Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Iată de ce ar trebui să laşi mereu cel puţin 10% bacşiş

De în Cariera 3 aug 2018

O tânără chelneriță explică unele aspecte ale muncii ei.

Nu uiți niciodată cel mai slab bacșiș pe care-l primești. Pentru mine s-a întâmplat într-o duminică după-amiază, când am uitat să trec pe notă surplusul obișnuit și când mi-am dat seama deja puneam bonul pe masa clienților. Cea mai rea parte a venit în momentul în care am deschis nota și am observat că îmi lăsaseră doar 1 dolar și ceva mărunțiș aruncat aiurea, la o notă care a făcut peste 100 de dolari, dar de atunci nici nu mai uit de vreo taxă. În schimb, voi ține mereu minte umilința de după cele două ore de servit, deoarece este greu să nu tragi o anumită concluzie după o întâmplare ca aceasta și anume că nu valorezi prea mult.

Monica Burton este cea care a făcut această cercetare de piață și a ajuns la concluzia că cel mai mare coșmar al lucrătorilor din restaurante este clientul care lasă prea puțini bani la final. Unii o fac deoarece se cred șmecheri, unii ca să economiseacă, alții din lipsă de empatie, dar un bacșiș prost vine fie din convingerea că nu trebuie să plătească nimic în plus, fie din cauza faptului că cineva nu înțelege cât de greu este să fii chelner sau pur și simplu din diferența culturală.

Tânăra de mai sus își continuă istorisirea: „Clientul meu preferat a fost domnul în mașina Ferrari roșie, care a lăsat 100 de dolari pe masă așa cum aruncă cineva bancnotele de 1 dolar într-un club de striptease. Pentru el, 100 de dolari nu însemnau nimic și nu a existat nici o legătură cu valoarea mâncării. Bacșișul mare însemna două lucruri pentru el: să atenționeze pe toată lumea că el este un mascul feroce și să ne arate cum anume se așteptă să fie tratat, așa că ne-am purtat și noi ca atare ș-am făcut tot ce ne stătea în puteri pentru a-l mulțumi. Deși a cheltuit prea mult la masa respectivă, a fost tratat regește, pentru că până la urmă chelnerii dețin de fapt puterea într-un restaurant.

Clienții buni lasă suplimentar între 10-20% din valoarea notei

Cei care ies în oraș doar ocazional își analizează nota de plată și fac calcule, iar cei care petrec mai mult timp la restaurant pur și simplu rotunjesc cu 10-20% suma de la final, deoarece atât este frumos să lași unor oameni care muncesc toată ziua pentru tine.

Dacă nu ai fost mulțumit de servire, chelnerii nu trebuie să afle acest lucru în momentul în care primesc nota înapoi, deci dacă lași bacșiș mic ca să-i pedepsești pe cei care te-au servit, trebuie să afli că aceasta nu este cea mai bună strategie. Ieșitul în oraș este o negociere, nu un eveniment oarecare, iar partenerii sunteți tu și chelnerul. Dacă ceva merge greșit, friptura ți s-a părut nefăcută, vinul răsuflat, desertul nu a fost pe măsura așteptărilor tale, atunci spune cuiva aceste lucruri, chlenerului, managerului sau bucătarului. În acest mod dai posibilitatea restaurantului să își îmbunătățească serviciile. Să suferi în tăcere nu face bine nimănui, nici ție, care rămâi cu un gust amar, nici lor, care rămân cu mai puțini bani. Ține cont de faptul că atunci când ți se aduce comanda persoana respectivă nu este omnipotentă și să pedepsești pe cineva apoi să pleci este doar o dovadă de slăbiciune.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian