"Cercetarea noastra ofera un nou model pentru intelegerea fazelor primare ale evolutiei ochiului, a modului in care celulele de la suprafata corpului au putut deveni capabile sa raspunda la un stimul luminos si cum au putut ele sa constituie un mecanism atat de complex precum ochiul", a declarat doctorul Yale Passamaneck, coordonatorul studiului.
Se presupunea si pana acum ca ochiul a aparut prin evolutia dintr-un grup de celule de la suprafata corpului si a evoluat lent, castigand in complexitate. Au aparut in timp caracteristici precum pigmentatia si legaturile neuronale cu creierul.
Culoarea ochilor iti dezvaluie afectiunile la care esti predispusa
Totusi, nu fusesera descoperite pana acum exemple care sa ilustreze primele stagii de evolutie ale ochiului uman. La proiectul de cercetare au participat si oameni de stiinta din Norvegia si Germania. Ei au gasit intr-un embrion de brahiopod doua tipuri diferite de celule care detecteaza lumina.
Ambele contin tipuri de celule fotosensibile numite fotoreceptori ciliari. Acesti fotoreceptori sunt responsabili de detectarea luminii de catre ochiul uman.