Fotograful Patrik Budenz si-a pus aceeasi intrebare, dar spre deosebire de noi si-a luat inima in dinti si s-a hotarat sa afle care este realitatea. Pentru a-si satisface curiozitatea, Budenz a petrecut luni de zile incercand sa-I convinga pe cei de la Institutul de Medicina Legala din Berlin sa ii dea acces neconditionat la absolut tot ce se petrece aceasta institutie.
16 citate despre moarte care te vor invata ce inseamna viata
Din momentul in care a primit acces, a petrecut ani de zile in preajma cadavrelor. Rezultatul acestei experiente consta in doua serii de fotografii, intitulate sugestiv: Search for Evidence (despre medicii legisti, publicata in anul 2011) si Post Mortem (despre ce se intampla cu cadavrul unei persoane decedate pana in momentul inhumarii sau incinerarii).
“Am incercat sa ma acomodez cu ideea de moarte (in prima instanta) si sa imi dezvolt propria viziune pe acest subiect”, spune Budenz. “In loc sa fotografiez de la distanta, ca in Search of Evidence, am redus distanta fizica si mentala in Post Mortem".
Departe de a fi singurul proiect fotografic pe aceasta tema, lucrarile lui Budenz se remarca prin tonus si echilibru. Prezentarea subiectului este calma, exacta, ingrijita pana la extreme, facand acceptabila si accesibila pentru mental imaginea pe care ochiul o vizualizeaza printr-o estetica aproape matematica. “Pentru cei care lucreaza in sistem, aceste imagini sunt normale si banale”, spune fotograful. “Ca si alti oameni care lucreaza in birouri, discuta intre ei despre lucruri banale despre seara trecuta. In acelasi timp, au o sensibilitate speciala, din cauza locului in care se afla”, spune fotograful.
Desi multi privitori sunt oripilati sau au o reactie adverse puternica la vederea fotografiilor, psihologia inversa invinge in cele din urma, curiozitatea intelectuala asupra subiectului fiind stimulata de punctual de vedere deosebit al artistului.
De ce e important sa INVETI din lectiile pe care ti le da viata