In fiecare zi mari cercetatori ai lumii anunta noi descoperiri, unele mai interesante sau chiar mai socante ca altele. Insa de cele mai multe ori apar ulterior controverse legate de aceeasi descoperire si nu mai stim daca ele ne salveaza viata sau ne-o inrautatesc. Abia ce eram bucuroasa ca un pahar de vin rosu zilnic este sanatate curata si ajuta la fortificarea organismului, ca am si citit imediat ca de fapt vinul rosu ar provoca cancer de san. Evit cat pot de mult sarea in exces si aflu chiar ieri dintr-un ziar de renume international ca s-a descoperit ca ea nu este asa de "rea" pe cat s-ar crede pentru organism! Si adevarul unde e? Zilnic ma confrunt cu paradoxuri care imi "confuzeaza" la maxim viata si care imi justifica si mai mult vorba din popor "cata bordeie atatea obiceie"!
Nu s-a intamplat niciodata sa vorbesti cu o persoana sigura fiind de afirmatia ta, verificata atent la specialisti mari, importanti de renume, si ea sa sara cu afirmatii care iti deformeaza complet conceptia pe care abia ti-o implementasei in urma discutiei serioase? Ei bine, mie mi se intampla frecvent acest lucru: mai ales in domeniul nutritiei si sportului, despre care ma informez frecvent! Incerc sa sfatuiesc cat mai corect persoane din anturaj in legatura cu unele informatii despre domeniul nutritionalm considerandu-le extrem de pertinente, ele fiind verificate de un specialist, insa imi demonteaza tot discursul si imi argumenteaza ca si ea a verfificat informatia la un medic. Mai mult decat atat, am avut prilejul sa observ clar opinii diferite ale mai multor specialisti in legatura cu o singura idee! Nu stiu ce sa cred si raman ingandurata pentru cateva minute dupa care imi vad de treburile mele! De ce l-as crede pe unul si pe altul nu? Daca X are mai multa dreptate? Si cum sa actionez daca sunt pusa in situatia de a ma confrunta cu acea controversa? Ce as face? Sincer, nu stiu care sunt premisele dupa care m-as ghida! Iata cateva astfel de idei care au aparut prin presa si care ne "confuzeaza" viata, cum imi place mie sa spun!
1. Doua pahare de vin zilnic - 50% sanse de aparitie a cancerului de san
Dupa cum va povesteam, am citit si am auzit si din gura multor medici recomandarea de a bea un pahar de vin zilnic (evident in cazul celor care nu sufera cu diverse afectiuni care le-ar interzice consumul acestuia). Primul beneficiu ar fi acela ca fortifica sistemul imunitar, ca ar produce globule rosii, ca ajuta la reglarea tensiunii in cazul in care suferi de hipotensiune arteriala si mai nou, chiar in presa de zilele acestea am citit ca un ultim studiu a demonstrat ca un pahar de vin rosu baut zilnic te ajuta sa gandesti mai bine.
Cercetatorii de la Northumbria University au aratat astfel ca resveratrolul, un ingredient "minune" care se gaseste in vin mareste fluxul sangelui catre creier, ceea ce ne face sa gandim mai bine. Dupa ce s-a efectuat un experiment, la care au participat persoane de ambele sexe, s-a demonstrat ca acestia au avut rezultate mult mai bune la cateva teste aritmetice dupa ce li s-a dat resveratrol.
Alte studii au demonstrat ca resveratrolul, care se gaseste in cantitati mari in vinul rosu, este unul dintre combatantii cancerului, obezitatii, diabetului, maladiei Alzheimer si are efect anti-aging.
Toate bune si frumoase, mai ca sunt tentata sa imi torn un pahar de vin, avand in vedere toate aceste beneficii. Nu termin de cautat si cercetat bine despre vin si despre consecintele lui bune asupra corpului ca si vad un titlu mare: "doua pahare de vin/zi cresc riscul aparitiei cancerului de san cu pana la 50%", pe Dailymail. Astfel, un studiu realizat pe 185.000 de femei a demonstrat faptul ca si consumul moderat de vin poate creste riscul aparitiei bolii. Studiul adauga si o statistica macabra care arata ca peste 1000 de femei britanice sunt ucise de alcool in fiecare luna.
Pai stau si ma intreb: daca alcoolul ucide (chiar si consumul moderat), cei care au studiat efectele benefice ale lui cum de nu au observat acest lucru? Sa bem sau sa nu bem vin? Sunt deja buimacita.
2. Hartia de impachetat din magazine alimentare, periculoasa pentru sanatate. Dar parca si plasticul e! Si atunci ce sa folosim?
