant inca, acel ceva ce poate te face sip e tine sa fii atrasa inexplicvabil sau de ce nu, ceva ce inca nu ai descoperit.
4. Diferentele intre barbate si femei sunt de necontestat si cu siguranta te-ai simtit mai feminina si mai sexi purtand o rochie vaporoasa, sau ai fost mai putin puternica si l-ai lasat pe el sa se manifeste in masculinitatea lui. Acest lucru este valabil si in viata de zi cu zi daca vrei ca iubitul sa-si puna in aplicare aptitudinile masculine. Poti fi puternica si independent in continuare, nu-ti cere nimeni sa renunti la asta, dar imbracata in catifea albastra, moale si delicate, placuta la atingere.
5. Amintiti-va de timpul petrecut impreuna, ce ati facut, ce ati discutat, ce ati fi dorit sa mai faceti dar nu ati avut timp, punandu-le pe lista prioritatilor data viitoare. Este ca un rezumat pentru memorie, ceea ce fixeaza mai bine experienta trait aim preuna. Scoateti in evident aspectele placate fara insa a le ignora pe cele mai putin placate dar cu promisiunea reciproca de a aduce imbunatatiri in acele puncte slabe.
6. Cat de usor v-a fost sa tolerate greselile partenerului in vacant? Ati avut si rabdare ca va face altfel data viitoare, si intelegere ca va invata ceva din greseli si tolerant in ceea ce priveste standardele poate prea ridicate inainte de vacant. Oare nu ar fi minunat sa aveti intelegere sic cand reveniti acasa?
7. Cu siguranta ca in vacanta parca s-au mai trezit fiorii inceputului. Lasati-i inca sa va clatine mersul, lasati fluturii sa bata inca din aripiu in stomac, lasati mintea sa zboare inca la ''el''. Mai pastrati pentru un timp o crema de plaja cu care v-ati uns amandoi, o nota de plata la un restaurant in care v-a marturisit ca inca va iubeste s ii-ati intors marturisirea, o petricica in forma de inima cand va plimbati pe plaja, etc. Aceste ''maruntisuri'' va ajuta sa mai ramaneti in contact cu acele moment.
8. Pastrati lejeritatea si generozitatea cu care v-ati exprimat iubirea inca prezenta, respectul mutual, pasiunea inca usor de aprins. Cu cat veti pastra intre voi aceasta usurinta de a va exprima sentiumentele cu atat ele vor avea mai mult timp si spatiu sa se manifeste, sa se dezvolte, sa se transforme. Altfel, retinandu-le ele se altereaza, imbatranesc, in loc sa se regenereze.
9. Discutiile incepute in vacanta, planurile si proiectele propuse sau aprofundate, pot fi reluate la intoarcere, pe o terasa, in parc, la o plimbare cu barca. Planuiti deja si urmatoarea vacanta pentru a da posibilitatea creierului la o continuitate.
10. Strecuratii in geanta o scrisoare sau scrieti un e-mail in care ii spuneti cat de mult v-a placut vacanta, cat de unic este el si cat de mult iti doresti sa continue acest flirt. Veti vedea ca va va raspunde cu acceasi dorinta de a mentine ceea ce ati castigat in vacant.