Pro: Cel mai important atu al acestui gen de relatie este, ne spune psihologul, gradul de cunoastere la care cei doi ajung si felul in care se dezvolta impreuna.
Contra: "Ceva iti doresti la 16 ani si cu totul altceva la 30 de ani. Oamenii evolueaza diferit, si de putine ori pastreaza aceeasi directie. Unul ramane pe loc, in timp ce perechea lui merge inainte. Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca femeia sa evolueze si sa se schimbe, pentru ca atunci barbatul se simte dominat si nemultumit. Exista cazuri in care chiar daca isi pastreaza aceeasi directie, cei doi ajung sa isi doreasca altceva", spune Loredana Ionascu.
A. este o fata frumoasa, inalta si bruneta, studenta in ultimul an la o facultate din Bucuresti. Ea are o relatie cu iubitul ei de 7 ani si cateva luni. S-au cunoscut atunci cand ea era in clasa a X a si el plecase in primul an la facultate, intr-un alt oras. Au vorbit la telefon o vara intreaga inainte sa se hotarasca sa fie impreuna. Are 23 de ani si recunoaste ca impreuna cu actualul ei iubit, care este mai mare cu 4 ani decat ea, a crescut si a invatat ce este viata. Anul viitor, la inceputul toamnei, o sa aiba loc nunta lor. "Cateodata, mi se pare ca nu mi-am trait viata asa cum ar fi trebuit… alteori sunt bucuroasa ca l-am gasit. Stii, eu nici macar nu ma sarutasem cu cineva atunci cand m-am imprietenit cu el. Amandoi suntem tineri, asa ca nu ne-am grabit cu casatoria. Noi am vrea sa ne casatorim, sa ne bucuram cu prietenii si a doua zi sa fie la fel ca si pana acum. Nu se poate, da' cam asta e ideea…"
In vremea parintilor nostri era mult mai simplu: cel pe care il intalneai in adolescenta ramanea pentru totdeauna cu tine, cu mici exceptii. Acum, lucrurile stau altfel pentru ca tinerii nu se mai grabesc sa ramana cu un singur partener.
Pro: Cei care raman in astfel de relatii, incepute devreme, sunt persoane mult mai stabile, mai responsabile. In acelasi timp, spune Loredana Ionascu, beneficiaza de tot ceea ce le ofera acest tip de relatie, in sensul ca au parte de siguranta si stabilitate, elemente extrem de importante pentru o femeie.
Contra: "Daca iti 'blochezi' viata inca de la o varsta foarte frageda, nu stii ce inseamna o relatie cu o alta persoana, din toate punctele de vedere, si te intrebi mereu daca ai ratat ceva important. S-ar putea sa ratezi ani frumosi din viata, in care cei de varsta ta se distreaza si acumuleaza experiente. S-ar putea, insa, sa nu fi pierdut nimic."
C. are 26 de ani si si-a cunoscut viitorul sot atunci cand era in liceu. L-a zarit prima oara la o petrecere si tine minte perfect ca i-a placut felul in care arata. El este putin mai mare decat ea. Sunt de aproape 9 ani impreuna si, in timp ce vorbeste cu mine, e atenta ca baietelul lor de 1 an si cateva luni sa nu cada in timp ce alearga. S-au casatorit atunci cand au simtit ca e momentul, dupa ce ea si-a terminat facultatea.
C. povesteste: "E frumos pentru ca se intampla la o varsta frumoasa, cand esti fraged si te arunci cu capul inainte. E minunat ca in anumite etape importante, din viata fiecaruia, sa ai in spate persoana pe care o stii si in care ai mare incredere, dar la un moment dat intervine rutina si atunci nu renunti, sau nu renunti usor, pentru ca porti un trecut impregnat de acea persoana si practic nu stii sa traiesti altfel."
Exista si cateva contraargumente in ceea ce spune ea, numai ca sunt putine la numar si spuse fara convingere: "Cred ca pentru oricine, o relatie de pe bancile scolii este frumoasa, dar in acelasi timp obositoare. Una e cand cunosti o persoana la 25-30 de ani si alta e cand traiesti zi de zi cu ea de la 17 ani. Crezi ca nu intervin semnele de intrebare - oare cum ar fi fost daca nu ar fi fost el? Sa fim seriosi: de pe bancile scolii nu iesi cu cine stie ce experiente amoroase! Dar poate ca ar fi fost mai rau, poate ajungeam acum si nu aveam nimic din ceea ce am cladit impreuna pana la varsta asta. Poate ca e mai bine asa, nu stiu, eu oricum nu stiu altfel. Si ce ne vine sa spunem in momentele de impacare este ca: "Eu fara tine nu pot!""
Pro: O relatie care dureaza de mai mult de 7 ani, chiar fara acte, este ca o casatorie, spune Loredana Ionascu. Sunt mari satisfactiile atunci cand ai stat langa un om atatia ani.
Contra: O relatie care se termina dupa foarte multi ani si mai ales o relatie inceputa in adolescenta provoaca traume, pentru ca partenerii nu stiu sa traiasca altfel decat impreuna, spune psihologul. "E ca si cum te-ai trezi gol intr-un oras strain, fara prieteni si fara familie, fara sa intelegi limba. Trebuie sa reinveti sa traiesti singur, si sa privesti despartirea ca pe o sansa de a te bucura de ceea ce ai pierdut in toti acei ani", adauga Loredana Ionascu.
Sunt amandoi in varsta de 32 de ani si sunt impreuna de cand aveau 19 ani. Pe ambii ii stiu inca de la inceputurile relatiei lor. Pentru el, tanar si promitator sportiv, ea nu reprezenta prima experienta sentimentala. Pentru ea, studenta din primul an de la o facultate tehnica, prietenia cu el, vecinul sau de bloc si prieten cu fratele ei mai mic a fost o surpriza. Au asteptat mai mult de un an inainte sa faca dragoste pentru prima oara. Si-au facut nunta cand erau in primul an dupa terminarea facultatii. Nu vor sa recunoasca, dar au trecut prin multe probleme de cand sunt impreuna: lipsa banilor, faptul ca ea nu a gasit un job bun, faptul ca el a trebuit sa renunte la sport, venirea pe lume a celor mici si faptul ca impreuna au avut grija de ei, fara alte ajutoare. Acum tot ce spun este ca sufera de "lipsa timpului", pentru ca intre timp familia s-a marit cu doi baietei. Cu cel mare la scoala si cel mic la gradinita, slujba ei part-time si cea foarte obositoare a lui, lor ca si cuplu le ramane putin timp impreuna.
Studiile spun ca procentul celor care raman impreuna este din ce in ce mai mic, pentru ca am preluat, in evolutia noastra, exemplul celor din strainatate, care trec mult mai usor prin viata si prin relatii. Dar, asa cum spune Loredana Ionascu, "boala lunga, moarte sigura", pentru ca o relatie care dureaza de mai bine de doi ani si care nu se materializeaza intr-o casatorie are din ce in ce mai putine sanse. Exista si exceptii, cu siguranta. Multi psihologi sunt de parere ca aceste relatii, incepute devreme, nu sunt cele mai sanatoase, cu toate ca povestile celor pe care i-ati cunoscut acum contrazic aceasta regula.