Planurile au fost dezvăluite de către Emily Eavis, co-organizatoare a Glastonbury Festival: „Este un proiect enorm, care ne ia o grămadă de timp pentru discuții cu toată lumea cu care avem de-a face. La ora actuală, cea mai mare provocare a noastră este să scăpăm de sticlele de plastic de pe toată suprafața desfășurării festivalului.”
Mai mult de un milion de sticle de plastic sunt folosite anul pe durata întregului festival. În 2017, organizatorii au trebuit să cheltuiască 780000 de lire pe recoltarea deșeurilor rămase în urma publicului, acest lucru în ciuda faptului că au participat la recoltare și 1300 de voluntari. În fiecare an este reciclat mai mult de jumătate din plastic, iar în 2014 aceste resurse s-au adunat la cele peste 85 milioane tone de pahare și ambalaje din plastic.
Organizatorii festivalului au făcut eforturi ca această sumă să scadă, prin adăugarea în trecut a 400 dozatoare gratuite de apă plată, încurajarea participanților să-și aducă propriile sticle reciclabile, dar și oferirea de tacâmuri reutilizabile.
Anul acesta, organizatorii vor aplica un program de adaptare pentru localnici, dar din 2019, PET-urile vor fi complet interzise, deoarece anual, sunt strânse din mări și oceane peste 8.8 milioane de tone de plastic nedegradabil, iar în ritmul actual, cercetătorii spun că până în anul 2050, cantitatea de plastic va fi mai mare decât cea a peștilor.
Iată ce nu ai voie să faci la cel mai faimos festival de muzică din lume
Organizatorii evenimentului iau în considerare o regulă care să elimine risipa enormă de plastic de la festival și vor ca accesul cu recipiente de plastic să fie interzis.