Allan, "Maitreyi" de Mircea Eliade
Europeanul chipes, cucerit de o indianca pe nume Maitreyi, ne-a cucerit, la randul sau, pe noi, cititoarele prin pasiunea cu care a iubit-o pe cea care ii dadea meditatii.
Allan a refuzat la inceput sa isi recunoasca sentimentele, abia tarziu recunoscand ca este prins in mrejele iubitei sale.
Pana acum nimic deosebit, insa ce ne-a dat cu adevarat pe spate a fost modul in care Allan a pastrat-o pe Maitreyi in sufletul sau chiar si dupa ce s-au despartit. Mai mult decat atat, el nu s-a putut atasa emotional de nicio femeie dupa ce relatia lui cu indianca s-a sfarsit tragic.
Fie vorba intre noi, trebuie sa recunoastem ca am fi foarte fericite daca un barbat din viata noastra ar pastra memoria noastra vie, comparand oricare femeie pe care o cunoaste cu noi.
Alexandru Lapusneanul, "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi
In vremuri extrem de zbuciumate, Alexandru Lapusneanul este un domnitor crud, un adevarat despot si un tiran. In felul lui, isi iubeste sotia, pe domnita Ruxanda, insa are un destin cu adevarat tragic. Poate ca nu reprezinta chiar barbatul perfect - daca ar fi sa luam in considerare toate acele pedepse crude pe care le inventa ca sa ii tortureze pe boieri - insa tinea la popor. Si - hai sa recunoastem - multor femei le plac “baietii rai”, acel tip de barbat care, desi este pana in maduva oaselor crud si nemilos, are si cateva trasaturi bune, blande, daca langa el se afla femeia potrivita.
Andrei Pietraru, "Suflete Tari" de Camil Petrescu
Un flacau inalt si delicat, cu ochi “verzi-albastri, patrunzatori”, la vreo 30 de ani, visator si “framantat de o viata interna intensa” nu are cum sa nu te cucereasca la varsta adolescentei, cand drama lui e parca si a ta, cand dragostea lui neimpartasita te face sa suspini la fiecare scena.
Si cand il vezi cum isi pune sufletul pe tava in fata Ioanei, parca ai vrea sa-l smulgi din paginile cartii si sa-l duci la altar. Cu atatea trasaturi ce denota pasiune, sensibilitate si profunzime la activ, aproape ca te convinge sa treci mai usor peste orgoliul nebun care-i aduce in cele din urma sfarsitul.
Ion al Glanetasului, "Ion" de Liviu Rebreanu
Poate ca personajul principal din romanul lui Liviu Rebreanu te-a facut sa suspini la un moment dat in adolescenta. Ion era un barbat ravasitor, foarte chipes si foarte arogant. Ion al Glanetasului a fost poate cel mai faimos taran din literatura romana. Un barbat darz, foarte curajos, foarte indragit de femeile din sat. A fost un barbat care a stiut sa isi urmeze telul: a vrut sa aiba avere si a obtinut-o; si-a sacrificat iubirea si a avut un destin tragic. Cu toate acestea, nu poti sa nu te gandesti cum ar fi fost sa il cunosti in persoana pe Ion al Glanetasului, barbatul care iubea atat de tare pamantul incat nu se sfia sa il sarute, barbatul care pretuia atat de mult muncile pamantului incat ar fi fost in stare de orice sa aiba tot ceea ce si-a dorit, practic, toata viata.
Fred Vasilescu, "Patul lui Procust"de Camil Petrescu
Un tanar “blond, cu obrazul limpede, cu trasaturi regulate si evidente ca un cap de statuie greceasca”, cu ochi “verzi adanci” si “corp vanjos” ce aduce a “haiduc tanar, afemeiat si ganditor”, nu poate decat sa franga inimi.
Mai adauga banii in ecuatie si firea boema, plus atitudinea aroganta de care il acuza cei din jur, in baza superficialitatii lui aparente, si obtii tiparul cuceritorului care face victime chiar si fara sa vrea. Este un barbat inteligent, un intelectual lucid cu o experienta de viata care ar da gata orice femeie. Iar faptul ca este in stare sa renunte la cea pe care o iubeste pe motiv ca n-ar putea oferi vreodata atat de mult pe cat i se ofera, constient fiind de superioritatea femeii, nu poate decat sa impresioneze.
Fat-Frumos, "Fat-Frumos din lacrima" de Mihai Eminescu
Personajul principal din basmul cult al lui Mihai Eminescu te-a facut sa suspini inca din adolescenta. Nu-i asa ca si acum te gandesti la barbatul perfect venind calare pe un cal alb?
Chipes si cu un caracter aparte, Fat Frumos isi asuma orice riscuri pentru femeia iubita, fiind in stare sa isi dea chiar si viata pentru ea.
Nici la capitolul finante Fat Frumos nu sta prea rau, fiind fiu de imparat.
Luceafarul, "Luceafarul" de Mihai Eminescu
Cu inteligenta si spiritul sau de sacrificiu ne-a cucerit Luceafarul, asa cum a cucerit-o si pe Catalina.
De asemenea, este foarte chipes, cand coboara in mare, Luceafarul luand infatisarea unui tanar chipes, cu parul de aur si ochi scanteietori, fata de imparat comparandu-l cu un inger.
Luceafarul doreste sa renunte la conditia lui superioara numai pentru a putea petrece o ora alaturi de femeia iubit - ei bine, spuneti-mi voi fetelor ca nu este barbatul visurilor voastre?
El stie insa cand sa se opreasca si sa renunte la o iubire care ii dauneaza atat lui, cat si femeii iubite, asa ca, sacrificandu-se, se da la o parte si o lasa pe aceasta sa fie fericita alaturi de un al treilea barbat.
Stefan Gheorghidiu, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", de Camil Petrescu
La un moment dat poate ai avut de-a face cu barbati precum Stefan Gheorghidiu, personajul principal din romanul lui Camil Petrescu: barbati carora le place sa reflecteze, sa analizeze in amanunt, foarte lucizi, care cauta anumite adevaruri si certitudini. Tocmai pentru ca era speriat de incertitudini, sentimentele si trairile lui Stefan Gheorghidiu se amplificau din ce in ce mai mult. Insa un om cu un asemenea zbucium interior ar avea nevoie langa el de o figura feminina puternica, demna, care sa il aduca mereu cu picioarele pe pamant, care sa il faca sa inteleaga ca nu are de ce sa ii fie teama sa iubeasca, ca nu are sens sa fie gelos, ca nu trebuie sa despice firul in patru.
Harap-Alb, “Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creanga
Cum sa nu te cucereasca un personaj de-al maestrului condeiului, care ti-a facut cunostinta cu nazdravanul din “Amintiri din copilarie”?
Fecior de crai, ca si Fat-Frumos, Harap-Alb e curajos si descurcaret. Iar o femeie nu poate decat sa aprecieze asta la un barbat. Unde mai pui, ca nu-i prea experimentat si da semne ca ar fi cuminte, ascultator si usor naiv. Adaugam acestor “calitati” faptul ca e cinstit si se tine de cuvant intotdeauna si obtinem astfel barbatul perfect, nu-i asa? Te-am sfatui, insa, sa cantaresti bine optiunile, fiindca s-ar putea sa trebuiasca sa-l cam “cresti”, sa-l inveti sa nu creada ca tot ce zboara se mananca si sa-i explici ca Spanul este un personaj destul de raspandita in ziua de azi si te pandeste la tot pasul!
Daca ai avea ocazia sa adaugi un personaj masculin in acest top, pe cine ai alege? Dar din literatura universala?