Am studiat atent toata informatia si am cazut de acord intr-unul din articolele trecute asupra faptului ca plasticul din viata noastra este extrem de daunator sanatatii si naturii si am tras speranta ca hartia (da, cea cu reputatie de biodegradabila si reciclabila) este solutia si alternativa cea mai buna pentru a o folosi in diverse scopuri: ca de exemplu la impachetat alimente! Dar nici asa nu este bine, medicii sustinand ca produsele impachetate in hartie pot fi infectate de diversi virusi si microbi de pe mainile vanzatorului, cele mai expuse fiind produsele care umezesc respectiva hartie (mezeluri, branzeturi, etc).
Parerea mea este sa le luam in mana, dar si mana este, conform studiilor, transmitatoare de virusi conform urmatorului punct al articolului, deci alta solutie nu gasesc, poate stiti voi!
3. Sarutul pe obraz - sanatos, strangerile de mana - periculoase! Dar si cu transmiterea virsusilor pe cale orala cum ramane?
Gandeste-te de doua ori inainte de a da mana cu cineva, sustine un studiu al scolii londoneze de igiena, si focuseaza-te pe o alternativa mai sanatoasa: sarutul pe obraz. Cercetatorii respectivei scoli de igiena au sustinut faptul ca persoanele care strang mana sunt mai predispuse la boli de stomac, gripa sau raceala, decat cele care se saluta sarutandu-se pe obraz. Mainile sunt consderate a fi un adevarat lant de infectii, deoarece ele transmit bacterii si virusi atat de pe diverse suprafete cu care intra in contact, cat si preluate de la alte maini, de aceea cercetatorii sustin ca evitarea contactului acestora si sarutul pe obraz in semn de salut ar putea elimina foarte multe dintre aceste pericole.
Bine, si ce facem cu virusii care se transmit prin aer cum ar fi aceeasi gripa si raceala, dar si multe alte boli contagioase care se iau pe cale orala: TBC, varicela, rujeola, pojar si multe altele, care sunt relevate de foarte multi medici care sfatuiesc evitarea contactului direct sau foarte apropiat, pe cat posibil. Nu facem nimic, ne expunem riscului sau evitam contactul de orice fel la o prima intalnire.
4. Carnea rosie - cale sigura spre cancer? Dar cand ni se recomanda consumul de carne de vaca in diverse regimuri?
Chiar zilele trecute scriam cum medicii recomanda consumul de carne alba, in special pui si peste si indeamna la evitarea carnii rosii, aceasta fiind daunatoare si crescand riscul aparitiei cancerului. Astfel, un studiu american realizat pe 500.000 de persoane de varsta mijlocie a constatat faptul ca persoanele care consuma echivalentul in carne al unui hamburger mic zilnic, au sanse de peste 30% sa moara mai devreme decat ar trebui, in decurs de aproximativ 10 ani, majoritatea decedand fie din cauza unei boli de inima, fie din cauza cancerului. Pagubele pe care carnea rosie le produce in organism sunt dezastruoase: colesterol si tensiune arteriala ridicate (boli de inima) si in principal cancer de colon, dar si alte tipuri de cancer.
Dar sa analizam recomandarile doctorilor romani in decursul timpului: nu de putine ori mi-a fost recomandata de catre doctori carnea de vaca inregim ca fiind una dintre cele mai sanatose, iar aceasta este rosie; iar medicul nutritionist Mihaela Bilic a afirmat la o conferinta de presa ca recomanda consumul tuturor tipurilor de carne, inclusiv porc in alimentatia oricarei persoane, sustinand ca nu sunt chiar atat de toxice pe cat se crede.
Deci, care pe care?
5. Extra Vitamina E - sanatate sau pericol?!
Nu ni se recomanda cat mai multe alimente cu vitamina E si cateodata chiar suplimente, pentru o piele mai tanara si mai frumoasa si pentru cun corp mai tonic? Ba da, chiar mie mi s-a prescris vitamina E, atunci cand am avut pielea un pic tumefiata intr-o anumita zona si mi s-a si specificat ca pot sa iau fara probleme toata cutia, ca nu are ce sa imi faca rau.
Timp de peste trei decenii, Vitamina E a fost considerata un produs cu efecte impresionante anti-aging, ea fiind un nutrient cu proprietati antioxidante, care incetineste imbatranirea, ceea ce face "deliciul" multor femei care se aboneaza la consumul tot mai mare al acestei vitamine. In ultimii ani insa, noile experimente si cercetari arata ca depasirea dozei zilnice recomandate poate provoca dezastre in organism. Astfel, cercetatori americani care au studiat efectele acestei vitamine asupra corpului au sustinut ca depasirea dozei zilnice (adica utilizarea a 400 unitati zilnic) poate conduce chiar si la moarte.
Replica acestei concluzii vine de la un institut al sanatatii si al suplimentelor dietetice care obiecteaza concluzia cercetatorilor de mai sus, considerand ca ei au analizat forma gresita a acestei vitamine, ea avand 8 forme, fiecare cu activitatea ei biologica specifica. Astfel, alfa-tocoferolul este cea mai eficienta forma de vitamina E si nu este atat de nociva pe cat se incearca sa se promova.
Insa alte experimente realizate la Universitatea din Pennsylvania in 2001 pe 30 de persoane au demonstrat faptul ca vitamina E nu a reusit sa impiedice aparitia afectiunilor arteriale cauzate de grasimile din sange, asa cum se "lauda". Cativa ani mai tarziu, un alt studiu realizat pe aproximativ 10.000 de pacienti suferind de boli cardiovasculare sau diabet, a demonstrat faptul ca nu s-a sesizat nici o imbunatatire din consumul a 400 unitati zilnic timp de 7 ani. Mai mult chiar, s-a constatat o deteriorare si o slabire a inimii in urma consumului.
Un studiu publicat anul trecut de Cochrane Collaboration a scos la iveala faptul ca nu exista nici o dovada conform careia vitamina E ar avea abilitatea de a trata sau preveni Alzheimer, asa cum i s-a dus vestea.
Sa luam sau sa nu luam vitamina E? Asta este intrebarea! Trebuie sa ne folosim de beneficiile ei in cantitati moderate si trebuie ne axam mai mult pe alimente care contin aceasta vitamina si mai putin pe suplimente, pentru a evita eventualele riscuri.
6. Este sarea atat de daunatoare tensiunii arteriale?
Unul dintre titlurile care m-au socat pe unul dintre site-urile internationale chiar acum doua zile a fost unul legat de consumul de sare, pentru ca ma intereseaza in mod special, avand in vedere ca tendinta presiunii mele arteriale este sa creasca constant mai mult decat ar trebui si atunci am incercat sa diminuez consumul acesteia, stiind din multimea de studii si recomandari ale medicilor si din vestitul mesaj "consumul excesiv de zahar, sare...", cat de nociva este.
Titlul era o simpla intrebare "Este sarea cu adevarat daunatoare pentru presiunea arteriala?", si evident am fost curioasa sa afla daca nu cumva nu este si eu nu stiu (pentru ca ador mancarea sarata). Este clar ca utilizarea in exces a acestui ingredient creste foarte mult tensiunea arteriala, putand fi fatala pentru un bolnav de inima. Insa cativa cercetatori de la Universitatea Loyola din Chicago au realizat un studiu in care se arata ca sarea nu este atat de demonica pe cat s-a vrut a crede, si asta pentru ca, spun ei, daca administram in corp suficient potasiu (acesta fiind un mineral important pe care il luam in principal din alimentatie: cartofi dulci, iaurt, ton, banane), ea nu mai constituiie o problema, acesta reusind sa atenueze efectele negative ale acesteia.
Despre consumul de sare, dr. Paul Whelton de la universitatea mai sus mentionata si alti colegi de-ai lui de la Institutul de Medicina Americana sustin ca ar trebui sa il mentinem undeva la sub 6 grame pe zi (o lingurita de cafea). Interesant este faptul ca un studiu aparut in 2005, la colegiul de medicina Albert Einstein din New York, care a realizat un experiment pe 7.000 de oameni care au consumat mai putin de 6 g de sare pe zi, tinuti sub observatie timp de 13 ani, au la momentul actual un risc foarte crescut de aparitie a unei boli de inima.
Acestea sunt idei confuze ale caror perceptii sunt diferite, fiecare sustinand cu tarie punctul lui de vedere si bazandu-se pe alte si alte studii. Ideea pe care trebuie sa o extragem este aceea ca exista intotdeauna pareri paradoxale in orice: unii sunt pro, unii sunt contra! Unii incearca sa isi sustina ipotezele prin argumente stiintifice puternice, altii vin si demoleaza conceptia prin altele si mai puternice. Personal, nu am ce concluzie sa trag la sfarsitul acestui articol, pentru ca nu exista! Azi aspirina e buna, maine provoaca nu stiu ce boala! Ramane la latitudinea noastra sa "descurcam" aceste ite si sa alegem in functie de convingerile noastre!
Te las pe tine sa tragi concluzia de final! Ai vreuna? Spune-mi pe forum cum te convingi ca ceva e bun dupa ce auzi pareri diferite despre aceeasi idee?