Eu cred ca fiecare dintre noi are anumite limite peste care trece sau nu trece, in functie de relatia de prietenie cu respectiva persoana.
Nu vreau sa spun..."Nu"
Experienta m-a invatat ca exista limite in orice relatie, limite pe care le impunem -uneori- si incercam sau visam sa le impunem - de cele mai multe ori. Natura ne face pe unii dintre noi mai putin fermi si nu am reusit niciodata -pana acum- sa spun cuiva, pe sleau: "Nu vreau sa ascult" sau "Nu vreau sa treci pe acasa pe la mine si sa nu mai pleci."
Specialistii spun ca unul din primele stagii ale impunerii limitelor este sa inveti sa spui "Nu". Cu toate ca nimeni nu ne spune care sunt mmentele cele mai potrivite in care sa spui "Nu"m cred ca cel mai bine este sa incepi sa folosesti aceasta negatie atunci cand nu esti de acord cu ceva. Nu trebuie sa crezi ca e un semn de autoritate sau de slabiciune, e pur si simplu un fel prin care le arati prietenilor tai ca iti cunosti cel mai bine interesele si esti capabil sa iti alegi prioritatile.
Iar daca esti inca tematoare si nu vrei sa spui "Nu" pentru ca iti pare o masura drastica, spune atunci, "Nu acum!"
5 Etape
- Ca in orice problema, trebuie ca intai sa recunosti ca ceva te deranjeaza in relatia cu acel prieten -fie ca e mereu la tine acasa, fie ca iti imprumuta lucrurile si "uita" sa le mai aduca inapoi, fie ca iti cere bani imprumut tot timpul- si sa intelegi ca numai de tine depinde pentru ca a impune limite si a rezolva situatia.
- Gandeste-te bine la ceea ce te deranjeaza cu adevarat inainte sa incepi discutia cu prietena/ prietenul tau sau sa incepi sa te gandesti ca ar trebui sa renunti la aceasta prietenie.
- Iti ajuti prietenii cu adevarat atunci cand ii asculti vorbind despre aceeasi despartire (de acum doi ani) sau doar investiti amandoi timp si emotie pentru un lucru care nu duce nicaieri? Propune-ti sa impui o limita in a-ti ajuta prietenul ascultandu-l si ajuta-l sa treaca peste moment si sa uite de acea despartire.
Prietenului sau prietenei care vine mereu la tine acasa si uita sa mai plece spune-i ca esti dispus sa il/o vezi doar o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de programul fiecaruia dintre voi si ca trebuie sa isi anunte fiecare vizita.
Celei care imprumuta hainele sau bijuteriile tale spune-i ca nu ai de gand sa ii mai imprumuti nimic pana cand nu ti le va aduce inapoi. Iar daca prietenul care s-a despartit acum doi ani si tot isi plange iubirea pierduta vrea sa te sune sa iti povesteasca ce a mai facut "fosta" spune-i ca nu o sa il poti asculta decat cateva minute si ca ati planui mai bine o iesire, decat sa vorbiti de "fosta".
- Ramai ferm pe pozitie! Nu te astepta ca prietenii "profitori" sau cei care vroiau ca tu sa ii asculti vorbind non-stop despre ei sa fie bucurosi de limitele impuse. Unii dintre ei s-ar putea sa nici nu vrea sa respecte limitele sau sa te acuze ca nu le esti prieten cu adevarat daca nu faci ce cred ei ca ar trebui sa faci. Nu te lasa manipulat!
Daca prietenul ranit in amor vrea sa iti mai vorbeasca cateva minute in plus, spune-i ca ramane pe alta data. La fel si celei sau celui care iti cere bani imprumut sau haine. Incearca sa ii faci sa inteleaga explicandu-le ca nu trebuie sa gandeasca precum Zdreanta: "S-a facut a dracului!" si ca tu nu le spui "nu" de dragul de a le spune nu, ci pentru ca iti pasa de ei.
Nu trebuie sa te sperii nici daca unii dintre "prieteni" vor da bir cu fugitii daca vor observa ca vrei sa impui limite. Limita inseamna sa tii la ei dar sa nu vrei sa te identifici cu framantarile si problemele lor.
Felul in care tu alegi sa te manifesti intr-o prietenie si limitele pe care tu simti sau nu ca trebuie impuse. Tine poate si de egoismul nostru, de felul in care ne pozitionam pe noi in raport cu prietenii nostri.