Parerile despre sefi sunt mereu impartite: mereu sunt oameni care colaboreaza cu acel om foarte bine si fara probleme si sunt oameni care nu se inteleg catusi de putin cu acelasi om, considerandu-l un bun numai pentru a le amari zilele. Evident, fiecare dintre sefi este direct raspunzator, prin atitudinea pe care o are fata de colegii si subordonatii sai, de felul in care este perceput. Indraznesc, insa, sa cred ca nu vom intalni -nici eu si nici voi- oameni cu adevarat marginiti si rai doar din placerea de a fi rai niciodata.
Tu esti, la randul tau, direct raspunzatoare de felul in care te lasi sau nu manevrata si de felul in care ii raspunzi acestuia.
Perfectionistul
"E cel care nu lasa fraiele din mana, face toate lucrurile si crede ca e singurul care le poate face bine.", precizeaza Mihaela Costea, specialistul de la Gemisa.
Mihaela ne explica motivele pentru care acest sef este dificil:
- un astfel de sef nu te lasa sa evoluezi;
- evident ca, mai devreme sau mai tarziu, acesta va gresi si acest lucru va afecta activitatea tuturor;
- este carcotas;
- mereu nemultumit si poti intampina urmatoarele situatii: fie iti spune la fiecare pas ca esti "incapabil", fie nu te lasa nici macar sa ghicesti ca e nemultumit si iti atrage atentia asupra greselilor atunci cand tu nici macar nu te astepti.
Cum te comporti cu el:
"E foarte greu de spus cum e mai bine sa te comporti cu acest tip de sef. Eu m-am descurcat foarte greu cu un astfel de sef. E neplacut sa fii criticat la fiecare pas, mai ales ca tu stii ca nu e asa. In plus, in timp acest gen de sef te obliga sa ridici foarte mult stacheta.", isi aminteste Mihaela Costea.
Cum il imblanzesti:
"Exact cum am facut si eu: am discutat cu el si i-am spus ca ma deranjeaza faptul ca e mereu nemultumit de munca mea si de faptul ca ma critica mereu. I-am cerut sa imi explice motivele, pentru ca sunt fata desteapta si pot extrapola si invata din ceea ce imi spune. Ai putea avea surpriza pe care am avut-o si eu: sa ti se spuna ca nu e vina ta, ci numai a sa. A fost o lectie foarte dura -a durat patru ani si jumatate-, care m-a intarit, m-a cizelat pentru viitoar si m-a pregatit pentru ascensiunea in cariera.", spune specialistul in Resurse Umane.
Motanul oparit la subrat
Mihaela Costea: "Ii stii pe acei motani din desenele animate, care umbla cu pieptul bombat, cu fundul tras in spate si cu mainile departate, de parca ar fi opariti la subrat, privind lumea de sus?" Ei bine, orice asemanare iti trezeste descrierea…afla ca nu e inofensiv acest motan.
De ce e rau ne explica Mihaela:
- e un manager de urbe sau de cartier;
- scrie cu greseli de ortografie dar are indrazneala sa se laude cu un MBA in SUA sau in Franta;
- crede ca le stie pe toate, e omul cu bani si nu il poti contrazice in niciun fel;
- spune "eu te platesc, eu sunt singurul care are dreptul sa fie "sensibil"";
Cum te comporti cu el:
Nu ai cum sa te comporti ca sa fie bine. Cel mai bine e sa iti cauti in alta parte, un alt loc de munca. Singurii care pot rezista sunt cei care nu vor sa avanseze prin munca, ci prin linguseala si "fitilisme", crede Mihaela.
Cum il imblanzesti:
Nu o faci. Fetele Feminis nu sunt potrivite pentru acest gen de sef.
Intre atatea tipologii de "rai", trebuia sa existe si un personaj pozitiv. Conduce genul de firma, spune specialistul in Resurse Umane, in care "bunul-simt umbla singur pe culoare"
Cum ar trebui sa fii:
- profesionist in esenta
- cu un caracter nobil
- trasaturile negative nu au ce sa caute
Cum il imblanzesti:
Nu e nevoie. E deja imblanzit. Cand primesti observatii, e bine sa intelegi ca sunt facute tocmai din dorinta de a te dezvolta profesional.
"Chiar exista. Sunt si sefi autocrati, sefi care tuna si fulgera si aici, dar lucrurile merg struna si intelegi ca face parte din metoda.", mai spune Mihaela.
Fiecare contact cu un sef pe care tu il consideri "rau" sau "neimblanzit" te obliga sa iti faci, la randul tau, o evaluare interna, prin care sa incerci sa te detasezi si sa iti dai seama daca percepi corect adevarata sa purtare. Joel Freedman este presedintele unui institut care ii poarta numele si care s-a specializat in coaching-ul pentru a invata cum sa te comporti cu "persoanele care reusesc sa te innebuneasca". El spune: "Lipsa capacitatii de a asculta este probabil in topul celor mai indezirabile caracteristici. Acesta este urmat de favoritism, de comportament lipsit de etica, grosolanie, lipsa feedback-ului pozitiv sau care ii ajuta pe angajati sa se dezvolte si lipsa oricarei preocupari pentru dezvoltarea personala."
Freeman mai crede faptul ca de multe ori, tocmai atributele pozitive ale sefilor sunt cele care ii transforma in fiinte greu de suportat. Mai exact, o calitate pe care un sef a trebuit sa o foloseasca frecvent se transforma intr-o slabiciune a sa, in timp. De exemplu, un sef care este extrem de focusat si care este obisnuit sa indeplineasca task-uri numeroase s-ar putea transforma, pentru cei cu care lucreaza, intr-un sef care nu poate fi atent la tine pentru mai mult de 20 de secunde.
Roxana, o tanara, isi aminteste: "Prima mea sefa era putin cam autoritara si de asemenea tipicara. Ii placea sa i se respecte in primul rand regulile impuse de ea. La inceput mi-a venit greu sa ma adaptez pentru ca sunt o fire cam independenta. Apoi cand am vazut ca treaba merge mai bine dupa regulile ei (fiind mai veche in institutie decat mine) am inceput sa o ascult in mare parte si o contraziceam doar atunci cand aveam argumente. Iar lucrurile chiar au mers bine. Pana cand ne-au schimbat sefa. Care nu prea semana cu prima, ba chiar era la celalalt pol: se a?tepta ca noi sa fim razvratiti fata de celelalte departamente si sa nu le permitem sa ne calce in picioare. Chestia asta parca mi-a venit mai usor de indeplinit insa tot a fost trecerea destul de greoaie dupa ce ne obisnuisem un pic mielusei."
Ai intalnit motani opariti? Dar perfectionisti? Spune-ne care sunt sefii pe care i-ai iubit (sau i-ai urat)!