mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»
alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»

Imi iubesc terapeutul

De în Terapie de cuplu 22 oct 2009

"Sa ne spuna Claudiu ce putem face cand, in cadrul unei psihoterapii, unul din cei doi protagonisti (sau chiar ambii), realizeaza ca sentimentele lor depasesc cu mult limitele pe care au consimtit initial sa le respecte.

Aceasta este chiar situatia mea. Ma aflu de ceva timp intr-o terapie si am realizat ca m-am indragostit de terapeutul meu. Mentionez ca sunt casatorita de 15 ani si am un baietel de 3 ani, care este rezultatul relatiei multumitoare pe care o am cu sotul meu. Si totusi?
 

M-am trezit ca nu imi mai e mintea decat la terapeut. Nu ma mai intereseaza familia, nici macar studiile. In prag de licenta (ma pregatesc sa devin medic generalist), nu m-am pregatit deloc, nu m-am simtit in stare.

Analizandu-mi sentimentele, imi dau seama ca nu este vorba de o dependenta, nici macar simpla iubire nu este, ci pasiune.

Nestavilita, coplesitoare, nimicitoare, ca un val care te rastoarna si simti ca nu mai ai aer, ca un uragan care distruge totul in calea sa. E dificil de pus in cuvinte tot ce simt.  


Terapeutului am evitat sa ii ofer toate detaliile in privinta sentimentelor mele, cu toate ca banuiesc ca si el traieste ceva similar sau foarte apropiat.

In plus, datorita firii mele vesele, pline de viata, am simtit ca ar fi un demers inutil, pentru ca, se pare, am o problema de credibilitate in ochii sai.  

Dar stiu ca ma place, ca ma considera o persoana sensibila, m-a incurajat sa raman in terapie, insa m-am retras invocand diverse pretexte - desi unele erau reale.

A continua aceasta relatie este traumatizant, a iesi din ea pare a fi la fel. Ce sens mai are o relatie terapeutica care pare a fi devenit cu totul altceva? Sa fie oare o testare a propriilor limite?

Pe el il suspectez ca exact de asta si-ar dori sa raman si ma intreb daca chiar imi intelege adevarata natura a ceea ce simt."

Nu cred ca in contractul terapeutic pe care il aveti a fost mentionat faptul ca nu aveti voie sa simtiti tot felul de lucruri. Aici e vorba de diferenta intre a simti si a pune in act ceea ce simti.

Cadrul terapeutic este conceput pentru a impiedica actul si nu simtirea. Cadrul este al relatiei – cadrul se refera la unitatea de loc, de timp si de sarcina.

Adica in cadru sedintele se desfasoara in aceeasi locatie, in aceeasi unitate de timp – 45 minute, incep si se termina la aceeasi ora, in aceleasi zile ale saptamanii si au aceeasi sarcina – ”a spune orice”. In relatia terapeutica cadrul contine si protejeaza pe ambii participanti.


In acest cadru se poate pune orice – inclusiv sentimentele de iubire pentru terapeut. Modalitatea de punere este ”cuvantul”, ele se pot spune, pot sa fie analizate impreuna cu terapeutul si cu siguranta au referire la functionarea psihologica.

Actul presupune a pune in act ceea ce simtiti in diferite modalitati. Actele sunt, de cele mai multe ori, incalcari ale cadrului. Pericolul pare sa fie generat de act – a pune aceste lucruri in acte si nu in cuvinte.

Spuneti ca este dificil de pus in cuvinte ceea ce simtiti si este de inteles. Pentru aceasta exista terapie, pentru a putea ajunge la ne-spus, la ceea ce nu putem sa spunem pentru ca nu avem o reprezentare despre aceste lucruri.

O alta dificultate este data de neputinta de a vorbi impreuna cu celalalt despre aceste lucruri. De unde sa vina aceasta neputinta?

Relatia pacient – terapeut este o relatie profunda, in cadrul ei se ating puncte sensibile. In cadrul relatiei terapeutice vorbim de transfer si contratrasfer.

