Produse lactate fermentate
In timpul studiului ce s-a intins pe o durata de 11 ani, 753 de oameni din grup au dezvoltat diabet de tip 2. Participantii la studiu care au mancat produse lactate fermentate - dar cu un continut scazut de grasimi (o categorie care include iaurtul, branza proaspata si branza de vaci cottage low-fat) - au avut cu 24% mai putine sanse de a dezvolta aceasta boala (diabet de tip 2), comparativ cu participantii care nu au consumat deloc aceste produse.
Atunci cand a fost analizat separat de celelalte produse lactate low-fat, iaurtul in sine a fost asociat cu o scadere de 28 de procente in ceea ce priveste riscul de a face diabet. Oamenii din aceasta categorie au mancat, in medie, patru portii si jumatate (standardul unei portii fiind de 125 grame) de iaurt in fiecare saptamana. Cei care au mancat iaurtul ca gustare intre mese, in loc de alte alimente, au avut un proces urias: 47% in ceea ce priveste reducerea probabilitatii de a dezvolta diabet.
Doar produsele lactate low fat - cu un continut scazut de grasimi - au fost asociate cu reducerea riscului de a face diabet. Consumul de produse fermentate cu multe grasimi si consumul de lapte nu au avut niciun impact asupra participantilor la studiu. Cercetarea, publicata in jurnalul de specialitate Diabetologia, nu a fost destinata sa verifice de ce consumul de produse lactate cu un continut mic de grasimi pare sa fie atat de benefic pentru sanatatea oamenilor. Sursa: health24.com.
Citeste si: 5 obiceiuri "nevinovate" care iti afecteaza sanatatea
O femeie din patru va muri de aceasta boala - Ce inamic te pandeste
5 super-alimente care lupta impotriva gripei si racelii