Mitul securitatii
Daca privim riscul ca pe ceva cu un rezultat sub semnul intrebarii, atunci putem spune ca aproape tot ceea ce facem contine un oarecare grad de risc. Lumea insasi este un loc riscant in care avem parte de suisuri si coborasuri imposibil de prevazut, indiferent de cat suntem de grijulii.
“Riscul nu incepe si de termina cu o lectie de parasutism sau o schimbare majora in cariera, ci este alaturi de tine mereu, atunci cand iti faci un nou prieten sau incerci un nou restaurant. Am descoperit asta de-a lungul timpului. In trecut mi-am pierdut economiile tinandu-le in banca – la prima vedere, cel mai sigur loc posibil. Ce am invatat din experienta asta? Ca este inutil sa incerc in permanenta sa ma protejez de anumite lucruri.”, explica Diana.
Da piept cu teama si esecul
Daca stima de sine si o incantatoare vitalitate reprezinta partea frumoasa a riscului, atunci teama si esecul sunt partile sale intunecate. O vorba batraneasca spune ca daca nu esuezi, probabil ca nu incerci indeajuns de mult. Foarte adevarat! Faptul ca iti asumi riscuri este ceva pozitiv, chiar daca exista si momente de esec. Stiai ca de cele mai multe ori invatam lucruri bune si folositoare sin experientele mai putin placute de care avem parte? Esecurile te pot ajuta sa progresezi si sa te apropii din ce in ce mai mult de varf.
Discomfort, nu pericol
Atunci cand te gandesti la risc, mai mult ca sigur ca iti vin in minte diverse activitati in cadrul carora o singura miscare gresita iti poate fi fatala. Totusi, riscul nu inseamna neaparat pericol, ci poate insemna nesiguranta. Consta in orice lucru care iti da un anume fior. E vorba de un discomfort placut pe care din cand in cand avem nevoie sa il simtim. Fiecare om in parte are viziunile proprii asupra riscului si este important sat ii cont de nevoile personale atunci cand vrei sa faci ceva nou!
Recompensele riscului
Pai sa ne gandim logic. Daca nu ar exista in viata noastra momente in care ne asumam riscuri si incercam lucruri noi, cum ne-am putea descoperi noi pasiuni? Eu sunt de parere ca in permanenta ar trebui sa facem totul pentru a ne depasi limitele, iar asta este tot o forma de risc. Din dorinta de a-ti largi orizonturile, iti asumi responsabilitatea de a face ceva complet nou, riscand sa esuezi, dar in acelasi timp oferindu-ti posibilitatea de a-ti descoperi noi valente.
Doar experimentand iti poti da seama cat de capabila si competenta esti cu adevarat. Poate beneficiile imediate ale riscului sunt strict legate de amuzament, dar in timp iti vei da seama ca fiecare sansa de care profiti te ajuta sa descoperi ceva nou despre tine!