Aceste sentimente nu sunt in afara relatiei terapeutice ci sunt continuturi care fac parte din procesul terapeutic.

Faptul ca se intampla asa nu inseamna ca ne situam in afara relatiei terapeutice ci in cadrul ei. Sunt continuturi care pot sa fie intelese, interpretate, integrate intr-un proces terapeutic.

Eu vad situatia pe care o descrieti cam asa: sunteti intr-o incurcatura cu cineva – terapeutul. Puteti vorbi cu el despre aceste lucruri intrucat incurcatura pare comuna si sa gasiti impreuna o continuare.


Mi se pare ca este un material important pentru terapia dvs. Daca lucrurile nu pot sa fie puse in cuvinte asa cum sunt, atunci motivele pentru care au aparut nu pot sa fie analizate si apare aceasta evitare, care merita atentie.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

blandetea noptii (30.07.2011, 11:40)
si eu imi iubesc terapeutul. pe langa faptul ca e omul caruia ii pot spune orice, care-mi cunoaste cele mai intime ganduri si emotii, caruia, practic, i-am incredintat cumva sufletul meu, e si un barbat foarte frumos, sensibil, dar puternic, echilibrat, demn, cult, fin, cu umor. cu alte cuvinte, cum sa nu-l iubesti? - mentionez ca sunt obiectiva in aceasta sumara descriere a lui, ar putea-o confirma oricine-l cunoaste.
sa nu uitam insa ca terapeutul este si omul care te cunoaste fara sa te judece, iti acorda atentie totala, in detrimentul propriilor dorinte si nevoi, ceea ce in realitate, adica in afara cadrului terapeutic nu se poate intampla.

spre deosebire de tine insa, eu am discutat cu el in terapie despre sentimentele pe care le am pt el. nu voi expune aici continutul acestor discutii, cu atat mai mult cu cat nu stiu daca citesti, textul tau fiind postat demult.
oricum, analizand impreuna cu el ceea ce simt, n-am inlaturat total varianta tranferului, plecand de la premisa ca nu-l cunosc suficient, cu toate ca ne intalneam, cu jobul, si in alte situatii decat cele terapeutice, deci am avut ocazia sa-l vad si ca om, nu doar in postura neutra, neimplicata, de terapeut.
faptul ca am vorbit despre asta m-a ajutat sa nu-mi construiesc asteptari nerealiste in legatura cu el, in schimb nu m-a ajutat sa nu mai simt, fiindca simt si acum, la doi ani de la incheierea terapiei, aceeasi iubire. precizez ca sunt considerata o femeie atragatoare si interesanta, motivul principal din care el nu a raspuns in niciun fel sentimentelor mele, emotional si cu atat mai mult faptic, fiind acela ca nu si-a uitat nicio clipa postura si responsabilitatile ca sa ma priveasca altfel decat ca pe un pacient. eventual ii sunt mai simpatica decat alti clienti/cliente ale lui, dar nimic mai mult. asta a facut ca increderea mea in el sa fie inca si mai puternica decat era.

pastram legatura si acum, in cadru profesional de data asta, si ne mai intalnim uneori si in cadru terapeutic, extrem de rar, numai atunci cand trec prin perioade mai dificile pe care mi-e mai simplu sa le gestinez avand suportul lui.
pot trai foarte bine cu acest sentiment de iubire care nu va fi, probabil, niciodata impartasit si, inca si mai putin probabil, implinit.

chiar as fi curioasa sa stiu ce s-a intamplat in cazul tau

sau poate ne spune Claudiu ce s-a intamplat in alte situatii similare - daca stie vreun caz in care o astfel de relatie, pacient-terapeut, sa fi functionat in viata , sa fi devenit o relatie de cuplu bazata pe iubire

PS
am vazut ca a aparut cartea O ora de intimitate, de Susan Baur, care trateaza exact aceasta tema.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Terapie de cuplu
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 apr