Cu siguranta ai parte de dimineti in care nu-ti vine sa iesi de sub patura (asta in cazul in care nu ai scos deja pilota de iarna) din cauza frigului din camera. Nasul, mainile si picioarele reci de dimineata nu sunt o placere, iar cafeaua la pat ar fi indicat sa ti-o aduca prietenul invizibil. Este drept, incalzirea locuintei in sezonul rece ne supune la cheltuieli destul de mari, daca este sa tinem cont de preturile la gaze si curentul electric.
DIY! Cum sa aduci toamna in casa ta
Intrebarea este daca exista vreo metoda prin care sa ne incalzim fara sa cheltuim prea multi bani. Ei bine, exista diferite trucuri, unele convenabile, altele mai putin convenabile, dar pana la urma, ce nu facem ca sa putem mentine confortul termic in casa cand afara este frig.
Firmele care se ocupa cu asigurarea caldurii in calorifere si-au inceput activitate, dar mai e ceva timp pana cand temperatura in casa o sa ajunga la nivelul la care sa ne permitem sa nu mai stam cu hanoracul pe noi. De aceea, te poti folosi de diferite trucuri pana una alta, ca sa mai pacalesti frigul. Pana la urma nu te poti baza pe nimic pentru ca ,indiferent ce ai alege, este de luat in calcul ca fiecare sursa alternativa de caldura are atat avantaje cat si dezavantaje.
10 noi moduri de a folosi culorile toamnei in casa ta
Iti poti achizitiona o aeroterma. Aceasta este portabila si usor de manevrat, functioneaza destul de simplu prin incalzirea aerului si ventilarea sa in incapere. Totusi, desi sunt relativ ieftine, este posibil ca la temperaturile mai scazute sa nu faca fata. Un alt dezavantaj este ca prin ventilare ridica praful in camera, ba chiar exista riscul sa cada pe parchet din cauza faptului ca nu este foarte stabila. Mai mult, trebuie sa iei in calcul ca factura la lumina poate sa iti vina ceva mai mare decat in mod normal.
Foloseste un calorifer electric. Poate sa “dezmorteasca” aerul din incapere, dar nu este indicat sa il pornesti la cea mai mare treapta, dupa care sa il inchizi si sa il pornesti din nou. Mai degraba il lasi pornit la nivel mediu, cu o temperature optima intre 18 si 20 de grade Celsius. Dezavantajul caloriferului este ca este greu de manevrat, greu de transportat, poate prezenta scurgeri de ulei si de asemenea factura la lumina poate veni destul de mare.
De ce sa ne achizitionam o casa pe pamant si nu apartament?
Un radiator cu halogen te poate ajuta pe moment, intrucat acesta incalzeste obiectele spre care e indreptat. Un astfel de radiator nu incalzeste aerul din locuinta, el te poate incalzi pe tine in timp ce iti citesti cartea preferata. Daca ai schimbat locul s-ar putea sa te ia din nou frigul. Asadar, am enumerat 3 dintre cele mai in regula metode de incalzire a casei pe timp de toamna si nu numai, dar dezavantajele parca ne determina sa ne gandim de doua ori inainte de a le achizitiona.
Alte trucuri care te ajuta sa iti incalzesti casa s-ar putea sa nu te multumeasca decat pe moment. Spre exemplu, poti tine usa de la bucatarie deschisa cand gatesti. Avantajul este ca vei lasa o cantitate mare de caldura sa se imprastie in casa, dezavantajul este ca s-ar putea sa ai miros de ciorba si sarmale in haine si in canapeaua din sufragerie, saptamani intregi. In cazul in care iti prepari o prajitura cu ciocolata si scortisoara, nu ar fi un dezavantaj sa lasi deschisa usa, poate asa impusti 2 iepuri dintr-o lovitura: incalzesti si parfumezi.
Truc DIY: Cum sa aduci parfum de toamna in casa ta
Este drept, daca tii geamurile inchise nu vei lasa aerul rece sa patrunda in casa. Dar ce te faci cand aerul din incapere nu este unul tocmai placut si iti mai da si o stare de rau? Aeriseste dimineata, 10 minute, dupa care deschide toate usile la casa si lasa sa circule aerul. In functie de cum sunt incaperile pozitionate, s-ar putea ca in una din camere sa fie mai cald decat in celelalte pentru ca bate soarele si incalzeste. Iar daca soarele nu este sus pe cer, se poate ca vecinul de la etajul inferior sa isi incalzeasca si el camerele prin diferite metode.
Asigura-te ca nu intra aerul rece pe langa tamplaria geamurilor. Daca ai o tamplarie veche, fa un efort si pune-ti una noua, cu o izolatie buna. Vei scapa cu siguranta de costurile pe termen lung pentru caldura. Daca stai la casa o optiune buna sunt panourile solare puse pe acoperis. Poate nu incalzesc ca pe timp de vara, dar te vor ajuta cu cat de cat.
Caldura se mai pierde si prin ziduri, nu doar prin ferestre si usi. Asa ca o izolatie interior-exterior cu polistiren cred ca ar ajuta mai mult decat solutiile de incalzire efeciente doar pe moment. Covoarele pe jos tin de cald la picioare, dar ce te faci cand stai in pat si iti este frig? Umple cateva sticle de 2 litri cu apa calda si baga-le in patura langa tine, o sa vezi cat de bine te incalzesti fara sa iti dai seama cand.
23 de lucruri pe care poti sa le faci cand esti plictisita acasa
O pereche de ciorapi grosi impletiti de bunica si o vesta sunt aproape obligatorii, asta daca nu vrei sa racesti. Te mai poti incalzi cu un ceai sau o supa fierbinte sau daca ai norocul sa stai la casa si sa ai semineu, iti poti face un foc rapid. Iar ultima, dar nu cea din urma solutie pentru a te incalzi in anotimpul rece, este sa te asezi in bratele persoanei iubite si sa va cuibariti frumos in pat ca doi porumbei. In cele din urma, nicio caldura nu este ca cea sufleteasca.
Citeste si:
Asigura-ti gradina pentru iarna in 4 pasi simpli