As vrea sa nu uiti, insa, ca toate acele lucruri -costumul si look-ul- te-ar putea ajuta, pentru ca felul in care reusesti (sau nu) sa te impui este direct legat de stima fata de propria ta persoana. In momentul in care tu vei incepe sa crezi cu adevarat in lucrurile pe care le spui colegilor sau sefilor tai, si vei renunta la orice urma de indoiala sau de ezitare…acest lucru se va simti. Atunci ei vor incepe sa asculte ce ai de spus!
Lungul drum catre increderea in sine!
Una din cele mai dificile perioade din viata mea, povestea una din prietenele mele, a fost atunci cand, in anul I de facultate, am fost nevoita sa predau celor din clasele primare. Inca de la inceput, din prima zi, prietenei mele i-a a fost greu sa ii convinga pe copii sa o respecte. Cu siguranta, nu o ajuta nici faptul ca ea studiase in aceeasi scoala primara, si nici varsta de 18 ani. Dar explicatia e simpla: nu a stiut sa se impuna. De atunci, a ramas cu o impresie gresita despre ea insasi, inchipuindu-si ca nu reuseste sa se impuna in fata nimanui.
Sunt oameni care se nasc cu acest simt; femei care reusesc sa se impuna in fata unor oameni necunoscuti sau, si mai important, in fata cunoscutilor, cu lejeritatea pentru care altii ar da orice pentru a o putea obtine. Sunt acele femei peste care nimeni nu trece, cu "gura mare" si pe care nu ar indrazni nimeni sa le "calce pe coada".
De cealalta parte sunt eu, si altele ca mine…care se pot impune in fata copiilor (e testata aceasta abilitate!), dar nu reusesc sa se impuna in fata anumitor persoane.
Nu toate ne nastem, insa, cu aceste abilitati. Pentru unele dintre noi este greu sa refuzi sa ajuti pe cineva (chiar daca iti faci tie o defavoare!), sa spui cu adevarat ceea ce gandesti -fara sa te gandesti la ceea ce ar putea crede ceilalti despre tine-, sa fii ascultata si respectata.
Daca nu crezi in tine, se va vedea sau, mai bine spus, se va simti. Si atunci ceilalti vor incepe "sa te ia de buna" si sa nu ia in serios nimic din ce spui. De ce ar vrea cineva sa asculte ce crezi tu despre un anumit lucru, fie el legat de serviciu sau nu, daca nici tu nu crezi ca meriti sa fii ascultata si ca vorbele tale ar putea interesa pe cineva?
Nici vorba de a te indemna la o astfel de purtare, pentru ca nu ar insemna sa te impui, ci numai sa ajungi obiectul glumelor facute de colegi atat in fata ta (daca au curaj), cat mai ales in spatele tau.
- Sa te impui inseamna sa le spui celorlalti un lucru si ei sa te asculte. Nu trebuie sa crezi ca or sa ajunga (chiar daca vei avea o stima de sine considerabila) sa te priveasca ca niste catelusi mici si neajutorati. Indiferent de cat de bine ai reusit sa te impui, nu trebuie sa crezi ca colegii sau superiorii tai sunt lipsiti de inteligenta si ar putea deveni, vreodata, niste robotei ascultatori in mainile tale.
- Inseamna, de asemenea, sa ii privesti mereu in ochi atunci cand le vorbesti si sa te asiguri ca au inteles exact ceea ce ai vrut tu sa le transmiti. Specialistii in dezvoltare personala spun ca reusesti sa te impui in fata celorlalti daca gandesti ca ideile tale despre un anumit proiect sunt atat de bune incat, atunci cand le comunici celorlalti, ei pot sa invete sau sa se imbunatateasca ascultand.
- Respecta-te tu primul! Trebuie sa fii tu prima persoana multumita de faptul ca esti exact asa cum esti si ca esti diferit de celelalte persoane din jurul tau. Nu poti fii de acord cu tot ceea ce spun cei din jurul tau, si nici nu trebuie sa "spui ca ei" sau sa faci cum cred ei ca e mai bine. Nu conteaza cine sunt "ei", daca iti sunt superiori, colegi sau chiar sefii cei mai mari. Tu stii cel mai bine care sunt deciziiile corecte atunci cand e vorba de munca si de de profesia ta.
- Treci prin viata liber! Vei fi mult mai putin inhibat daca vei invata (e nevoie de exercitii serioase!) sa nu dai "doi bani" pe parerea altora despre tine, sau pe rautatile sau lucrurile pozitive pe care ceilalti le spun despre tine! E important sa stii tu care este valoarea ta si cine esti tu cu adevarat. Ceilalti pot descoperi, daca vor.
Exista cateva mici lucruri pe care e bine sa le respecti, pentru a reusi sa comunici eficient cu ceilalti si pentru a reusi sa te impui:
- Foloseste-te de limbajul corpului! Stai dreapta, priveste-l pe celalalt in ochi, asigura-te ca ai o expresie faciala calda si placuta, dar in acelasi timp serioasa.
- Supravegheaza-ti vocea: nu o lasa sa sune taios si nu te "pisici". Expertii in dezvoltare personala spun ca ar trebui sa ai o voce calma si calda.
- Asuma-ti tot ceea ce spui! Cere lucruri in numele tau (indiferent daca e vorba de mariri de salariu sau de sapun lichid pentru toalete!) si foloseste pronumele "Eu".
E important sa intelegi ca merita sa "risti" putin si sa incerci sa te impui in fata celorlalti, decat sa te mentii in baltoaca calduta a milei fata de propria persoana.