cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Iată de ce ar trebui să laşi mereu cel puţin 10% bacşiş

De în Cariera 3 aug 2018

O tânără chelneriță explică unele aspecte ale muncii ei.

Nu uiți niciodată cel mai slab bacșiș pe care-l primești. Pentru mine s-a întâmplat într-o duminică după-amiază, când am uitat să trec pe notă surplusul obișnuit și când mi-am dat seama deja puneam bonul pe masa clienților. Cea mai rea parte a venit în momentul în care am deschis nota și am observat că îmi lăsaseră doar 1 dolar și ceva mărunțiș aruncat aiurea, la o notă care a făcut peste 100 de dolari, dar de atunci nici nu mai uit de vreo taxă. În schimb, voi ține mereu minte umilința de după cele două ore de servit, deoarece este greu să nu tragi o anumită concluzie după o întâmplare ca aceasta și anume că nu valorezi prea mult.

Monica Burton este cea care a făcut această cercetare de piață și a ajuns la concluzia că cel mai mare coșmar al lucrătorilor din restaurante este clientul care lasă prea puțini bani la final. Unii o fac deoarece se cred șmecheri, unii ca să economiseacă, alții din lipsă de empatie, dar un bacșiș prost vine fie din convingerea că nu trebuie să plătească nimic în plus, fie din cauza faptului că cineva nu înțelege cât de greu este să fii chelner sau pur și simplu din diferența culturală.

Tânăra de mai sus își continuă istorisirea: „Clientul meu preferat a fost domnul în mașina Ferrari roșie, care a lăsat 100 de dolari pe masă așa cum aruncă cineva bancnotele de 1 dolar într-un club de striptease. Pentru el, 100 de dolari nu însemnau nimic și nu a existat nici o legătură cu valoarea mâncării. Bacșișul mare însemna două lucruri pentru el: să atenționeze pe toată lumea că el este un mascul feroce și să ne arate cum anume se așteptă să fie tratat, așa că ne-am purtat și noi ca atare ș-am făcut tot ce ne stătea în puteri pentru a-l mulțumi. Deși a cheltuit prea mult la masa respectivă, a fost tratat regește, pentru că până la urmă chelnerii dețin de fapt puterea într-un restaurant.

Clienții buni lasă suplimentar între 10-20% din valoarea notei

Cei care ies în oraș doar ocazional își analizează nota de plată și fac calcule, iar cei care petrec mai mult timp la restaurant pur și simplu rotunjesc cu 10-20% suma de la final, deoarece atât este frumos să lași unor oameni care muncesc toată ziua pentru tine.

Dacă nu ai fost mulțumit de servire, chelnerii nu trebuie să afle acest lucru în momentul în care primesc nota înapoi, deci dacă lași bacșiș mic ca să-i pedepsești pe cei care te-au servit, trebuie să afli că aceasta nu este cea mai bună strategie. Ieșitul în oraș este o negociere, nu un eveniment oarecare, iar partenerii sunteți tu și chelnerul. Dacă ceva merge greșit, friptura ți s-a părut nefăcută, vinul răsuflat, desertul nu a fost pe măsura așteptărilor tale, atunci spune cuiva aceste lucruri, chlenerului, managerului sau bucătarului. În acest mod dai posibilitatea restaurantului să își îmbunătățească serviciile. Să suferi în tăcere nu face bine nimănui, nici ție, care rămâi cu un gust amar, nici lor, care rămân cu mai puțini bani. Ține cont de faptul că atunci când ți se aduce comanda persoana respectivă nu este omnipotentă și să pedepsești pe cineva apoi să pleci este doar o dovadă de slăbiciune.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi