Ilea Iamina, Szutor Zsigmond, Adrian Arama, Gheorghita Pop, Razvan Ilie, Gyorgy Robert, Pochiu Adrian, Thomas Ledniczky, Tokes Laszlo si Muresan Dragos sunt zece piloti de parapanta romani care au plecat in cautarea zeului Shiva. Mai exact, temerarii parapantisti si-au propus sa survoleze masivul inchinat zeului Shiva si considerat sfant de catre hindusi, sa gaseasca noi locatii de zbor si, in final, sa realizeze un documentar. Din grup face parte si o femeie, Ilea Iamina, in varsta de 28 de ani, casatorita si mama unui copil de 3 ani.
"Zborul e viata mea"
"Nu simt teama. Zborul e ceva ce practic de ceva vreme, e viata mea, visul meu si am visat demult la Nepal. Cred ca orice parapantist se gandeste la Nepal cu jind. :)))). Deci nu cred ca ma simt altfel decat ceilalti prieteni ai mei... Sunt foarte bucuroasa ca am ocazia asta si o sa incerc sa zbor cat mai mult, cat mai frumos, fara sa imi asum riscuri inutile", mi-a spus Iamina, grabita, pentru ca urma sa plece la aeropor.
Pasiune acestor tineri pare o nebunie, cu atat mai mult cu cat nimeni, niciodata nu a reusit sa atinga varful "interzis". "Nici unul dintre noi nu e vreun mare erou sau vreun kamikaze :)" mai spune Iamina, si se pare ca aceasta este regula inaintea fiecarui zbor pe care ea si ceilalti prieteni cu care impartaseste aceasta pasiune il fac.
"Fie ca decolez de pe un munte din Nepal sau de pe un deal din Ernei, pentru mine e un vis, ca de altfel fiecare zbor"- Iamina Ilea.
Nu sunt prea multe femei care sa impartaseasca aceasta pasiune, ne-o spune si ea, desi nu vede de ce o femeie nu ar putea sa faca acest lucru. "Ca femeie...ce sa zic... Sunt mult mai putine femei in "sportul" asta e drept... Desi nu iti trebuie nicio abilitate fizica sau psihica deosebita. Nu m-am simtit niciodata altfel decat restul si nici nu e cazul. Poate e dragut asa... Ceilalti piloti sar intotdeauna sa iti aranjeze aripa...:)))) Desi nu e nevoie...."
Cam atat... Iamina este acum in drum spre aeroport! Pleaca sa cucereasca Machapuchare-ul. Impreuna cu ceilalti noua piloti de parapanta se vor stabili in Nepal incercand survolarea si aterizarea pe Machapuchare. Datorita riscurilor si obiectivelor, expeditia pe care sportivii romani o incep astazi si urmeaza sa o desfasoare pana pe 27 februrie, nu are corespondent in istoria genului.
Inalt de 6.993 de metri, Machapuchare nu a fost escaladat niciodata. Pana acum, singura tentativa de cucerire a varfului himalayan a avut loc in 1957. Atunci, un grup de alpinisti britanici a reusit sa se apropie la 50 de metri de varf. Expeditia a esuat, iar Wilfried Noyce si A.D.M. Cox au promis sa nu mai puna niciodata piciorul pe varf. Din acel moment, muntele a fost declarat sfant, iar in prezent orice ascensiune pe el este interzisa.
[gallery:873]
Foto: Facebook