Împăratul Naruhito a dezvăluit că în timpul celor doi ani de studii la Universitatea Oxford, în anii 1980, a fost invitat pentru câteva zile la Castelul Balmoral din Scoţia.
"Am amintiri foarte frumoase despre regină, la volanul unei maşini sau atunci când m-a invitat la un grătar (...) şi despre prinţul Philip, care îmi prezenta locurile în persoană şi conducea o trăsură", a declarat el.
Regele Charles al III-lea, care era pe atunci prinţ moştenitor, l-a învăţat pe împăratul Naruhito arta pescuitului cu muscă, "dar nu am avut prea mult succes", a recunoscut împăratul Japoniei, zâmbind.
"Am fost primit călduros, ca şi cum eram un membru al familiei lor", şi-a amintit el. Cuplul imperial nipon a asistat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a în 2022.
Împăratul Naruhito şi soţia lui, împărăteasa Masako, aflaţi la doar cea de-a doua vizită oficială în străinătate după urcarea pe tron a suveranului nipon în 20019, vor sosi la Londra pe 22 iunie şi îşi vor rezerva primele două zile din această vizită unor angajamente private.
Vizita de stat va începe printr-o ceremonie de bun-venit la Pavilionul Regal, unde garda de onoare va executa salutul regal, urmată de o procesiune în caleaşca regală şi de un banchet de stat la Palatul Buckingham.
Împăratul Naruhito a declarat că este "foarte recunoscător" pentru faptul că regele Charles al III-lea, diagnosticat cu cancer, poate să îl primească în această vizită.
Pe 26 iunie, împăratul nipon şi soţia lui vor vizita Institutul Francis Crick, un centru de cercetări biomedicale.
Însă cuplul imperial nu va merge la Downing Street Nr. 10 (reşedinţa oficială a prim-miniştrilor britanici - n.red.), deoarece Parlamentul de la Londra a fost dizolvat înaintea alegerilor legislative programate pe 4 iulie.
Cuplul imperial va vizita apoi Oxford, unde împărăteasa Masako a studiat la rândul ei, în ultima zi a vizitei lor.
În timpul conferinţei sale de presă de la Tokyo, împăratul Naruhito a fost întrebat şi despre spinoasa chestiune a regulilor de succesiune imperială, rezervate bărbaţilor.
Linia imperială a Japoniei riscă să dispară, în condiţiile în care doar bărbaţii pot accede pe Tronul Crizantemei, conform regulilor actuale.
"Numărul membrilor familiei imperiale care îşi pot asuma funcţii oficiale scade din cauza numărului redus al bărbaţilor, membrilor tot mai vârstnici şi femeilor care părăsesc familia regală", a subliniat suveranul nipon.
"Este o problemă legată de viitorul familiei imperiale", a adăugat el.
Luna trecută, parlamentarii japonezi au iniţiat discuţii despre posibile relaxări ale regulilor de succesiune la tronul ţării. Însă împăratul Naruhito a declarat că se abţine de la orice comentariu pe această temă.