Expertul Chris Davies îți explică cum să-ți ajuți copilul să țină pasul cu necesitățile vieții actuale, pentru a nu ajunge să locuiți toată viața împreună.
97% dintre mame visează ca cei mici să facă o facultate bună, dar cum competiția pentru locurile de muncă entry-level este din ce în ce mai aprigă, apar și fricile că un tânăr absolvent va trăi toată viața pe un salariu de nimic, deoarece o diplomă nu-ți mai garantează un trai decent. Tocmai de aceea, tu, ca și părinte, trebuie să-ți îndrumi copilul încă din fragedă pruncie spre o carieră care se cere pe piața muncii, dar mai ales, care să se potrivească abilităților sale.
1. Caută sfaturi de carieră gratuite
O treime dintre absolvenți nu-și găsesc joburi care să se potrivească abilităților pe care le au, de cele mai multe ori din cauza că nu există consilieri adecvați. Pentru a se descurca pe viitor, copiii trebuie să apeleze cât mai curând la consilierii școlari, iar tu trebuie să le dezvolți talentele. Aceste lucruri presupun nu numai realizarea unei liste cu posibile cariere ci și înțelegerea industriei spre care ar vrea să opteze și achiziționarea tehnicilor de succes în acele domenii.
2. Experiență
Experiența de muncă a fost mereu importantă, dar puțini elevi și chiar studenți, caută încă de pe băncile școlii să capete ceva experiență. Ei trebuie să înțeleagă faptul că acest lucru se poate obține prin job-uri part-time, voluntariat și chiar participarea la diverse cluburi și activități extrașcolare.
3. Cunoștințe despre cariera dorită
Puțini sunt cei care știu exact ce vor în viață, dar și mai puțini sunt cei care chiar știu cu ce se mănâncă alegerea lor sau cum să ajungă să lucreze în domeniul dorit. Absolvenții pot evita schimbarea locurilor de muncă prin înțelegerea și dezvoltarea talentelor native, dar și o mai bună informare despre domeniul de studiu ales, deoarece mulți tineri se uită doar la ce salariu pot obține în urma unei calificări, dar nu se mai gândesc și la ce presupune acel lucru. Pentru a-i ajuta, părinții își pot îndruma copiii către colegi de muncă, rude sau prieteni care să le devină acestora un fel de mentori.
4. Înțelegerea competiției
Pe piața muncii din ziua de astăzi, companiile primesc peste 50000 de aplicații pentru doar 50 de posturi de începător. Dacă cineva nu are experiență, în ciuda diplomei, cursa este din start pierdută. Tinerii trebuie să înțeleagă că cineva care a mai lucrat în domeniu are automat un avantaj și că o diplomă în marketing și management nu te face automat manager.
5. Realizarea unui CV
Cele mai multe CV-uri trimise sunt respinse pentru că nu corespund cerințelor, au greșeli gramaticale sau informațiile pertinente nu sunt vizibile. Mulți absolvenți nu știu cum să se vândă sau cer un salariu mult prea mare pentru ceea ce pot oferi ei la început. Conceperea unui CV bun este cheia către succes și trebuie pus accentul pe abilități și punctele forte ale candidatului, iar orice CV trebuie adaptat pentru postul la care se aplică și trebuie însoțit de o scrisoare de intenție personalizată, ca să facă impresie mai bună.
6. Pregătirea pentru testele online
Testele online au devenit un pas foarte important în procesul de selecție și sunt adesea folosite pentru a tria și descuraja candidații înaintea etapei de interviu. Acestea pot include teste de aptitudini și de IQ, dar și teste de gramatică sau matematică, pentru care prea puțini sunt cei care se pregătesc din timp și de aceea nu fac față rapidității cu care curg întrebările, dar în ajutorul lor vin multe teste online gratuite, care ajută oamenii să se pregătească pentru astfel de situații.
7. Pregătirea pentru interviu
Studiile recente au arătat că absolvenții petrec în jur de 36 de minute pentru a se pregăti de inteviu și acest timp este insuficient. O persoană are nevoie de fapt de aproximativ 16 ore sau chiar două zile pentru a se pregăti cum trebuie de un interviu, deoarece orice loc de muncă își pune amprenta asupra vieții tânărului și trebuie abordat cu maximă seriozitate. Această pregătire presupune aranjarea hainelor, a încălțărilor, îngrijirea corporală, dar și citirea și reținerea a cât mai multe informații despre compania angajatoare, cerințele jobului și colectivul de muncă.
Iată cum îşi pot ajuta părinţii copiii să facă rost de un loc de muncă
Dacă după absolvirea unei facultăți tânărul eșuează în găsirea unui loc de muncă bine plătit, părinții simt, de obicei, că au eșuat în misiunea lor de a-i oferi acestuia pregătirea necesară pentru viață.