Este un truc furnizat de Joe Beam in "The Art of Fallin in Love" ("Arta de a te indragosti").
Imagineaza-ti ca esti la volan, in drum spre o intalnire. Din senin iti apare in fata o masina rosie si trebuie sa pui frana pentru a evita coliziunea. Masina din fata incetineste de cateva ori, incercand sa faca dreapta, insa ramane in fata ta. Apoi incetineste de indata ce va apropiati de semafor, zabovind destul de mult incat el sa poata prinde verde, iar tu sa trebuiasca sa opresti la rosu.
Cum ai reactiona? Ai fi iritata la inceput, evident si apoi ai fi din ce in ce mai agasata de gandul ca ti-a facut-o. Ba chiar ai putea sa fii destul de aprinsa incat sa treci pe rosu in incercarea de a-l prinde din urma pe nemernic si de a-i arata cine e cel mai tare.
Senzatia de iritare este normala, insa porneste de la tine si nu are legatura cu soferul celeilalte de masini, ci cu starea ta de spirit. Daca strigi "Idiotul ala m-a facut sa-mi ies din minti!", in realitate, el nu te-a "facut" sa faci nimic. Emotiile vin din interiorul tau. Actiunea lui a declansat furia ta, insa sunt sentimentele tale, nu ale lui si tu poti decide daca lasi furia sa preia comanda sau nu.
In loc sa devii destul de furioasa incat sa faci vreo prostie, ai putea sa iti spui ca "Soferul ala e un idiot, insa nu va reusi sa-mi strice ziua. Nu ii voi da satisfactia asta. Si nici nu imi voi pune viata in pericol din cauza emotiilor necontrolate."
Incadrarea a ceea ce ti se intampla este o metoda eficienta de a gestiona situatia. Diferite incadrari duc la rezultate diferite.
Intr-un experiment realizat de cercetatorii germani, doua grupuri de subiecti au primit aproximativ 100 de dolari. Ambelor grupuri li s-a indicat sa joace banii la ruleta, insa li s-a facut o incadrare diferita.
Astfel, primul grup a primit indicatia: "Daca alegeti sa nu jucati banii la ruleta, veti pierde automat 60% din suma." Rezultatul a fost ca aproape toti si-au jucat banii la ruleta.
Cel de-al doilea grup a primit indicatia: "Daca alegeti sa nu jucati banii la ruleta, veti putea pastra oricum 40% din suma." Rezultatul a fost ca aproape niciunul dintre ei nu a jucat banii la ruleta.
Fascinant este ca ambelor grupuri li s-a oferit exact acelasi targ, insa in urma formularii diferite, primii s-au concentrat pe ceea ce ar pierde, in timp ce subiectii din cel de-al doilea grup s-au concentrat pe castigul obtinut. Acelasi adevar, aceleasi imprejurari, insa intr-o incadrare diferita a situatiei.
Acum, imagineaza-ti ca aplici aceasta teorie in cazul furiei pe care o simti. Soferul a gresit cu siguranta, insa totul tine de cum alegi sa judeci situatia si asta va determina reactia ta la cele intamplate.
Daca o iei personal, exclamand "Nenorocitul, mi-a facut-o!", cu siguranta te vei enerva.
Daca o vezi impersonal, spunandu-ti ca "E un idiot si o sa aiba cel mai probabil un accident sau o sa ia amenda.", iti vei putea vedea de treaba, fara sa-ti mai bai capul cu el.
In loc sa te gandesti la cat de ranita esti de actiunile celorlalti, concentreaza-te pe cum ai putea sa nu lasi situatia sa te afecteze si sa nu te enervezi.
Uneori, asta inseamna sa vezi lucrurile din perspectiva celuilalt. Poate ca este frustrat, suparat sua abatut. Acest lucru te va face sa intelegi ca nu a facut-o intentionat, pentru a te scoate pe tine din sarite si astfel nu te vei mai enerva. Orice ai face, incearca sa fii obiectiva si sa nu te implici prea mult.
Mania nu este de necontrolat. Poti decide daca te infurii sau nu.
Stresata? Tehnici de relaxare care mai rau iti fac!
Reteta sigura a fericirii - Solutia pentru o dispozitie de nota 10!
Descopera alimentele care te scapa de stres!
Deadline-uri stresante? 4 tehnici pentru a finaliza sarcinile in timp util!